Перепелині яйця вважаються делікатесом. Цей продукт запікають у духовці, варять в каструлі, в мікрохвильовій печі і в мультиварці. Найчастіше яєчка готують для салатів. Як правильно зварити перепелині яйця і скільки на це потрібно часу розберемо в цій статті.
Скільки хвилин варити
В чому варять | Час варіння | |
Некруто | Круто | |
В каструлі на плиті | 1-2 хвилини | 3-5 хвилин |
В мікрохвильовці | Не більше 40 секунд | 3 хвилини |
В мультиварці | 7 хвилин на пару
5 хвилин в каструлі |
12 хвилин на пару
10 хвилин в каструлі |
Для варіння круто в мікрохвильовці перепелині яйця кладуть у чашку, заливають водою, щоб яєчка були повністю сховані. Для приготування некруто яєчко розбивають в поліетиленовий мішечок або маленький контейнер і закривають його.
Правильна технологія варіння перепелиних яєць
Технології варіння перепелиних яєць у воді відрізняються, перш за все, часом приготування. Інші відмінності незначні.
Круто
Продукт заздалегідь дістають з холодильника і нагрівають до кімнатної температури і миють.
Варіння включає кілька кроків:
- У каструлю наливають воду і кладуть яйця. Вода повинна повністю покривати перепелині яйця.
- Щоб шкаралупа добре очищалася, додають 1-2 чайні ложки солі.
- Воду доводять до кипіння.
- Після закипання засікають час і варять продукт 3-5 хвилин до готовності. Кришку посуду не закривають.
- Яєчка ложкою виймають з каструлі, обережно кладуть в глибоку тарілку з холодною водою.
Некруто
Перепелині яйця некруто краще готувати в киплячій воді. При повільному нагріванні в холодному середовищі білок згортається швидше. А в окропі він тільки «схоплюється», тому жовток залишається рідким.
- У каструлю наливають воду, додають 1-2 ложки солі, рідину доводять до кипіння.
- Яйця кладуть в ложку і обережно опускають у вируючу воду. Це потрібно робити швидко, щоб яєчка, закладені першими, не переварилися.
- Дочекавшись закипання, засікають час, і варять продукт 1-2 хвилини.
- Яєчка швидко дістають і кладуть в чашу з холодною водою.
Відео — як відварити перепелині яйця
Корисні і шкідливі властивості перепелиних яєць
Яєчний білок і жовток — калорійна і енергетично цінний їжа. У ста грамах продукту міститься 19,9 гр білка, 13,1 гр жирів і 0,6 гр вуглеводів.
Правильно зварені перепелині яйця корисні і поживні, нарівні з курячими.
Користь перепелиних яєць:
- Перепелині яйця включають в меню при анемії і слабкому імунітеті. Їх добре вживати при високих фізичних навантаженнях.
- Білок і жовток не надаю подразнюючої дії на слизові оболонки. Продукт можна їсти при захворюваннях шлунка і кишечника.
- Яєчний жовток і білок легко засвоюються. Їх можна включити в меню при цукровому діабеті (після консультації з лікарем).
- Народні цілителі рекомендують цей продукт при мігрені.
Шкоду продукту
- Продукт не можна їсти при індивідуальної алергічної реакції.
- У деяких людей яєчна та м’ясна продукція викликає відчуття тяжкості в шлунку. Тому слід уникати переїдання.
Рецепти страв з перепелиними яйцями
Цей продукт є інгредієнтом десятків страв. Особливо популярні салати і котлети, в яких яйця обертають м’ясним фаршем.
Салат «Гніздо глухаря» [відео]
Салат готується в різних варіантах. Цей рецепт найбільш популярний.
✍ Інгредієнти:
- варена або копчена куряча грудка (400 гр);
- картопля середнього розміру — 800-850 гр;
- 4 маринованих огірка;
- 15 перепелиних яєць;
- рослинне масло — 150-200 мл;
- майонез — 3 столових ложки (без верху);
- сіль (за смаком);
- зелень (петрушка, кріп) — кілька гілочок.
Приготування:
- Половину картоплі чистять від шкірки, нарізають соломкою.
- У фритюрниці або в глибокій сковороді розігрівають рослинне масло.
- Картопляну соломку порціями смажать у фритюрі і кладуть на сито, щоб прибрати надлишок олії.
- Залишився картоплю відварюють в шкірці, охолоджують і нарізають соломкою.
- Мариновані огірки ріжуть на дрібні довгі шматочки.
- Перепелині яйця для салату варять за класичною технологією, описаною вище. 7 штук шаткують соломкою, 8 залишають цілими.
- З грудки знімають шкіру, нарізають м’ясо на дрібні шматочки.
- Відварну картоплю, огірки, яйця, курку кладуть у чашу, змішують з майонезом і гіркою викладають на блюдо.
- Навколо салату красиво укладають смажену картопляну соломку.
- У центрі гірки роблять заглиблення, прикрашають листям петрушки і свіжим кропом.
- Поверх зелені кладуть цілі очищені перепелині яйця.
Відео-рецепт приготування салату «Гніздо глухаря» від Ольги Матвій
Перепелині яйця по-шотландськи
Це блюдо подають з листовим салатом і свіжими овочами.
✍ Інгредієнти:
- яйця перепела — 12 штук;
- яйце куряче — 1 штука;
- куряче філе (грудка, стегенця) — 300 гр;
- часник — 1 зубчик;
- гірчиця (діжонська або інша) — чайна ложка;
- панірувальні сухарі — 2/3 склянки;
- борошно — півсклянки;
- рослинне масло — 100-150 гр;
- петрушка свіжа — 2-4 гілочки;
- чорний мелений перець — за смаком;
- сіль — за смаком.
Приготування:
- Куряче філе ріжуть на шматочки і кладуть в чашу міксера.
- Додають подрібнені листя петрушки і протертий часник. Додають перець, сіль.
- Інгредієнти подрібнюють міксером.
- Відварюють круто перепелині яйця, очищають їх від шкаралупи.
- Куряче яйце розбивають з маленьку миску, солять, додають перець і збивають.
- В окрему тарілку насипають панірувальні сухарі і змішують їх з борошном.
- Отриманий в міксері фарш ділять на 12 порцій.
- Готують яйця в м’ясній оболонці. Порцію фаршу кладуть на руку і роблять корж. У центр коржі кладуть варене перепелине яєчко і загортають його в фарш. Потім вмочують виріб в яєчній «говорунці», в паніровці і кладуть у плоску тарілку.
- Таким же способом роблять інші котлети.
- У глибокій сковороді розігрівають масло.
- Кульки кладуть в масло і обсмажують 7-9 хвилин під кришкою.
З перепелиними яйцями готують безліч красивих і корисних страв. Калорійність страви не складно компенсувати овочами і зеленню.