Як і скільки варити перепелині яйця

Скільки варити перепелині яйця круто в каструлі і мікрохвильовці. Чим корисні яєчка. Рецепт салату «Гніздо глухаря» з відео та страви «Яйця по-шатландски».

Перепелині яйця вважаються делікатесом. Цей продукт запікають у духовці, варять в каструлі, в мікрохвильовій печі і в мультиварці. Найчастіше яєчка готують для салатів. Як правильно зварити перепелині яйця і скільки на це потрібно часу розберемо в цій статті.

Скільки хвилин варити

В чому варять Час варіння
Некруто Круто
В каструлі на плиті 1-2 хвилини 3-5 хвилин
В мікрохвильовці Не більше 40 секунд 3 хвилини
В мультиварці 7 хвилин на пару

5 хвилин в каструлі

12 хвилин на пару

10 хвилин в каструлі

Для варіння круто в мікрохвильовці перепелині яйця кладуть у чашку, заливають водою, щоб яєчка були повністю сховані. Для приготування некруто яєчко розбивають в поліетиленовий мішечок або маленький контейнер і закривають його.

Правильна технологія варіння перепелиних яєць

Технології варіння перепелиних яєць у воді відрізняються, перш за все, часом приготування. Інші відмінності незначні.

Круто

Продукт заздалегідь дістають з холодильника і нагрівають до кімнатної температури і миють.

Варіння включає кілька кроків:

  1. У каструлю наливають воду і кладуть яйця. Вода повинна повністю покривати перепелині яйця.
  2. Щоб шкаралупа добре очищалася, додають 1-2 чайні ложки солі.
  3. Воду доводять до кипіння.
  4. Після закипання засікають час і варять продукт 3-5 хвилин до готовності. Кришку посуду не закривають.
  5. Яєчка ложкою виймають з каструлі, обережно кладуть в глибоку тарілку з холодною водою.

Некруто

Перепелині яйця некруто краще готувати в киплячій воді. При повільному нагріванні в холодному середовищі білок згортається швидше. А в окропі він тільки «схоплюється», тому жовток залишається рідким.

  1. У каструлю наливають воду, додають 1-2 ложки солі, рідину доводять до кипіння.
  2. Яйця кладуть в ложку і обережно опускають у вируючу воду. Це потрібно робити швидко, щоб яєчка, закладені першими, не переварилися.
  3. Дочекавшись закипання, засікають час, і варять продукт 1-2 хвилини.
  4. Яєчка швидко дістають і кладуть в чашу з холодною водою.

Відео — як відварити перепелині яйця

Корисні і шкідливі властивості перепелиних яєць

Яєчний білок і жовток — калорійна і енергетично цінний їжа. У ста грамах продукту міститься 19,9 гр білка, 13,1 гр жирів і 0,6 гр вуглеводів.

Правильно зварені перепелині яйця корисні і поживні, нарівні з курячими.

Користь перепелиних яєць:

  1. Перепелині яйця включають в меню при анемії і слабкому імунітеті. Їх добре вживати при високих фізичних навантаженнях.
  2. Білок і жовток не надаю подразнюючої дії на слизові оболонки. Продукт можна їсти при захворюваннях шлунка і кишечника.
  3. Яєчний жовток і білок легко засвоюються. Їх можна включити в меню при цукровому діабеті (після консультації з лікарем).
  4. Народні цілителі рекомендують цей продукт при мігрені.

Шкоду продукту

  1. Продукт не можна їсти при індивідуальної алергічної реакції.
  2. У деяких людей яєчна та м’ясна продукція викликає відчуття тяжкості в шлунку. Тому слід уникати переїдання.

Рецепти страв з перепелиними яйцями

Цей продукт є інгредієнтом десятків страв. Особливо популярні салати і котлети, в яких яйця обертають м’ясним фаршем.

Салат «Гніздо глухаря» [відео]

Салат готується в різних варіантах. Цей рецепт найбільш популярний.

✍ Інгредієнти:

  • варена або копчена куряча грудка (400 гр);
  • картопля середнього розміру — 800-850 гр;
  • 4 маринованих огірка;
  • 15 перепелиних яєць;
  • рослинне масло — 150-200 мл;
  • майонез — 3 столових ложки (без верху);
  • сіль (за смаком);
  • зелень (петрушка, кріп) — кілька гілочок.

Приготування:

  1. Половину картоплі чистять від шкірки, нарізають соломкою.
  2. У фритюрниці або в глибокій сковороді розігрівають рослинне масло.
  3. Картопляну соломку порціями смажать у фритюрі і кладуть на сито, щоб прибрати надлишок олії.
  4. Залишився картоплю відварюють в шкірці, охолоджують і нарізають соломкою.
  5. Мариновані огірки ріжуть на дрібні довгі шматочки.
  6. Перепелині яйця для салату варять за класичною технологією, описаною вище. 7 штук шаткують соломкою, 8 залишають цілими.
  7. З грудки знімають шкіру, нарізають м’ясо на дрібні шматочки.
  8. Відварну картоплю, огірки, яйця, курку кладуть у чашу, змішують з майонезом і гіркою викладають на блюдо.
  9. Навколо салату красиво укладають смажену картопляну соломку.
  10. У центрі гірки роблять заглиблення, прикрашають листям петрушки і свіжим кропом.
  11. Поверх зелені кладуть цілі очищені перепелині яйця.

Відео-рецепт приготування салату «Гніздо глухаря» від Ольги Матвій

Перепелині яйця по-шотландськи

Це блюдо подають з листовим салатом і свіжими овочами.

✍ Інгредієнти:

  • яйця перепела — 12 штук;
  • яйце куряче — 1 штука;
  • куряче філе (грудка, стегенця) — 300 гр;
  • часник — 1 зубчик;
  • гірчиця (діжонська або інша) — чайна ложка;
  • панірувальні сухарі — 2/3 склянки;
  • борошно — півсклянки;
  • рослинне масло — 100-150 гр;
  • петрушка свіжа — 2-4 гілочки;
  • чорний мелений перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Приготування:

  1. Куряче філе ріжуть на шматочки і кладуть в чашу міксера.
  2. Додають подрібнені листя петрушки і протертий часник. Додають перець, сіль.
  3. Інгредієнти подрібнюють міксером.
  4. Відварюють круто перепелині яйця, очищають їх від шкаралупи.
  5. Куряче яйце розбивають з маленьку миску, солять, додають перець і збивають.
  6. В окрему тарілку насипають панірувальні сухарі і змішують їх з борошном.
  7. Отриманий в міксері фарш ділять на 12 порцій.
  8. Готують яйця в м’ясній оболонці. Порцію фаршу кладуть на руку і роблять корж. У центр коржі кладуть варене перепелине яєчко і загортають його в фарш. Потім вмочують виріб в яєчній «говорунці», в паніровці і кладуть у плоску тарілку.
  9. Таким же способом роблять інші котлети.
  10. У глибокій сковороді розігрівають масло.
  11. Кульки кладуть в масло і обсмажують 7-9 хвилин під кришкою.

З перепелиними яйцями готують безліч красивих і корисних страв. Калорійність страви не складно компенсувати овочами і зеленню.