Сушені, заморожені або консервовані морські водорості, з їх оздоровчими властивостями і глибокими унікальними ароматами, припали до смаку різних кухонь світу.
Консервована ламінарія відмінно поєднується з грибами, м’ясом, рибним філе, редисом, баклажанами, яблуками або родзинками. Але ці мікси дійсно смачні та корисні.
Ви переконаєтеся в цьому, коли дізнаєтеся, як зробити салат з морської капусти і приготуєте його самостійно.
ТОП-5 рецептів морської капусти з додатковими інгредієнтами
Салат з ламінарії з кунжутом і свіжим огірком
Інгредієнти:
- 200 гр. морська консервована капуста;
- 1 шт. огірок свіжий;
- 3-4 шт. свіжий редис;
- 2 ч. л. кунжут насіння.
Інгредієнти для заправки:
- 4 ст. л. винного оцту (або 6% яблучного);
- 1 ст. л. цукру;
- ½ ст. л. подрібнений часник;
- ½ ч. л. соєвий соус;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Огірок і редис наріжте тонкими кільцями.
- На попередньо розігріту сковороду додайте насіння кунжуту. Обсмажте до золотистого кольору.
- Готуємо заправку: для цього змішуємо оцет з соєвим соусом і цукром. Гарненько збиваємо, поки цукор повністю не розчиниться. Додаємо часник і сіль.
- З’єднуємо всі компоненти, заправляємо соусом і посипаємо насінням кунжуту. Перед подачею слід охолодити.
Якщо замість консервованих, ви використовуєте сухі водорості, замочіть їх на 20-30 хвилин у воді, потім промийте. Доведіть до кипіння середню каструлю з водою, відпустіть водорості на 1-1,5 хвилини, злийте воду, промийте і залиште на декілька хвилин стекти рідини.
Відео — з чим приготувати морську капусту, просто і смачно
Салат з морськими водоростями і грибами
Надовго наповнить вас енергією і відчуттям ситості.
Інгредієнти:
- 3 шт. огірок маринований;
- 2 шт. цибуля ріпчаста (середній розмір);
- 100 г морська капуста (суха);
- 80 г сухі гриби;
- зелень, сіль і спеції за смаком;
- рослинна олія для обсмажування;
- майонез для заправки.
Приготування:
- Залийте гриби гарячою водою на 10-15 хвилин, промийте. Потім змініть воду, через годину прокип’ятіть їх в тій же воді 15-20 хвилин, охолодіть і наріжте соломкою.
- Замочити ламінарію у воді краще попередньо, на добу. Після, відварити в підсоленій воді 1-1,5 хвилини. Злити воду і дати охолонути.
- Огірки нарізати вузької соломкою.
- Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити на олії, додати гриби і смажити 5-7 хвилин. Дати охолонути.
- З’єднайте смажені інгредієнти з водоростями і огірками. Приправте спеціями, сіллю і майонезній заправкою.
- Подавайте охолодженим, посипаних дрібно нарізаною зеленню і шматочком вареного яйця.
Альтернативним варіантом сухим грибів і водоростей можуть стати ламінарія та опеньки в консервах.
Салат з морською капустою і крабовими паличками
Швидкий і ситний салат для «лентяек». Приготувати його можна буквально за 10 хвилин.
Інгредієнти:
- 250-300 г морська капуста;
- 4 шт. яйце варене;
- 240 г крабові палички або м’ясо;
- 1 шт. цибуля ріпчаста;
- 400 г кукурудза консервована;
- майонез для заправки.
Приготування:
- Поділяємо яйце на білок і жовток. Ріжемо білок кубиками.
- Крабові палички розбираємо на соломку.
- Цибуля маринуємо в лимонному соку або оцті.
- Жовток розминаємо виделкою і додаємо майонез, перемішуємо до консистенції сметани.
- З’єднуємо всі інгредієнти, заправляємо майонезно-яєчним соусом. Подавати охолодженим.
За бажанням можна додати свіжий огірок.
Відео-рецепт приготування салату з водоростей з кукурудзою і крабовими паличками
Салат з морською капустою і скляною локшиною
Дуже смачне і ароматне, але гостре блюдо.
Інгредієнти:
- 100 г, скляна локшина (фунчоза);
- 150 г морська капуста;
- 200 г морква по-корейськи;
- 1/2 цибулини червоної цибулі;
- сіль і перець за смаком;
- масло рослинне для смаження.
Приготування:
- Локшину заливаємо теплою водою і залишаємо на 5-10 хвилин, залежно від товщини.
- Цибуля ріжемо півкільцями і маринуємо в лимонному соці 10-15 хвилин.
- В глибокій скляному посуді з’єднуємо всі інгредієнти, добре перемішуємо, приправляємо спеціями і рослинною(оливковим) маслом.
- Перед подаванням страву потрібно відправити в холодильник на 30-40 хвилин.
При бажанні салат можна подати в теплому вигляді як гарнір до м’яса або риби. У цьому випадку локшину можна залишити довгою. Для салату готову фунчозу можна нарізати.
Салат по-корейськи «Меги-ча» з морською капустою і м’ясом
Інгредієнти:
- 75-100 г суха морська капуста;
- 300 г нежирна молода свинина або яловичина;
- 1 шт. цибуля ріпчаста;
- 2 ст. л. кунжутне насіння;
- 1 ст. л. подрібнений часник;
- по 0,5 ч. л. спецій (гострий і чорний перець, паприка, коріандр);
- 50 г соєвий соус.
Приготування:
- Доведіть до кипіння воду в каструлі, відпустіть туди сухі водорості і варіть близько 5 хвилин. Потім промийте ламінарію в прохолодній воді кілька разів і залийте холодною водою на 20 хвилин. Після, відкиньте на друшляк і дайте час повністю стекти воді.
- м’ясо Ріжемо соломкою і відправляємо його на розігріту сковороду з маслом. Смажимо до тих пір, поки рідина не випарується з м’якоті і вона не почне зажариваться.
- Цибуля ріжемо півкільцями і відправляємо на сковороду після обжарювання м’яса. Смажимо 5 хвилин, не більше.
- Після того як цибуля почне «золотитися», додайте спеції, порізану ламінарію і соєвий соус. Тушкуйте 20-25 хвилин на слабкому вогні, поки не випарується вся рідина.
- За кілька хвилин до готовності додайте часник. Гарненько перемішайте. Подавати блюдо можна як теплим, так і охолодженим.
Теплий салат може послужити прекрасним доповненням до рису або спагетті.
Відео-рецепт корейського салату «Меги-ча»
Корисні і шкідливі властивості морської капусти
Користь | Шкоду |
Органічний джерело йоду | Індивідуальна чутливість до підвищеного вмісту йоду і непереносимість |
Джерело мінералів: магнію, калію, кальцію, натрію та селену | Може містити радіоактивні ізотопи, які іноді присутні в океанських водах |
Джерело вітаміну B6, A, E та D | Видобуток водоростей в неконтрольованої і забрудненої морської середовищі |
Містить полісахариди, каротиноїди і альгинати | Надмірне вживання призведе до надлишку йоду |
Дієтичний продукт, містить клітковину | Не рекомендується давати дітям до 3-х років і вагітним жінкам |
Олена Малишева про користь водоростей — відео
Максимальну користь ви отримаєте від сушених водоростей, які можна знайти на полицях супермаркетів. Консервована ламінарія піддається незначній термічній обробці, в результаті якої втрачається частина корисних властивостей.