Рідкий фарш для котлет — що робити: 7 простих секретів

Фарш для котлет можна загущатися. Ці способи має знати кожна господиня! 4 рецепта ідеальних котлет, які у всіх вийдуть смачними [від Лазерсона]

З проблемою рідкого фаршу стикалася не одна господиня. Він не комфортний в роботі, погано формуется, котлети при обсмажуванні розвалюються, липнуть до сковороді. Підбадьорлива новину — проблема вирішувана.

Загустити фарш для котлет можна з допомогою:

  1. Відбивання. Коли фарш відбивається, рідина частково всмоктується волокна. Якщо фарш не занадто рідкий, цього повинно вистачити. Відбивати слід інтенсивно протягом мінімум 5 хвилин.
  2. Манної крупи. При розбуханні вона забере на себе частину вологи. Для цього фаршу треба дати постояти хвилин 20.
  3. Панірувальних сухарів. «Працюють» аналогічно манки, вбирають вологу швидше. Не рекомендується додавати в великій кількості, це зробить смак котлет менш «м’ясним».
  4. Картопляного крохмалю. Він теж хороший абсорбент. Фарш стане густіше.
  5. Вареної картоплі або розвареного рису. Обидва компоненти багаті крохмалем. Картоплю можна розім’яти і вмішати в вже прокручений фарш. Рис краще прокрутити разом з іншими складовими.
  6. Холодильника. Під впливом холоду відбитий фарш ущільнюється, волокна міцніше зчіплюються між собою. Ефект буде помітніше, якщо у фарш додати жир (шматок сала, вершкове масло).
  7. Марлі. Фарш потрібно ущільнити на полотні, зав’язати, покласти в друшляк або сито. Дати півгодини, щоб відокремилася зайва рідина.

Наслідки рідкого фаршу — прилипання до котлет сковорідці. Як це виправити читайте в наступній статті.

Якщо фарш для котлет рідкий вийшов занадто рідкий, то додати інгредієнтів зажадає багато, а значить, смак котлет постраждає. В такому випадку краще замість котлет зробити інше блюдо.

Наприклад, якщо до фаршу додати яйця і борошно, вийдуть відмінні м’ясні оладки. Якщо збиті вершки збиті білки — м’ясний террін.

Рецепти ідеальних котлет

Правильно підібрані інгредієнти і дотримання технології гарантують «апетитний» результат.

М’ясні

Інгредієнти:

  • за півкіло охолодженої свинини з невеликими жировими прожилками і телятини;
  • 4-5 скибок білого хліба або батона без кірки;
  • 2 цибулини;
  • вода по необхідності;
  • панірувальні сухарі;
  • рослинна олія;
  • ¼ склянки м’ясного бульйону;
  • сіль, перець;
  • важка сковорідка з товстим дном (чавунна або з литого алюмінію).

Приготування:

  1. Цибулини дрібно порубати, обсмажити до м’якості, перекласти зі сковороди в миску, щоб швидше охолонув.
  2. М’ясо нарізати невеликими шматками, промокнути паперовими рушниками.
  3. Хліб замочити у воді, ретельно віджати.
  4. М’ясо з хлібом пропустити через м’ясорубку. Додати до маси остиглий цибулю, сіль, перець. Фарш вимішати 2-3 хвилини, стільки ж відбити, прибрати на півгодини в холодильник.
  5. З відпочив фаршу зліпити невеликі котлети.
  6. розжарити Сковороду з олією. Котлети обкачувати у сухарях, викладати на сковороду так, щоб між ними було вільне місце. Смажити максимум по 4 хвилини з кожного боку до появи однорідної вираженою скоринки. Встановити температуру на рівні трохи нижче середньої. Влити в сковороду бульйон, тушкувати під кришкою 15-17 хвилин.

Якщо одночасно з бульйоном до котлет, додати шматок вершкового масла, у них буде легка вершкова нотка і додатковий глянець.

Курячі

Інгредієнти:

  • м’ясо від трьох курячих стегенець і одне куряче філе без шкіри;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 середня сира картоплина;
  • 2 скибочки білого хліба без кірки;
  • молоко або вершки;
  • 30 грам вершкового масла;
  • 3-4 столові ложки кукурудзяного борошна;
  • рослинна олія;
  • ¼ склянки води;
  • сіль, перець, дрібка цукру.

Приготування:

  1. Цибулину подрібнити, обсмажити до м’якості, остудити.
  2. Хліб замочити в молоці або вершках, ретельно віджати.
  3. Картоплю натерти на дрібній тертці, віджати від зайвої рідини.
  4. Куряче м’ясо з хлібом пропустити через м’ясорубку. Додати цибулю, картоплю, сіль, перець. Щоб курячий фарш зробити густим досить старанно його вимісити, відбити і витримати півгодини в холодильнику.
  5. З охолодженого фаршу сформувати котлети.
  6. Масло розігріти в сковороді до легкого димку.
  7. Котлети обвалювати в кукурудзяному борошні і викладати на сковороду не щільним шаром. Смажити по чотири хвилини з кожного боку на великому вогні. Знизити нагрів на дві третини, влити в сковороду чверть склянки води, кинути шматок вершкового масла, томити під кришкою 12-15 хвилин.

Якщо в наявності тільки філе, то м’якості фаршу додасть ложку жирної сметани.

Рибні

Інгредієнти:

  • 700 грам філе щуки;
  • 1 велика цибулина;
  • 3 шматка батону без шкірки;
  • вершки;
  • 50 грам вершкового масла;
  • манна крупа;
  • рослинна олія;
  • 1 ст. л. сметани (не нижче 15 відсотків);
  • ¼ склянки теплої води;
  • сіль, перець, дрібка цукру.

Приготування:

  1. масло завчасно прибрати в морозилку, щоб воно замерзло.
  2. Цибулину дрібно порубати, обсмажити з дрібкою цукру до карамельного кольору, остудити.
  3. Батон замочити у вершках, ретельно віджати.
  4. Рибне філе нарізати на шматки, обсушити паперовими рушниками, разом з хлібом пропустити через м’ясорубку. Якщо є побоювання, що залишилися дрібні кістки, прокрутити повторно.
  5. До фаршу додати цибулю, сіль, перець. Масу старанно вимішати і вибити. Відправити в холодильник на півгодини.
  6. розжарити Сковороду з маслом.
  7. Дістати з морозилки вершкове масло, швидко натерти його на крупній тертці у фарш, перемішати, сформувати котлети, обкачувати у манці і викладати на сковороду, залишаючи між ними зазор. Смажити по три хвилини з кожного боку. Зробити нагрівання нижче середнього.
  8. Сметану змішати з водою, злегка підсолити, вилити до котлет. Томити під кришкою 10-12 хвилин.

Пікантну кислинку котлет додасть сир (100 грам на півкіло фаршу). Тонкий аромат — гілочка розмарину, додана на стадії гасіння.

Соковиті і пишні котлети від шеф-кухаря Іллі Лазерсона