Як приготувати смачні котлети — всі секрети + 5 кращих рецептів!

Як приготувати смачні котлетки з мяса і риби. Додати у фарш, щоб котлети були соковитими і пишними. Кращі рецепти домашніх котлет.

З чого приготувати котлети

Щоб зробити смачні котлети, потрібно знати, як вибрати м’ясо для фаршу і додаткові інгредієнти, які зроблять котлетки ароматними, пишними і соковитими.

Яке м’ясо краще взяти для котлет

  1. При виборі яловичини або телятини для котлет слід звернути увагу на такі частини туші як шия, стегно, огузок, лопатка або кострець.
  2. Відмінний свинячий фарш можна приготувати з м’якого м’яса лопатки, соковитою корейки або нежирного окосту.
  3. Для фаршу з баранини краще всього придбати шию, корейку, окіст або верхню частину лопатки.
  4. При виборі м’яса для котлет варто віддати перевагу м’ясу з нижньої частини туші тварини. М’ясо з верхньої частини вважається більш ніжним і дорогим, його нерідко використовують для запікання одним шматком, а також для приготування стейків або відбивних. М’ясо з нижньої частини туші коштує набагато дешевше, а його жорсткість ніяк не впливає на консистенцію котлет.

Основне правило при виборі м’яса полягає в тому, що воно не повинно належати старому тварині та не повинна піддаватися тривалому заморожуванні. З неякісного, низькосортного м’яса смачні котлети не вийдуть.

Яку рибу краще взяти для котлет

Для рибних котлет підходить практично будь-яка риба. Проте досвідчені господині віддають перевагу великі породи: котлети з них виходять більш соковитими.

  1. Самий кращий вибір для котлет – філе лосося, горбуші, форелі. Їх червоне м’ясо особливо багате вітамінами і мінералами, а в тушці міститься мало кісток, що полегшує процес приготування фаршу. Істотний недолік – висока ціна.
  2. Любителям нежирної їжі сподобаються котлети з тріски. В ній також не дуже багато кісток, а ціна суттєво нижча порівняно з лососем або фореллю.
  3. Щоб котлети точно не вийшли сухими, варто віддати перевагу помірно жирним сортам: кета, морський лящ, ставрида, тунець.
  4. Бюджетні котлети можна зробити з річкових порід: окунів, карасів, коропів. Однак варто врахувати, для річкової риби характерний легкий запах твані, який сподобається далеко не всім.

Про секрети приготування рибних котлет читайте тут.

Інші інгредієнти

Цибулю Для соковитості можна додати як у свіжому, так і в підсмаженому вигляді. Потрібно враховувати, що свіжий лук може дати сік, так що краще відразу віджати і злити.
Хліб Хліб дозволяє збільшити масу фаршу. Потрібно брати трохи черствий білий хліб і попередньо не замочувати. Так котлети вийдуть більш м’які. Чим можна замінити м’якуш у фарші дізнайтеся з цієї статті.
Овочі В котлетний фарш можна додати сирий тертий картопля, болгарський перець, дрібно порубані молоді кабачки або морквину в будь-якому вигляді.
Яйця Краще не використовувати більше 2 яєць на 1 кілограм м’яса, інакше котлети можуть вийти твердуватими.
Спеції Зі свіжих спецій практично до будь котлет відмінно підійдуть часник, кріп і петрушка. З сухих спецій можна взяти мелений чорний і червоний перець, солодку паприку, майоран, чебрець і коріандр.
Вода Варто використовувати кип’ячену воду кімнатної температури в невеликій кількості. Деякі господині додають сильногазований мінералку, котлети виходять пишними і не розвалюються.
Масло Вершкове масло можна використовувати для соковитості в натертому вигляді і в якості начинки. Перед застосуванням його необхідно заморозити.

додати у фарш, щоб котлети були пишними

  • Картоплю і кабачки дозволяють зробити котлети не тільки більш пишними, але й значно збільшують кількість фаршу.
  • Пасеровану цибулю кулінари вважають одним з кращих інгредієнтів, що надають котлет пишність.
  • Мінеральна вода за рахунок бульбашок також дозволяє приготувати більш пишні котлети.
  • Хліб надає пишність котлет, але не варто захоплюватися: молочний білок може зробити котлети твердуватими.

Як правильно ліпити котлети з фаршу [відео]

  1. Перед ліпленням фарш слід старанно вимісити і відбити.
  2. Фаршу дати постояти в холодильнику близько 30-60 хвилин, дати «відпочити».
  3. Потім сформувати котлети потрібної форми і розміру. Щоб фарш лип до рук, їх треба періодично змочувати водою.
  4. На завершення обваляти котлети в паніровці.

Види для панірування котлет — яка краще

  • Панірувальні сухарі – універсальна паніровка, завдяки якій котлети виходять рум’яними і хрусткими. Її можна назвати найкращою з усіх можливих.
  • Якщо ні сухарів, можна використовувати звичайну пшеничне борошно або манну крупу.
  • Кляр з збитого яйця допоможе зберегти соковитість котлет і додасть їм апетитний вигляд.

Оригінальними виходять котлети в паніровці з кунжутного або лляного насіння, однак такі котлети необхідно смажити дуже швидко.

Як смажити котлети, щоб вони були соковитими

Свинячі котлети Розігріти сковорідку, потім розпалити в ній масло. Додати дрібку солі, щоб не було бризок. Котлети обсмажити приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку на великому вогні. Після цього зменшити потужність плити і з закритою кришкою тушкувати 5-10 хвилин. Якщо бракує рідини для гасіння, можна додати трохи гарячої води.
Яловичі котлети В сковорідку необхідно налити олії приблизно на 1 см Після того, як масло розжариться, вогонь зменшити до середнього. Котлети смажити по 5-7 хвилин з кожного боку. Потім протушкувати під закритою кришкою ще 5-7 хвилин.
Рибні котлети Викласти котлети на розпечене рослинна олія. Смажити з кожного боку за 3-5 хвилин. Перевертати бажано не більше одного разу.

Як смажити котлети, щоб вони не прилипали до сковорідці читайте у попередній статті.

Приготування котлет в духовці

Свинячі котлети Викласти котлети на застелений пергаментом деко. Перші 15 хвилин випікати при температурі 200 градусів, ще 20 хвилин при температурі 170 градусів. Іноді поливати жиром, що витоплюється з фаршу.
Яловичі котлети Запікати при температурі 200 градусів протягом 40 хвилин. Перед відправкою в духовку збризнути олією.
Рибні котлети Запікати при 180-200 градусах протягом півгодини.

Котлети на пару — особливості приготування

Свинячі котлети Готувати свинячі котлети на пару протягом 30-40 хвилин; краще формувати котлети невеликого розміру.
Яловичі котлети Приготування триває від півгодини до 40 хвилин. Викладати в «сито» пароварки котлети потрібно так, щоб вони не стикалися.
Рибні котлети Відварювати рибні котлети на пару потрібно не довше 20 хвилин.

5 кращих рецептів котлет

Домашні котлети з мішаного фаршу

Інгредієнти:

  • свинячий і яловичий фарш – по 300 грамів;
  • яйце – 1 шт;
  • батон – 3 шматочки;
  • молоко – 150 мл;
  • цибулина – 1 шт;
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  1. Добре розім’яти кожен вид фаршу, змішати і ретельно вимісити.
  2. Хліб замочити в молоці і дати йому розмокнути, після чого злити надлишки молока.
  3. Натерти цибулину, злити зайвий сік і змішати з фаршем до однорідної маси.
  4. хліб вбити яйце і ретельно змішати.
  5. З’єднати фарш і хлібно-яєчну суміш, при необхідності додати сіль і спеції.
  6. Запанірувати в борошні або сухарях.
  7. Смажити по 5-7 хвилин з кожного боку.

Котлети по-пожарски

Інгредієнти:

  • філе куряче (стегно або грудка) – 800 г;
  • вершки 20% – 250 мл;
  • кірка білого хліба – 200 г;
  • велика цибулина – 400 г;
  • масло – 200 г;
  • рослинне масло – 50 г;
  • м’якуш від батона – 100 г;
  • перець, сіль за смаком.

Приготування:

  1. Хлібну кірку замочити в молоці.
  2. масло порізати на дрібні кубики і прибрати в морозилку.
  3. Цибуля дрібно порубати і злегка припустити на вершковому маслі.
  4. Остиглий цибулю змішати з м’ясом, хлібом і сіллю.
  5. Додати у фарш кубики масла і вимісити до однорідності, прибрати на півгодини в холодильник.
  6. Хлібний м’якуш нарізати на дрібні кубики. Це буде наша паніровка.
  7. Сформовані котлети обваляти в паніровці і швидко підсмажити до хрусткої скоринки.
  8. Розігріти духовку до 200 градусів і тушкувати в ній котлети протягом 15 хвилин.

Котлети по-київськи

Інгредієнти:

  • філе куряче – 4 шт.;
  • борошно – 200 г;
  • яйця – 4-5 шт.;
  • масло – 200 г;
  • зелений кріп;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Змішати масло з кропом, сформувати з суміші чотири «ковбаски», які будуть трохи коротше філе по довжині. Прибрати «ковбаски» в морозилку.
  2. Куряче філе помити й висушити паперовими рушниками.
  3. кожне філе Розрізати уздовж, дістати внутрішню частину – філе-міньйон.
  4. Кожне філе обережно відбити, попередньо накривши плівкою.
  5. Загорнути замерзле масло в філе-міньйон, після цього загорнути одержаний згорток у звичайне філе.
  6. Кожну котлету вмочити в борошно, збите яйце і сухарі.
  7. Розжарити на сковороді олію, обсмажити близько п’яти хвилин.
  8. Запекти котлети в духовці при температурі 190 градусів. На це піде приблизно 15 хвилин.

Котлети з рубленого фаршу

Інгредієнти:

  • свинина – 1 кг;
  • яйця – 2 шт.;
  • цибуля – 200 г;
  • крохмаль – 4 ст. л.;
  • майонез – 4 ст. л.;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Свинину нарізати невеликими кубиками, не більше 0,5 см з кожної сторони.
  2. Максимально дрібно порубати цибулю.
  3. Змішати всі інгредієнти до однорідності.
  4. Отриману суміш прибрати на годину в холодильник, попередньо накривши ємність з фаршем.
  5. Сформувати невеликі котлети.
  6. Обсмажують на розпеченій сковороді, не більше ніж за 5 хвилин з кожного боку, щоб котлети не втратили соковитість.

Відео-рецепт домашніх котлет — смачніше ви не пробували!