В якій каструлі краще варити кашу

Дізнайтеся, в каструлі з якого матеріалу найлегше варити кашу на воді і молоці. Особливості різних видів посуду. Плюс відео з оглядом спеціальної кашеварки.

Гарна ідея для ситного і корисного сніданку – правильно приготована каша. На її смак впливає якість продуктів і вид посуду.

Підходящий матеріал каструлі для варіння каші

Вибір каструлі залежить від вимог до готової каші: розсипчаста, рідка, густа, в’язка або на гарнір. Для приготування зернових культур потрібна посуд, утримує тепло. Крупа повинна поступово розкриватися і насичуватися паром.

Є різні види вогнетривких каструль, але не всі вони гарні для приготування зернових. Сьогодні розберемося, у чому краще готувати і чому.

Підходящої для приготування каш буде посуд з кераміки, жаростійкого скла або нержавіючої сталі.

  • нержавіючій сталі з товстим дном варять будь безмолочний та молочні каші. Вони не будуть пригорати за рахунок поступового розподілу тепла. Після вимкнення плити блюдо пропаритися із-за повільного охолодження і стане смачніше.
  • Чавунна каструля. Хороша для тривалого приготування круп, наприклад, з овочами, м’ясом або грибами. Їжа ретельно пропарюється, розкривається її смак і аромат. Вона також використовується для попереднього обсмажування з подальшою варкою чи томлінням. У ній дозволяється готувати в духовці. Не годиться для приготування каш на молоці.
  • Керамічну використовують і для плити і духовки. Вона екологічно безпечна, навіть якщо їжа пригоріла. Добре накопичує і зберігає тепло.
  • Каструля з жароміцного скла за властивостями схожа на керамічну. Крупи в ній не пригорають. Її використовують для варіння на воді або на молоці. Безпечна для здоров’я та легко відмивається.
  • Алюмінієва. Швидко нагрівається на плиті, а потім блискавично остигає за рахунок тонких стінок. Каша в ній не встигне розпаритися і пригорає. Таку начиння не рекомендується брати для молочних страв і варіння рису. Готують у литих алюмінієвих каструлях товщиною стінок понад 1 мм. У них страва буде готуватися довше, а потім нудитися.
  • Емальована. Хороша для безмолочних страв і гарнірів. Молочні каші в ній пригорають навіть на повільному вогні. Пошкоджена емаль небезпечна для здоров’я.

Керамічний та скляний посуд не переносить різких перепадів температур і може тріснути. Не ставте їх з холодильника відразу на плиту.

ТОП-10 порад, як вибрати каструлю

Приготувати смачну кашу можна в правильній каструлі.

Вибрати її допоможуть наступні рекомендації:

  1. Вибирайте посуд у відповідності з типом вашої кухонної плити. Цю інформацію пишуть на упаковці.
  2. Для газових — переважно посуд з товстим дном. Каструля для електричної плити повинна мати рівне й гладке підставу. Для індукційної годиться посуд з магнітним дном.
  3. Форма і розмір залежать від того, яку кашу ви плануєте в ній варити. Для молочних каш на 1-2 порції, наприклад, вистачить обсягу 1-1,5 л. з високими краями.
  4. Незалежно від матеріалу модель з товстими стінками довше прослужить. Для каш важливо повільне охолодження на вимкненій плиті, а така буде довго підтримувати тепло.
  5. Наявність кришки обов’язково.
  6. Зверніть увагу на якість антипригарного покриття. Найкращими видами покриття вважаються кам’яне і титанове. Вони дозволяють ємності прогріватися повільніше і перешкоджають взаємодії металу з кислотним середовищем.
  7. Ручки на корпусі у хороших каструль прикручені, а не приварені. Вибирайте варіант з ненагревающимися ручками з жаростійких матеріалів (пластику або металу).
  8. При покупці оглядайте модель на наявність дефектів. Готувати їжу в подряпаною всередині алюмінієвої чи емальованому посуді шкідливо для здоров’я.
  9. Вибирайте бренди, які використовують безпечні матеріали для виготовлення.
  10. Не купуйте посуд в наборі. Виберіть одну хорошу і потрібну річ, ніж 5 штук сумнівної якості.

Зараз в магазинах продаються молоковарки для приготування каш. За формою виглядають як каструлі, але складаються з двох частин і виключають пригорання їжі.

Спеціальний посуд для варіння круп — кашеварка [відео]