Кукурудзяна каша: скільки варити і скільки додавати води / молока, щоб вийшла розсипчастою

Дізнайтеся, як правильно варити кукурудзяну крупу на плиті, в мультиваре і мікрохвильовці. Співвідношення крупи й рідини. Корисні і шкідливі властивості кукурудзяної каші.

Кукурудзяна каша може бути як гарніром, так і повноцінним самостійним блюдом. Вона поживна, корисна, має мінімум протипоказань.

Із статті ви дізнаєтесь, як кукурудзяну крупу варити в каструлі, мікрохвильовій печі і мультиварці. Покрокові рецепти з відео. А також про корисні і негативні властивості каші для організму.

⌚ Час варіння кукурудзяної каші

Скільки варити кукурудзяну крупу
в каструлі в мультиварці в мікрохвильовці
15-60 хвилин варіння (залежить від помелу) + 10-20 хвилин настоювання 20-45 хвилин (залежить від помелу) + 10-15 хвилин настоювання 5 хвилин (при потужності 800-1000 Вт)

Для приготування болгарської мамалиги варто брати крупу дрібного помелу, для традиційної італійської поленти — великого, для більшості інших гарнірів — середнього.

Скільки потрібно додавати води/молока (пропорції)

Для отримання в’язкої густої каші на одну частину кукурудзяної крупи беруть три-чотири частини води, для отримання рідкої каші — п’ять-шість частин. Зварити розсипчасту кукурудзяну кашу проблематично з-за високого вмісту в ній крохмалю.

Кукурудзяну кашу варять окремо на воді або молоці, так і на їх суміші в різних пропорціях. Немає різниці, на чому вариться каша, співвідношення сухого і рідкого компонентів від цього не змінюється.

Що робити, щоб кукурудзяна каша не гірчила

Якщо каша чітко гірчить, неприємний смак, то це означає, що або крупи закінчився термін придатності, або були порушені умови зберігання. Упаковку краще викинути, купити нову.

Якщо гірчинка невелика, прийнятна для їжі, але хочеться обійтися без неї, то наступного разу перед приготуванням крупу потрібно кілька разів ошпарити окропом.

Замаскувати гірчинку в звареним несолодкої каші можна, наприклад, бринзою, в солодкій — запашним медом і сухофруктами.

Технологія варіння кукурудзяної каші

Принципи приготування смачної кукурудзяної каші не вимагають особливих навичок.

У каструлі

Найлегше і зрозуміліше зварити кукурудзяну кашу на плиті.

Послідовність дій:

  1. Відміряють необхідну кількість крупи. Крупу, куплену в фабричній упаковці, не можна промивати, про це вже подбали на виробництві. Якщо придбаний ваговий продукт і немає впевненості, що фасовка проводилася в належних умовах, краще промити. Роблять це теплою водою. Дрібно мелену крупу допускається попередньо просіяти через сито, щоб позбутися від грудок і домішок.
  2. У каструлю наливають потрібну кількість рідини, чекають кипіння, солять, додають цукор. Крупу всипають поступово, тонкою цівкою при постійному помішуванні. Дають воді (молока) повторно закипіти, зменшують нагрівання до слабкого і варять до готовності. Кашу часто помішують, щоб вона не пристала до стінок і не пригоріла на дні.
  3. У готову кашу додають вершкове масло, залишають настоятися хвилин на 10-20.

Смак крупи буде більш яскравий, якщо її попередньо обсмажити на сухій сковороді.

Як зварити смачну кукурудзяну кашу на воді [відео-рецепт]

В мультиварці

Правильно зварити кукурудзяну кашу на воді або молоці вийде в мультиварці, оскільки процес приготування можна назвати томлінням. Така каша порадує вас багатим ароматом і насиченим смаком.

Етапи приготування:

  1. Крупу за бажанням промиваю, дрібно мелену можна додатково просіяти через сито.
  2. В чашу мультиварки вливають відміряну кількість води або молока, або суміші води з молоком. Засипають крупу, солять, старанно перемішують.
  3. Закривають кришкою, встановлюють режим «Гречка» («Рис», «Каша», «Гасіння»), таймер ставлять на 20 хвилин для крупи дрібного помелу, на 30-35 для середнього, на 45 для великого. В залежності від моделі мультиварки час може змінюватись.
  4. По закінченні циклу в кашу кладуть шматочки масла, ставлять ще на 10-15 хвилин на режим «Підігрів».

В процесі варіння крупа збільшується в об’ємі в 4-5 разів, склянки сухого продукту вистачить на 4-5 порцій.

Як правильно варити кукурудзяну кашу на молоці [відео]

В мікрохвильовці

Швидко зварити кукурудзяну кашу вийде в мікрохвильовій печі.

Для готування в СВЧ-печі годиться тільки мелкомолотая крупа. Велика приготується нерівномірно. Рекомендована потужність — 800-1000 Вт.

Послідовність дій:

  1. Крупу за необхідності просівають, щоб позбутися від грудок і сміття, промивають у теплій воді три-чотири рази.
  2. Складають у відповідну ємність, заливають трьома частинами води або молока, солять, для солодкого варіанти додають цукор, ретельно перемішують.
  3. Готують на повній потужності 5 хвилин, один раз перемішують в середині процесу. В готову кашу кладуть масло, залишають ще 5 хвилин настоятися, розмішують і подають.

солодкої каші цукор можна замінити на згущене молоко.

Кукурудзяна каша зі згущеним молоком — покроковий рецепт

Корисні і шкідливі властивості кукурудзяної каші

Кукурудзяна каша, як і більшість продуктів, має як позитивні аспекти, так і протипоказання.

Вам може бути цікаво дізнатися, як варити манну крупу. Перейти до статті…

Корисні

Позитивні аспекти:

  • багата вітамінами (A, B1, B2, E, H, PP), бета-каротином, калієм, кальцієм, залізом, фолієвою кислотою та ін;
  • гіпоалергенна, не містить глютену, дозволена до вживання дітям, вагітним жінкам;
  • показана при захворюваннях крові, травного тракту;
  • сприяє виведенню токсинів;
  • регулює рівень холестерину в крові;
  • покращує стан шкіри;
  • сприятливо впливає на серцево-судинну і нервову систему.

Користь каші для серцево-судинної системи збільшиться, якщо до неї додати курагу, інжир і чорнослив.

❌ Шкідливі

Протипоказання:

  • варіант на молоці і з вершковим маслом і цукром не підходить людям із зайвою вагою, калорійність однієї порції такої каші близько 600 ккал;
  • не рекомендована людям з критично низькою вагою, так як швидко насичує;
  • варто виключити з раціону при виразковій хворобі;
  • на період місячних рекомендується обмежити вживання або тимчасово припинити;
  • протипоказана при індивідуальній непереносимості кукурудзи.

У кукурудзяної каші високий глікемічний індекс (може доходити до 70 одиниць). Тому включати його в діабетичне меню слід тільки після консультації з спостерігаючим доктором.