Скільки варити гречку і скільки додавати води, щоб вийшла розсипчастою

Скільки потрібно ? води, щоб зварити гречку і як довго її готувати – інформація у вигляді таблиці. Плюс 3 методи приготування гречаної каші з відео. Користь і шкода гречки.

Гречка — «їжа богатирів», «цариця круп». Ідеальна комбінація смаку та користі.

⌚ Час варіння гречки

Скільки варити гречку
в каструлі в мультиварці в мікрохвильовці
20-25 хвилин (з моменту закипання) 25-30 хвилин (при засипанні в киплячу воду) 30-35 хвилин 12-14 хвилин (залежить від максимальній потужності печі)

? Щоб заощадити час на приготуванні каші на сніданок, можна з вечора залити гречку холодною водою (1:2), закрити кришкою, залишити при кімнатній температурі. Вранці залишиться посолити, прогріти, заправити олією.

? Скільки потрібно додавати води (пропорції)

незалежно від обраного способу приготування для того, щоб зварити пухнасту розсипчасту кашу, на склянку крупи беруть дві склянки води.

Любителям в’язких каш варто збільшити об’єм рідини до трьох-трьох з половиною склянок, поціновувачам рідких — до чотирьох-чотири з половиною.

Каша вийде більш ароматною і розсипчастою, якщо промиту гречку попередньо обсмажити на сухій сковороді 2-3 хвилини.

? Технологія варіння розсипчастою гречки

Гречка, ймовірно, сама не примхлива крупа, достатньо дотримати пропорції і запам’ятати нескладний алгоритм варіння.

У каструлі

? Етапи приготування:

  1. Крупу за необхідності перебирають, промивають у ситі або друшляку під проточною водою, складають у каструлю. Найкраще підійде чавунець або маленький казан.
  2. Гречку заливають холодною водою, ставлять на сильний вогонь, доводять до кипіння або з відкритою кришкою, або з злегенька.
  3. Закипілу крупу солять, закривають кришкою, зменшують вогонь до мінімального. Коли вода випарується, каша буде готова. Це займе не більше 25 хвилин. Готову кашу перемішують, присмачують маслом. Можна подавати відразу, але краще дати їй «промаслиться» під кришкою ще 10-15 хвилин.

При іншому варіанті варіння крупу засипають у киплячу підсолену воду, перемішують, щоб не було грудочок, закривають кришкою, зменшують вогонь. Готується така каша буде на 5-10 хвилин довше.

Попередньо обсмажена гречка звариться швидше.

? Як зварити розсипчасту гречану кашу [відео-рецепт]

В мультиварці

? Етапи приготування:

  1. Гречку перебирають, промивають під проточною водою, перекладають у чашу мультиварки. За бажанням прожарюють 2-3 хвилин на режимі «Смаження».
  2. Заливають відміреною кількістю води, солять, включають режим «Гречка» («Молочна каша», «Рис», «Варка», «Гасіння»). Час приготування — 30-35 хвилин.
  3. По закінченні циклу кашу заправляють олією, дають просочитися вершковим смаком 10-20 хвилин. Можна на це час включити режим «Підігрів».

Якщо каша вийшла сухуватою, то наступного разу слід збільшити кількість води, але не більше ніж до двох з половиною склянок на склянку крупи.

? Відео-рецепт приготування гречки на воді

В мікрохвильовці

? Етапи приготування:

  1. Перебрану, промиту гречку перекладають в підходящу посуд для СВЧ.
  2. Заливають холодною водою, солять, закривають кришкою.
  3. Ставлять у піч на 7 хвилин при потужності 800 Вт, на 4-5 хвилин при 900-1000 Вт.
  4. Потім вміст перемішують, повертають ємність в мікрохвильовку. Потужність встановлюють 600 Вт, запускають варіння ще на 7 хвилин.
  5. Готову кашу знову перемішують, присмачують маслом, подають.

Якщо модель мікрохвильовки не передбачає регулювання потужності, то доварювати варто поступово: ставити кашу на 2-3 хвилини перемішувати, знову ставити. І так до повної готовності.

? Відео-рецепт приготування гречаної каші в мікрохвильовій печі

? Корисні і шкідливі властивості гречаної каші

Гречка входить в число найбільш безпечних для людини круп, однак може завдати шкоди певним групам людей.

Вам може бути цікаво, як правильно варити булгур і з чим його їсти. Дізнатися більше…

Корисні

Плюси:

  • містить вітаміни (А, групи B, E, PP), мікро- і макроелементи (калій, магній, фосфор, цинк, залізо та ін), лимонну, яблучну і щавлеву кислоти, лізин та ін;
  • екологічна, так як не переносить використання пестицидів;
  • зміцнює і очищає стінки судин;
  • рекомендована до вживання в післяопераційний період для запобігання кровотеч;
  • регулює водно-сольовий баланс;
  • нормалізує роботу печінки, травного тракту;
  • завдяки вмісту фолієвої кислоти рекомендовано вагітним;
  • показана при низькому гемоглобіні, підвищеному холестерині;
  • виводить зайву рідину з організму;
  • може бути застосована при дієтичному харчуванні.

Особливо варто налягати на гречку в періоди сезонних депресій: міститься у складі магній покращує настрій, підвищує опірність стресу, бореться з апатією.

Шкідливі

❌ Мінуси:

  • не рекомендовано для постійного вживання людям з пониженим тиском;
  • при частому вживанні в’язких каш може призводити до запорів;
  • здатна підвищити рівень цукру в крові із-за високого вмісту крохмалю;
  • протипоказана при нирковій недостатності;
  • індивідуальна непереносимість.

Людям, які не прагнуть схуднути, не варто їсти гречку частіше двох разів на тиждень. А котрі худнуть на гречаної монодієти не слід харчуватися однією гречкою довше трьох днів поспіль.