Якщо після сніданку у вас залишилося ще якусь кількість манної каші, не впадайте у відчай, і вже тим більше не викидайте залишки. Приготуйте з неї краще випічку або інше блюдо з нашої збірки рецептів.
Марокканські млинці
Це ніжні, губчасті, що тануть у роті млинці на основі манки. Готують їх тільки з однієї сторони. Їх легко зробити, але для того, щоб дріжджі правильно сформували бульбашки, створюють унікальну текстуру і зовнішній вигляд, тісто має бути рідким по консистенції.
✍ Інгредієнти:
- 1⁄2 ст. борошна;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ч. л. цукру;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 1 с. л. швидкорозчинних дріжджів;
- 150 мл теплої води або молока;
- 2 ст. манної каші.
Приготування:
- Змішайте манку, сіль, цукор, борошно і розпушувач в мисці.
- Додайте дріжджі і збийте міксером на низькій швидкості, поступово додаючи теплу воду або молоко.
- Збільшіть швидкість і збивайте тісто до тих пір, поки воно не отримає кремовий відтінок і рідку консистенцію.
- Накрийте миску харчовою плівкою і приберіть в тепле місце на 15-30 хвилин, поки верхня частина тесту не стане трохи пінистої.
- Нагрійте невелику антипригарну сковороду на середньому вогні і почніть випікати млинці.
- Повільно налийте тісто в центр, і рівномірно розподіліть по колу. Смажте близько 2 хвилин, не перевертайте. Поверхня повинна бути губчастої і не липкою.
- Млинці краще всього подавати з сиропом з масла і меду.
Якщо не утворюються бульбашки належним чином, можливо, тісто дуже густе, спробуйте розбавити його.
Пудинг
З решти манної каші можна зробити пудинг. Вийде легкий і ситний сніданок.
✍ Інгредієнти:
- 2,5 ст. манної каші;
- 2 яйця.
Приготування:
- Збийте манку з яєчними жовтками.
- В окремій мисці збийте яєчні білки до густої піни. З’єднайте з іншими інгредієнтами, перемішайте.
- Попередньо прогрійте духовку до 180 С. Перелийте масу у форму і поставте випікати 40 хвилин.
- Пудинг подають охолодженим, з варенням або шоколадом.
За бажанням в тісто можна додати родзинки, цукати або курагу.
Відео-рецепт пудингу з манки
Можливо, вас зацікавить які каші можна подавати з фруктами. Дізнатися детальніше.
Сирна запіканка з манкою
Класичний рецепт запіканки, якої ми всі ласували в дитячому саду.
✍ Інгредієнти:
- 500 гр. сиру;
- 2 ст. манної каші;
- 1⁄2 ст. цукру;
- 5 яєць;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1/2 ч. л. солі і ванільного цукру.
Приготування:
- Змішайте манну кашу, сир, яєчні жовтки, розпушувач, сіль і ванілін в мисці.
- В окремій ємності збийте міксером яєчні білки з цукром.
- Змішайте всі інгредієнти до однорідної консистенції.
- Попередньо прогрійте духовку до 180 С. Форму для випічки застелити пергаментом.
- Вилийте тісто і поставте випікатися на 45-60 хвилин, до золотистого кольору.
- Перед подачею пудинг слід вилучити з форми і остудити,посипати цукровою пудрою і ягодами.
В мультиварці пудинг випікають в режимі «Випічка» 40 хвилин, потім доводять до готовності в режимі «Підігрів».
Манник
Смачний, легкий пиріг без борошна на манці.
✍ Інгредієнти:
- 1,5 ст. манної каші;
- 1,5 ст. борошна;
- 2 яйця;
- 4 ст. л. цукрового піску;
- 1 ч. л. соди (погасити лимонним соком).
Приготування:
- Збийте яєчні білки з цукром в пінисту масу. Слідом додайте жовтки і манну кашу, перемішайте до однорідної консистенції.
- Соду погасите лимонним соком, додайте до суміші разом з борошном. Гарненько збийте міксером. Тісто має бути приблизно тієї ж консистенції що і густа сметана.
- Розігрійте духовку до 200 С. Перелийте тісто у промаслений форму для випічки і випікайте 40 хвилин. Готовність перевіряйте зубочисткою.
- Перед подачею пиріг слід охолодити і присипати верх цукровою пудрою.
Занадто густу кашку слід розбавити теплим молоком. Якщо вона була не солодка, кількість цукру збільшити вдвічі.
биточки Манні
З манки можна також зробити битки. Подають із сметаною або варенням.
✍ Інгредієнти:
- 2-3 ст. манної каші;
- 1 яйце;
- сіль і цукор за смаком;
- панірувальні сухарі;
- борошно.
Приготування:
- В холодну кашу додайте яйце, сіль і цукор. Перемішайте до однорідної маси.
- Додайте до маси борошна для загущення і зліпіть биточки і обваляйте їх у сухарях.
- Поставте сковороду на середній вогонь, додайте рослинне масло. Як тільки воно розігріється, обсмажте биточки до хрусткої золотистої скоринки.
- Перекладіть биточки на тарілку, перед подачею трохи охолодіть.
В манну масу можна додати натертий сир, він додасть биточкам вершковий смак.
Запіканка з фруктами
Запечена з персиками манна каша стане чудовим сніданком.
✍ Інгредієнти:
- 2,5 ст. манної каші;
- 2 ст. л. цукрового піску;
- 1 яйце;
- 2 шт. персик;
- 1 шт. яблуко.
Приготування:
- Змішайте кашку з яєчним жовтком.
- В окремій ємності збийте блендером яєчний білок і цукор, до густої піни. Все з’єднайте і перемішайте.
- Очистіть фрукти від шкірки, м’якоть дрібно поріжте і додайте манну суміш.
- Розігрійте духовку до 180 С. Форму змастіть маслом і присипте сухарями.
- Зверху змастіть збитим яйцем.
- Випікати до золотистої скоринки, не менше 25 хвилин.
- Перед подачею охолодіть запіканку і полийте фруктовим сиропом.
Персики і яблука можна замінити грушами, абрикосами або хурмою.
Відео-рецепт запіканки з манки
Манний крем
Відмінна єднальна начинка для медових, бісквітних або листкових коржів.
✍ Інгредієнти:
- 2,5 ст. манної каші;
- 1 лимон (апельсин);
- 200 г вершкового масла;
- 1 ст. цукрової пудри.
Приготування:
- Масло слід попередньо розм’якшити, потім збити з цукровою пудрою.
- З цитруса зніміть на тертці цедру.
- З’єднайте всі інгредієнти з манкою. На середній швидкості збийте блендером крем до однорідності і легкості.
- Промажте коржі, приберіть в холодильник на 2 години.
Якщо розігріти кашу і додати в неї 1,5 ч. л. какао або розтоплену плитку шоколаду, вийде відмінний шоколадний десерт. А ще можна додати банановий мус. Для цього, викладаючи в креманку, чергуйте їх між собою шарами. Прикрасити шоколадною або вафельною крихтою.