З чим їсти вівсяну кашу: ТОП-8 простих і смачних добавок

Їдять вівсяну кашу, як солодку з фруктами, так і мясними начинками з курки і фаршу. Готуємо смачно і просто! Покрокові рецепти. Корисні і шкідливі властивості вівсянки.

Для багатьох вівсянка — солодка каша. А тим часом вона може бути повноцінним другим блюдом. З чим ще можна їсти вівсяну кашу дізнайтеся з цієї збірки рецептів.

Вершкова вівсяна каша з сухофруктами

✍ Знадобиться (на одну порцію):

  • півсклянки (250 мл) вівсянки (Екстра №1);
  • стакан молока;
  • 100 мл вершків (рівень жирності за особистим уподобанням);
  • за жменю кураги, золотистого родзинок і м’ясистих фініків (наприклад, туніських);
  • 20 грам вершкового масла;
  • сіль, цукор за смаком;
  • щіпка меленого імбиру.

Етапи приготування:

  1. Сухофрукти ретельно промити, у родзинок прибрати хвостики, з фініків видалити кісточки. Потримати 15 хвилин в теплій воді, потім курагу і фінік нарізати невеликими шматочками.
  2. У каструлю влити молоко, поставити на вогонь. Коли воно закипить, всипати пластівці, цукор, сіль, зменшити вогонь до середнього. Варити, помішуючи, 5 хвилин. Щоб приготувати вівсяну кашу в мікрохвильовці або мультиварці, перегляньте цю статтю.
  3. В кашу додати вершки, як знову забулькає, всипати подрібнені сухофрукти, імбир. Варити до готовності, приблизно 10 хвилин.
  4. Кашу заправити олією, дати настоятися п’ять хвилин під кришкою без нагріву.

Щоб відтінити переважаючу в рецепті солодкість, можна додати до сухофруктовой суміші в’ялену журавлину.

Ситна вівсянка з фаршем

✍ Знадобиться (на дві порції):

  • склянку «Геркулеса»;
  • 250 грам курячого, індичого або свинячого фаршу;
  • 2 склянки води;
  • сіль, перець за смаком;
  • рубана зелень для прикраси (краще петрушка).

Етапи приготування:

  1. Пластівці підсмажити на сухій сковороді 3 хвилини.
  2. У каструлі закип’ятити воду, посолити, всипати пластівці, перемішати, відразу додати фарш. Знизити вогонь до помірного.
  3. За міру «схоплювання» фаршу дерев’яною ложкою або лопаткою розбивати його на дрібні шматочки.
  4. Варити при періодичному помішуванні 15 хвилин, поперчити за 2-3 хвилини до кінця.
  5. Викласти в тарілку, посипати зеленню.

Якщо в наявності тільки яловичий фарш, його краще перед закладкою в каструлю злегка обсмажити.

Відео-рецепт: вівсяна каша з куркою і сиром

Швидка медова вівсяна каша прямо в тарілці

Таку солодку вівсянку їдять найчастіше. Швидко і смачно!

✍ Інгредієнти (на одну порцію):

  • півсклянки пластівців (Екстра №2 або №3);
  • склянку води;
  • столова ложка меду;
  • щіпка кориці;
  • сіль за смаком.

Етапи приготування:

  1. У тарілці змішати воду, вівсянку, мед і сіль. Поставити в мікрохвильовку, готувати при потужності 800 Вт півтори хвилини.
  2. Посипати корицею, перемішати, відправити доготавливаться ще на 30-40 секунд.

Готувати в СВЧ-печі вівсянку на молоці, не рекомендують, так як молоко навіть за півтори хвилини встигає втекти. Якщо хочеться вершкового смаку, то перед другим етапом можна ввести в кашу столову ложку жирних вершків.

Лінива нічна вівсяна каша з йогуртом, бананом і какао

Підійде тим, хто хоче заощадити час на приготуванні сніданку.

✍ буде Потрібно (на одну порцію):

  • півсклянки (200 мл) вівсянки (Екстра №2 або №3);
  • склянку води;
  • третину склянки грецького йогурту;
  • половина банана;
  • чайна ложка какао;
  • мигдальні пластівці за бажанням.

Етапи приготування:

  1. Взяти відповідну ємність (зручно це робити в банку), всипати пластівці залити гарячою, але не киплячою водою (80-90 °C), перемішати. Коли охолоне до кімнатної температури, закрити кришкою, прибрати в холодильник.
  2. Вранці змішати йогурт з какао і размятым бананом.
  3. Кашу розігріти в мікрохвильовці, заправити йогуртово-шоколадним соусом. За бажанням посипати мигдалевими пластівцями.

При іншому варіанті приготування, йогуртовий соус закладають поверх постигла вівсянки, і всі разом прибирають в холодильник. Вранці перемішують, їдять холодною як десертну кашу.

Томлена вівсяна каша з м’ясом

✍ буде Потрібно (на два горщика):

  • склянку цілісної вівсяної крупи;
  • 2 склянки води;
  • 300 грам будь-якого м’яса (краще телятини);
  • велика цибулина;
  • рослинна олія;
  • сіль, перець за смаком.

Етапи приготування:

  1. Крупу промити, замочити в холодній воді мінімум на 8 годин, повторно промити.
  2. Цибулину дрібно порубати, на рослинній олії обсмажити до рум’яного кольору.
  3. М’ясо нарізати досить дрібно, кубиком 1 див.
  4. Цибуля покласти на дно горщиків. Крупу змішати з м’ясом, посолити, поперчити, викласти на цибулю. Залити водою (по склянці на горщик).
  5. Поставити в холодну духовку, включити її розігріватися до 180 °C. Через год знизити температуру до 100 °C і настоювати 2 години.

Можливо знадобиться долити окропу і залишити горщики ще на деякий час, це залежить від індивідуальних особливостей зерна.

Якщо хочеться більш киселеподобной каші, то потрібно вливати в горщики ту воду, в якій крупа замочувалася, якщо більш розсипчастою — то заливати чистою водою.

Пряна вівсяна каша з чорносливом

✍ Інгредієнти (на дві порції);

  • склянку пластівців (Екстра №1);
  • 2 склянки молока;
  • 10-12 чорносливин;
  • по ¼ чайної ложки кориці, імбиру і кардамону;
  • щіпка мускатного горіха;
  • щіпка морської солі;
  • коричневий цукор за смаком.

Етапи приготування:

  1. Жорсткий чорнослив замочити на півгодини в теплій воді, м’який одразу розрізати на дві-чотири частини.
  2. У каструлі закип’ятити молоко, всипати пластівці, проварити 5 хвилин.
  3. Додати чорнослив, сіль, цукор, спеції. Варити до готовності близько 10 хвилин.

Люди з непереносимістю лактози можуть натуральне молоко в рецепті замінити на соєву.

Вівсянка на сніданок з родзинками і курагою [відео]

Вівсяна каша з томатами черрі

✍ Знадобиться (на дві порції):

  • склянку вівсянки (Екстра №1);
  • 2 склянки окропу;
  • 10 помідорок черрі;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • рослинна олія;
  • сіль, цукор, зелень за смаком.

Етапи приготування:

  1. Пластівці промити, скласти в каструлю, залити окропом. Поставити на вогонь, як тільки закиплять, зняти з конфорки, закрити кришкою, залишити набухати.
  2. Черрі вимити, розрізати на чотири частини, цибулю, часник, зелень дрібно порубати.
  3. У сковороді розігріти олію. Першим пасерувати цибулю до м’якості. Потім додати помідори, посолити, поперчити, кинути щіпку цукру. Обсмажувати 3-4 хвилини.
  4. До піджарки перекласти кашу, додати часник, все разом прогріти 2 хвилини. Подавати, посипавши зеленню.

Пікантну ноту додасть страві солоний огірок. Його потрібно очистити від шкірки, нарізати дуже дрібними кубиками, додати в сковороду за пару хвилин до черрі.

Вівсянка з яйцем пашот і горошком

✍ Інгредієнти (на одну порцію):

  • півсклянки пластівців (Екстра №1);
  • склянку води;
  • 2 столові ложки замороженого горошку;
  • 1 яйце;
  • сіль.

Етапи приготування:

  1. Яйце розбити в зручну ємність (наприклад, в маленьку піалу). В ковшике або невеликій каструлі закип’ятити воду, зробити нагрівання нижче середнього. Не повинно бути активного кипіння, тільки бульбашки біля дна. Акуратно влити у воду яйце, через 4-4,5 хвилини, витягнути яйце шумівкою, покласти на паперовий рушник. Воду не виливати.
  2. В іншій каструлі закип’ятити склянку води, посолити, всипати пластівці, варити 10-12 хвилин. За 5 хвилин до кінця додати горошок, не розморожуючи.
  3. Кашу викласти в тарілку. Яйце пашот знову покласти на шумівку, потримати на вазі в гарячій воді 30 секунд, щоб зігрілось. Викласти поверх каші.

Горошок буде смачніше, якщо його підготувати окремо. Для цього в миску налити склянку окропу, розчинити в ньому чайну ложку цукру і шматочок вершкового масла, всипати горошок, злити через 5 хвилин.

Ніж так корисна вівсяна каша

  • У складі вівсянки є майже всі вітаміни групи B, а також вітаміни A, C, E, K, PP.
  • Вона багата калієм, фосфором, магнієм, кальцієм, клітковиною.
  • При частому вживанні вівсяна каша стабілізує емоційний фон, покращує мозкову діяльність, сповільнює всмоктування «поганого» холестерину, виводить токсини.
  • До того ж вівсянка надає протизапальний ефект, сприяє загоєнню ран, позбавленню від дерматиту, екземи.
  • Людям із зайвою вагою вівсянка допомагає схуднути, вагітним жінкам заповнює недолік вітаміну B9, полегшує періоди токсикозу, чоловікам покращує потенцію і репродуктивну функцію в цілому.

Хоча офіційно овес не зараховують до глютеносодержащим крупам, варто пам’ятати, що глютен в нього може потрапляти в процесі збору та обробки зерна при контакті з іншими культурами.