Манна каша: скільки і як варити на воді / молоці

Скільки манку варити на плиті, в мікрохвильовці і мультиварці і як це правильно робити. Пропорції води/молока і манки. Рецепт манної каші без грудочок.

Каша з манки – не складна в приготуванні блюдо. Його смак можна збалансувати додаванням олії, горіхів, сухофруктів. Однак навіть манну кашу легко зіпсувати, якщо не враховувати деякі особливості її приготування.

Розберемося з кулінарними тонкощами, які дозволять приготувати смачну манну кашу.

⌚ Час варіння манної каші

Таблиця 1. Скільки варити манну кашу на воді і молоці

Спосіб варіння На воді, хв. На молоці, мін.
в каструлі 5 7-8
в мультиварці 15 20
в мікрохвильовці 8 10

Якщо до зазначеного часу варіння додати 3-4 хвилини, то консистенція каші буде більш гладкою. Щоб відчувалися крупинки манки, скорочують час приготування на 3 хвилини.

Скільки потрібно додавати води/молока (пропорції)

Базовий рецепт виглядає наступним чином: на півлітра молока додають три столові ложки манки з гіркою, а при варінні на воді на півлітра беруть 2,5 ст. л. крупи. Виходить страва приємною консистенції.

Якщо потрібно зварити манку для пудингу або запіканки, збільшують кількість крупи на півтори ложки. На півлітра молока необхідно взяти 4,5 ложки крупи.

Технологія приготування манної каші

У каструлі

Як зварити манку на плиті:

  • Молоко або воду доводять до кипіння, додають сіль і цукор. Вогонь зменшують таким чином, щоб йшло кипіння, але рідина не тікала.
  • Відміряну кількість манки тоненькою цівкою висипають у каструлю, інтенсивно помішуючи ложкою.
  • Зменшують вогонь до мінімуму і варять кілька хвилин. Постійно інтенсивно помішують, інакше підгорить. В кінці додають вершкове масло.
  • Вимикають вогонь і дають настоятися під кришкою 3-4 хвилини.
  • Розкладають по порційних тарілках, додають сухофрукти або джем.

Якщо у вас немає навичок приготування страви з манки, то краще засипати крупу в теплу, а не киплячу рідину. Доведеться постійно помішувати до моменту закипання, але гарантовано не буде грудочок.

Відео-рецепт приготування манної каші на молоці

В мультиварці

Послідовність приготування:

  • Шматочком вершкового масла змащують ємність мультиварки, щоб страва не прилипло до стінок.
  • Закладають інгредієнти: крупу, сіль, цукор, вершкове масло, молоко або воду. Все добре перемішують.
  • Закривають кришкою і виставляють режим «Каша» або «Плов».
  • Після закінчення часу все перемішують. Якщо час сніданку ще не настав, залишають в режимі «Підігрів».

Час приготування в мультиварці може коригуватися, так як залежить від технічних особливостей вашого пристрою. Поекспериментувавши, можна підібрати час і режим.

Варимо манку в мультиварці — покроковий рецепт [відео]

В мікрохвильовці

Кроки:

  • Наливають в посуд молоко або воду, додають сіль і цукор, перемішують.
  • Накривають кришкою і ставлять в мікрохвильову піч на дві хвилини при повній потужності.
  • Витягують посуд з закипевшим молоком із печі, щоб додати крупу.
  • Помішуючи, засипають крупу.
  • Ставлять у піч на середню потужність на 8-10 хвилин.
  • Готову кашу перед подачею присмачують шматочком вершкового масла. Страву прикрашають джемом, варенням. Можна додати сухофрукти і будь-які горіхи.

Якщо у вас мало часу, то можна відразу всі інгредієнти засипати в посуд і поставити в мікрохвильову піч. Після закінчення трьох хвилин кашу дістають і перемішують. Потім відправляють ще на 4 хвилини.

Як зварити манну кашу без грудочок — покроковий рецепт [відео]

Корисні і шкідливі властивості манки

Коли-то манка була делікатесним продуктом. Вона дорого коштувала і була доступна лише вищим верствам суспільства.

Сьогодні – це поширена дешева крупа, з якої за кілька хвилин можна приготувати смачну поживну кашу. Але дієтологи досі сперечаються про властивості манки і її вплив на здоров’я.

Корисно знати: як правильно приготувати геркулесову кашу на воді і молоці, покроковий рецепт. Читати далі…

Корисні

У чому користь манної каші:

  • Манна каша містить мінімальний відсоток клітковини. Саме ця якість робить продукт ідеальним для людей, у яких проблеми з шлунково-кишковим трактом. Її застосовують при щадних дієт, знижуючи навантаження на ШКТ.
  • Манка всмоктується в нижніх відділах кишечнику. Це властивість страви дозволяє рекомендувати його людям похилого віку.
  • Манка має великий вміст легкозасвоюваних речовин: рослинного білка і крохмалю. Тому вона рекомендована для вживання в дитячому віці і дієтичного харчування літніх.
  • В крупі багато мінеральних речовин і різних вітамінів. За рахунок швидкості приготування майже всі корисні речовини зберігаються.
  • Незамінна в післяопераційний період, коли потрібні калорії, але ще не можна перевантажувати органи травлення.
  • Сприяє засвоєнню білкової їжі, допомагає при хронічній нирковій недостатності.

Людям у похилому віці слід частіше вживати манну кашу, щоб перешкоджати гиперминерализации кров’яних тілець.

❌ Шкідливі

Негативний вплив манки на організм:

  • У манці міститься рослинний білок, званий глютеном. У деяких людей він може викликати алергійну реакцію.
  • Дітям не можна давати манну кашу по кілька разів в день. Міститься в ній гліадин змінює кишкову мікрофлору і перешкоджає засвоєнню вітаміну D, а також заліза. У дорослому віці такої небезпеки немає.
  • Манка містить велику кількість вуглеводів, тому сприяє ожирінню. Їй краще не зловживати тим, хто знаходиться на дієті.

Якщо ви худнете, то шукайте манку з твердих сортів пшениці, що на упаковці буде маркування «Т». У такий крупі мало крохмалю і білка, але варити її доведеться набагато довше.