Булгур — як правильно варити, щоб вийшов розсипчастим

Дізнатися, як і чим правильно варити булгур. Його ? корисні і шкідливі властивості. До якого блюда на гарнір можна приготувати булгур. І відео-рецепт плову з булгуром замість рису.

Булгур — дроблена пшенична крупа, попередньо оброблена паром і висушена на сонці, — все частіше з’являється у повсякденному меню. Вона йде в каші, супи, салати і навіть замінює рис в плові.

З цієї статті ви дізнаєтесь, як правильно варити булгур, з чим його їдять і чим він корисний для здоров’я.

⌚ Час варіння булгуру

Скільки варити булгур
в каструлі в мультиварці в мікрохвильовці
10-20 хвилин (залежить від розміру крупи і від обраної кількості води) 20 хвилин («Каша», «Рис», «Гречка», «Гасіння») 10 хвилин (при 800 Вт) + 5 хвилин (при 600 Вт)

Якщо час дозволяє, булгур можна готувати методом запарювання. Для цього промиту крупу заливають окропом (1:1,5-2), обгортають ємність товстим махровим рушником або ковдрою, залишають на два-три години.

Потім залишиться посолити кашу, заправити олією і пару хвилин прогріти на плиті. Прискорити процес можна, скориставшись термосом. У ньому крупа запариться за 40-50 хвилин.

Як приготувати суп з булгуром дивіться за цим посиланням.

? Технологія варіння розсипчастого булгуру

Алгоритм варіння булгуру нескладний, навіть у недосвідченого кулінара вийде ароматний розсипчастий гарнір.

У каструлі

В каструлі зварити розсипчастий булгур простіше всього. Для цього просто дотримуйтесь покрокової інструкції.

? Етапи приготування:

  1. крупу Спочатку готують: обсмажують 3-4 хвилини на рослинному, вершковому маслі, топленому маслі або суміші рослинного зі вершковим. Смажити необхідно при постійному помішуванні до характерного «горіхового аромату. Зернятка при цьому стають напівпрозорими. Зручніше смажити в тій же каструлі, в якій булгур буде вариться, або використовувати сотейник.
  2. Обсмажену крупу заливають гарячою водою. Для дрібнофракційних булгуру достатньо півтора частин води, для середньо – і крупнофракционного беруть 2 частини рідини.
  3. Коли вода закипить, булгур солять, закривають кришкою, зменшують нагрівання до мінімуму. Каша буде готова, коли вся вода википить, це займе від 10 до 20 хвилин. Відкривати кришку і перемішувати не потрібно.

Якщо обсмажування як вид обробки не вітається, то булгур перед приготуванням можна на півгодини залити гарячою водою (1:2-2,5).

? Відео — рецепт приготування булгуру

В мультиварці

? Етапи приготування:

  1. В режимі «Смаження» або «Випічка» розтоплюють масло або нагрівають рослинна, 3-5 хвилин обсмажують крупу до напівпрозорості та появи «горіхового» запаху.
  2. Потім заливають булгур гарячою водою (1:1,5), солять. Закривають кришку і вибирають режим «Каша», «Гречка», «Рис» або «Гасіння», таймер встановлюють на 20 хвилин. Відкривати в середині процесу, перемішувати, перевіряти готовність необхідності немає.

Щоб крупа краще розкрилася, розпарити, після закінчення програми можна потримати її ще 7-9 хвилин в режимі підігріву.

В мікрохвильовці

? Етапи приготування:

  1. В мікрохвильовці булгур готують без попередньої обробки. Крупу відразу складають в підходящий посуд. Краще підійде скляна каструля для СВЧ або керамічний горщик. Додають сіль, за бажанням дрібку цукру і заливають теплою водою (1:2).
  2. Ємність ставлять у піч і варять кашу 10 хвилин при потужності 800 Вт. Потім вміст перемішують, розкладають по поверхні шматочки вершкового масла, запускають ще на 5 хвилин при потужності 600 Вт.

Є альтернативний спосіб приготування: крупу варять 2-3 хвилини на максимальній потужності, потім залишають в мікрохвильовці на 15-20 хвилин для пасивного запарювання.

З чим їдять булгур

В якості гарніру булгур і подають до м’ясних, і до рибних страв, готують його навіть з солодкими фруктами, медом і т. д.

? Булгур універсальний, його поєднують:

  • з м’ясом, і навіть замінюють їм рис у плові;
  • з морепродуктів;
  • з овочами, як в салатах, так і в супах, других стравах;
  • з фруктами, сухофруктами, ягодами в ранкових молочні каші;
  • з шоколадом, какао, медом, кокосовим молоком у десертних кашах.

Якщо у фарш для голубців рис замінити булгуром, то вони вийдуть більш делікатними на смак.

? Плов з булгуру [відео-рецепт]

Корисні і шкідливі властивості каші з булгуру

Як і будь-який продукт, булгур має свої плюси і мінуси.

Корисні

Плюси булгуру:

  • багатий вітамінами (A, групи B, E, K), мінеральні речовини (кальцій, калій, фосфор, мідь, залізо та ін), сахаридами, жирними кислотами, харчовими волокнами;
  • зберігає більшість корисних речовин після теплової обробки;
  • чинить протизапальну та протипухлинну дію;
  • знижує ризик захворювання на діабет, остеопороз, хворобою Альцгеймера;
  • підвищує стресостійкість, зменшує тривожність;
  • бореться з припливами при менопаузі;
  • сприяє виведенню токсинів;
  • покращує травлення;
  • оздоровлює шкіру і волосся;
  • рекомендований для дієтичного харчування, сприяє схудненню.

? Для зміцнення волосся використовують булгурную воду. Для її отримання склянку крупи заливають двома склянками води, настоюють 1 годину. Воду відціджують в окрему ємність і обполіскують їй вимите волосся.

Шкідливі

❌ Мінуси булгуру:

  • досить калорійний (345-365 ккал на 100 грам), тому в дієтичне меню включається в помірних дозах;
  • не підходить людям з непереносимістю глютену;
  • з-за високого вмісту клітковини не рекомендується людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту (наприклад, при гастриті, запаленні слизової стравоходу, виразки), особливо при гострих формах;
  • не рекомендований при здутті живота, діареї;
  • індивідуальна непереносимість (при першому вживанні необхідно стежити за реакцією організму).

В дитячий раціон вводити булгур рекомендують після півтора років. У більш ранньому віці він може погано перетравлюватися, провокувати здуття живота.