Що робити якщо пересолила макарони, як виправити [5 простих порад]

Пересолили макарони? ? Подивіться ці прості та ефективні поради та виправте ситуацію. Як більше не пересолити макарони – корисні поради.

? ТОП-5 порад, як виправити пересолені макарони

Якщо кількість солі у страві не катастрофічний, то макарони можна спробувати врятувати.

Заміна води

Якщо дефект виявлений на стадії варіння, макарони потрібно швидко злити, повернути в каструлю, залити чистим окропом. Зручно воду закип’ятити в електричному чайнику.

Так макарони доварюють вже без додавання солі. Не варто використовувати холодну воду, бо тоді процес приготування почнеться заново і найімовірніше вироби розваряться, будуть злипатися.

Для посилення ефекту в каструлю можна додати чайну ложку цукру.

Вимочування

Якщо пересіл виявлений, коли макарони вже зварені, їх можна 10-15 хвилин витримати в прісній воді кімнатної температури. Частину солі піде в рідину. Додатково можна промити їх під проточною водою.

Процедура вимочування не кращим чином позначається на консистенції виробів, особливо виготовлених не з твердих сортів пшениці. Щоб виправити розмоклий вигляд, їх обсмажують до хрусткої скоринки, або використовують для запіканки.

Маскування за допомогою соусів

Замаскувати надлишок солі допоможуть соуси, в яких комбінуються кислі, гострі і солодкі смаки. Так для простого кисло-солодкого соусу змішують 50 мілілітрів води, 70 мілілітрів лимонного соку, склянку (200 мл) цукру.

Суміш нагрівають. Коли цукор розчиниться, додають по столовій ложці томатної пасти, сушеного часнику і сушених пластівців чилі. В парі столових ложок розводять стільки ж крохмалю, загущують соус.

Ті, хто не любить насичені смаки, можуть використовувати нейтральні прохолодні топінги, наприклад, грецький йогурт або сирний сир без добавок.

Розбавлення несолоним аналогом

Для цього способу потрібно зварити рівну кількість макаронів, або навіть трохи більше, але зовсім без солі. Потім прісну і солону частини змішують, разом прогрівають і подають.

Готові макаронні вироби прекрасно переносять заморожування, тому надлишки страви можна остудити, скласти в контейнер або пакет і відправити в морозилку.

Супровід алкоголем

Незначний пересіл приховає сухе вино або шампанське. Вони мають властивість нівелювати солоний присмак у роті.

Варто пам’ятати, що якщо доповненням до макаронів йде м’ясо або сирний соус, то слід віддати перевагу червоні вина. Якщо планується риба, птиця або томатний соус, то — білі.

? Поради, як надалі не пересолювати макарони

? Щоб уникнути проблеми пересолених макаронів, потрібно:

  1. Дотримуватися пропорції. На кожен літр води прийнято брати 10 грам солі (півтори чайних ложки без гірки). Співвідношення рідини і сухих виробів не менш важливо: максимум 100 грам макаронів на літр. Мала кількість води призведе до надмірного виділення крохмалю, а крохмаль добре вбирає сіль.
  2. Солити воду до закидання макаронів. Якщо солити після, то це додатково знизить температуру води, що теж сприяє концентрації крохмалю.
  3. Пробувати воду до закидання макаронів. Навіть в одного і того ж виробника сіль з різних партій може і вести себе по-різному.
  4. Пробувати макарони під час приготування. Так вийде «зловити» пересіл на ранній стадії і виправити його в процесі варіння (див. спосіб «Заміна води»).

Італійці радять не зливати всю воду в раковину, а трохи залишити. Крохмалиста рідина допоможе соусу рівномірно з’єднатися з макаронами. Звичайно, рада не працює, коли вода пересолена.