Як правильно стерилізувати банки для консервування

Дізнайтеся, як потрібно стерилізувати банки в каструлі з ? водою, мікрохвильовій печі, на пару, в духовці і в посудомийці. А також особливості стурилізації вже заповнених банок. Поради та хитрості.

Хочете всю зиму і весну насолоджуватися закрутками? Щоб не з’являлася цвіль, не «вибухали» і не «мутніло» банки. Вчіться правильно обробляти і стерилізувати кришки і банки.

Банально, але тим не менш, переконайтеся: на горлышках банок не повинно бути відколів. Металеві кришки повинні бути без іржі і з «рідної» гумкою. Ретельно вымывайте необхідну тару водою і содою.

Стерилізуємо порожні банки: 5 простих способів

1 спосіб: стерилізуємо банки в духовці

Одночасно з банками можна стерилізувати і кришки-закрутки. Духова шафа повинен бути з термометром. Це важливо! Процес стерилізації проходить в духовці, розігрітій до 120°С.

  1. Кришки-закрутки і банки ретельно вимиваємо і виставляємо на решітку холодної духовки. Якщо банки сухі, то ставимо їх шийкою вниз. Якщо мокрі, то шийкою вгору. Такий спосіб допоможе уникнути появи не естетичного нальоту на банк.
  2. Духовку розігріваємо до температури 120 градусів.
  3. Банки 0,5 л. і 0,7 л. стерилізуємо 15 хвилин. Трилітрові – 25 хвилин.
  4. Щоб скло не луснуло, не поспішаємо діставати тару з духової шафи. Після вимкнення духовки, даємо банкам трохи охолонути. Дістаємо посуд прихватками.

Пам’ятаєте! Не стерилізують в духовці металеві кришки з гумками – вони зіпсуються. Прокип’ятіть їх у воді.

? Відео — як правильно стерилізувати банки в духовці

2 спосіб: стерилізуємо банки у воді

Класичний спосіб, коли з пристосувань для стерилізації тільки каструля.

Як стерилізувати банки в каструлі з водою:

  1. Заливаємо каструлю теплою водою.
  2. Опускаємо в неї кришки і банки. Вся тара повинна бути повністю покрита водою. Ставимо на вогонь.
  3. Доводимо до кипіння. Прибираємо з вогню. Кришки і банки тримаємо у воді 15 хвилин.
  4. Завчасно розстилаємо чисте кухонний рушник, куди ставимо шийкою вниз простерилізовані банки.
  5. Витягуємо з води банки прихватом.

Досвідчені кулінари радять не лінуватися і рушник, на яку виставляються банки, пропрасовувати праскою з двох сторін.

3 спосіб: стерилізуємо банки на пару

Спосіб підходить, якщо у Вас є: чайник, мультиварка, пароварка або каструля з гратами або сітчастої кришкою.

У всіх наших ємностях стерилізуємо за одним принципом:

  1. Наповнюємо чайник, мультиварку, резервуар пароварки або каструлю водою.
  2. Доводимо рідину до кипіння.
  3. У всі ємності – крім пароварки – кладемо вимиті кришки і стерилізуємо. У пароварці кришки обробляються разом з банками – паром.
  4. В отвір чайника шийкою вниз встановлюємо банку. В пароварці і мультиварці тару завантажуємо на решітку. Накриваємо каструлю ситом, друшляком або ґратами, і також, шийкою вниз, ставимо банки.
  5. Банці 0,5 л. достатньо «попаритися» 10 хвилин; 1,5 л. тримайте на пару 20, а 3-хлитровую – 30 хвилин. Потім знімаємо посуд, перевертаємо на чистий рушник дном вгору.

Важливо! Утворилися на стінках банки великі краплі води, говорять про те, що ємність досить простерилизовалась.

? Відео — як правильно стерилізувати банки на пару

4 спосіб: стерилізація в мікрохвильовці

найшвидший спосіб теплової обробки. Не забуваємо, що в мікрохвильовій печі стерилізуються тільки банки. Металеві та гумові кришки кип’ятити у воді окремо.

  1. Вимиваємо банки. Заливаємо в кожну ємність по 2 див. фільтрованої або кип’яченої води. Не ставимо тару в мікрохвильовку без рідини. В іншому випадку банку нагріється і лопне.
  2. Завантажуємо в СВЧ-піч. Виставляємо максимальну потужність і тримаємо банки 3-6 хвилин. Чим більше розмір банки, тим довше вона обробляється.
  3. Рідину в ємностях повинна встигнути закипіти і випарується, тим самим простерилізований банки паром.
  4. Вимикаємо піч. Дістаємо банки, зливаємо воду, що залишилася і ставимо на чистий рушник шийкою вниз.

В СВЧ-печі можна стерилізувати і трилітрову банку. Просто покладіть її на бік, попередньо наливши в неї трохи води.

5 спосіб: стерилізація банок в посудомийній машині

Мабуть, новий і тому нетрадиційний спосіб стерилізації. Одні господині ставляться з недовірою до цього варіанту обробки банок, інші і зовсім про нього не знають.

Відразу обмовимося: в посудомийці спочатку повинна бути вбудована програма для стерилізації банок. Інші моделі не годяться.

  1. Вимиваємо банки.
  2. Очищає кюветку від миючого засобу.
  3. Завантажуємо банки в кошик шийкою вниз.
  4. Вибираємо тривалу програму миття посуду при самій високій температурі.
  5. Після закінчення стерилізації дістаємо банки і ставимо на рушник.

Якщо в резервуарі посудомийної машини є сіль, не забирайте її. У солоній воді мікроорганізми загинуть швидше.

Стерилізуємо банки з заготовками: 3 простих способи

Стерилізація банки з заготівлею вважається додатковим заходом обробки. Так досвідчені господині перестраховуються і виключають можливе попадання мікробів в чисту, попередньо простерилизованную, ємність.

У додатковій термообробці потребують закачування типу: лечо, ікри, смажених салатів, у яких малий вміст перцю, оцту, солі і цукру.

Стерилізуємо заготовки в духовці

Перевага способу в тому, що духовка вміщує велику кількість різного обсягу банок.

  1. Заповнюємо банки необхідним вмістом.
  2. Нещільно закриваємо кришками.
  3. Розігріваємо духовку до 50°С. Розподіляємо банки в теплій духовці і тільки потім збільшуємо температуру до 150°С
  4. 3-хлитровые банки обробляємо півгодини. 2-хлитровые – 20 хвилин. Все, що менше 2-х літрів – 10-15 хвилин.
  5. Дістаємо тару з духовки і відразу ж щільно закатуємо кришки.

Корисно знати! У банки і вмісту не повинно бути великого перепаду температур. Тому: заливайте гаряче приготування в банку поступово. Наповнені банки не можна ставити в добре розігріту духовку.

? Відео — як простерилізувати заповнені банки в духовці

Стерилізуємо заготовки в окропі

Додаткова стерилізація передбачає використання «правильної» каструлі. Її висота має бути більше висоти банок. Це важливо!

  1. Укладаємо на дно ємності шматок тканини або підставку.
  2. Розміщуємо в каструлі банки, накриті кришками.
  3. Заливаємо в каструлю теплу воду. Рівень рідини повинен бути нижче горлечка банки.
  4. Ємність 0,5 л. кип’ятимо 10 хвилин, тару об’ємом 1 л – 15 хвилин, а 3 л. – півгодини. Кипляча вода повинна повністю прогріти вміст банки.
  5. Оброблені банки щільно закриваємо кришками.

Пам’ятайте, що різні заготовки на зиму потребують «свою» температуру обробки. Приміром, засмажений салат стерилізується температурою понад 100°С.

? Додайте сіль у воду, щоб домогтися потрібної температури кипіння. 7% сольовий розчин закипить тільки при 101°С. Кожні 40 грамів солі, розчиненої у літрі води, підвищують температуру її кипіння приблизно на 1 °C

Стерилізуємо заготовки в СВЧ-печі

  1. Помістимо заповнені банки в мікрохвильовку. Без кришок!
  2. Налаштовуємо піч на повну потужність. Гріємо вміст банок до кипіння.
  3. Після закипання знижуємо потужність і тримаємо ємності ще пару хвилин.
  4. Вимикаємо піч. Даємо банкам трохи «відпочити». Дістаємо їх і закриваємо.

Раніше ми говорили: порожню трилітрову банку можна простерилізувати в мікрохвильовці, перевернувши її на бік і залив туди трохи води. Із заповненою «троячкою» такий фокус не пройде!

В яких банках не можна робити закрутку, а в яких можна

В консервації дуже рідко використовують дерев’яні бочки, полімерну або емальований посуд. Таку тару не стерилізують і не закочують. У неї виготовляють продукти, які не потребують теплової обробки.

Основні види тари для закруток

1️⃣ Скляні банки та пляшки різних об’ємів і форм – поширена тара зберігання закаток. В пляшки, приміром, закочують рідкі консерви: кетчупи, соки, пюре.

Гідності скляної тари:

  • легко нагрівається;
  • довго зберігає вміст;
  • бюджетна вартість;
  • прозора;
  • легко миється і не вбирає речовини.

❌ Недоліки скляної тари:

  • тендітна;
  • лопається при перепадах температур.

2️⃣ Жерстяна тара придатна для закруток, але не використовується в домашніх умовах.

Гідності жерстяної тари:

  • легко нагрівається;
  • стійка до пошкоджень.

❌ Недоліки:

  • боїться корозії;
  • непрозора;
  • не популярна серед господинь.

? Інші поради щодо стерилізації банок

  1. Для додаткової стерилізації вибирайте ємності невеликих розмірів – 0,5 л, 1 л або 1,5 л. Так при повторній тепловій обробці вміст прогріється рівномірно.
  2. банки І кришки ретельно обробляйте безпосередньо перед використанням.
  3. Щоб скляна банка не лопнула, заливайте гарячі рідини поступово.
  4. Перевіряйте цілісність банки. Постукайте по ній у кількох місцях олівцем. Наявність тріщини в ємності дасть глухий звук.
  5. Починайте «катати» банку зі слабкого затиску. Важливо, щоб у процесі не утворилися зубці, через які в ємність може потрапити повітря.
  6. Закочуючи банку кришкою, після кожного кола, обертайте ручку машинки. Обкатувати слід не менше 10 разів. Кришка повинна максимально щільно закрити банку.
  7. Для закрутки краще використовувати не жорсткі металеві кришки з гумками. Вони загортаються найбільш рівно і герметично.
  8. Підкладайте рушник під закатываемую банку. Так Ви уникнете її ковзання.
  9. Банку слід катати гарячими кришками.

Після закрутки укутайте банки. Це допоможе уникнути появи плісняви та здуття. Закачування шийкою вниз поставте на теплу ковдру. Другим ковдрою щільно вкутуйте банки. Не чіпайте їх пару днів. Банки повинні повністю охолонути.