Як зробити квашену капусту хрусткою: ТОП-7 секретів [+2 простих рецепта]

Готуємо хрустку квашену капустку. 7 головних секретів плюс рецепт швидкої капусти з маринадом і рецепт заквашування за класичним методом [відео]. Користь солоної капусти.

ТОП-7 простих секретів хрусткої квашеної капусти

Головні хитрощі:

  1. Золоте правило хрусткою квашеної капусти – використання великої не йодованої солі. Саме йод розм’якшує нарізку і робить розсіл слизьких.
  2. Другий «ворог» хрусткою закуски – велика кількість цукру. Він також розм’якшує капусту при заквасці.
  3. Для квашення хрусткої капусти деякі господині використовують особливий розсіл. Спочатку закип’ятіть 1 л. води. Додайте 100 гр. солі, лавровий лист, кілька горошин чорного перцю. Знову доведіть розсіл до кипіння. Вимкніть вогонь і залиште остигати.
  4. Не шинкуйте капусту дуже дрібно. Товщина нарізки повинна бути з пів сантиметра.
  5. Не ігноруйте рада використовувати скляний, емальований, а в ідеалі, дерев’яний посуд. В будь-яких інших тарах молочна кислота, що виділяється при бродінні зреагує і зіпсує кінцевий продукт. Перед закваскою протріть обрану ємність оцтом.
  6. Заквашену капусту зберігати в погребі чи холодильнику і не допускайте підморожування.
  7. Господині віддають перевагу квасити капусту на 3-4 день після Молодика і чоловічі дні – понеділок, вівторок, четвер. Вважається, що в цей час овоч швидше насичується розсолом і набуває хрусткі властивості.

При квашенні капусти дотримуйтесь чистоту продуктів і посуду, а також попередньо провітрюйте приміщення.

Прості рецепти хрусткої квашеної капусти

Квасимо капусту, щоб їсти зараз

Рецепт розрахований на кілька днів зберігання і буквально разову подачу закуски. На виході виходить 1 л. квашеної капусти.

✍ Інгредієнти:

  • 0,5 кг капусти;
  • 250 гр. моркви;
  • 1 ч. л. кмину;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 350 мл. окропу;
  • 0,5 ч. л. цукру;
  • Третину ст. л. солі;
  • 2 ст. л. 6%-го оцту.

Спосіб приготування:

  1. У окріп додаємо цукор, сіль і оцет. Розмішуємо до повного розчинення.
  2. Тонкої і короткої соломкою моркву і капусту шаткуємо.
  3. Овочеву суміш перекладаємо. Добре трамбуем в ємності для заквашування.
  4. Масу заливаємо розсолом. Рідина вливайте не поспішаючи. Так вона швидше «дійде» до нижніх шарів.
  5. Проткніть разносол кілька разів ножем, дістаючи до дна.
  6. Обтягніть тару харчовою плівкою або закрийте кришкою.
  7. Через добу можна дегустувати смачну хрустку капусту.

Для квашення вибирайте середні та пізні сорти капусти: Заводська, Южанка, Зимівля, Волгоградська, Слава і Білоруська.

Покроковий рецепт капусти скороспілки [відео]

А тут дивіться рецепт смачного супу з морською капустою.

Квасимо на зиму

Це класичний рецепт квашення капусти, без добавок.

✍ Інгредієнти:

  • капуста – 4 кг.;
  • морква – 5 шт.;
  • цукор – 4 ст. л.;
  • сіль – 4 ст. л.;
  • прилади для шинкування;
  • чисто вимиті і висушені банки.

Спосіб приготування:

  1. Розріжте качани капусти на 4 частини. Зніміть кілька листків і відкладіть в сторону. Моркву і капусту шинкуйте звичним для Вас способом.
  2. Перекладіть овочеву суміш в ємність. Перетріть їх з сіллю і цукром. Дочекайтесь появи соку.
  3. Візьміть підготовлену банку. Покладіть шар нарізки. Накрийте відкладеним раніше листком капусти. Утрамбуйте. Заповнюйте банку таким способом до «плічок», не до верху
  4. В процесі бродіння повинен виділятися сік. Він може заповнити всю банку і навіть «втекти». Тому не забудьте поставити банку в таз.
  5. Нічим не накривайте ємність. Діжу тримайте в теплому місці три дні.
  6. Щодня до дна «протыкайте» салат і не лінуйтеся знімати пінку.
  7. Коли процес бродіння завершився, закрийте банку гумовою кришкою і приберіть в холодильник на тиждень.

Процес бродіння вимагає в приміщенні оптимальної температури. При +15°С капуста швидко і повноцінно сквасится.

Як правильно заквасити капусту — бабусин рецепт [відео]

Корисні властивості квашеної капусти

  • разносол підтримує імунну систему;
  • благотворно впливає на кровообіг і знижує холестерин, а в поєднанні з кашами і картопляним пюре нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • молочнокислі бактерії підтримують мікрофлору кишечника;
  • вітаміни групи В покращують емоційний і психічний стан людини: підвищують стресостійкість, знімають втому і роздратування.

Квашену капусту використовують у косметології — роблять маски для обличчя.