Шашлик з риби — яку вибрати рибу [+3 рецепта маринаду]

Шашлик з риби – 3 покрокових рецепта. Вибір правильної рибки для шашличка. 3 найпростіших рецептів маринаду і три способу приготування. Кулінарні хитрощі.

Вибір риби для шашлику починається з перевірки її свіжості. Найкраще підходить жива або охолоджена. Можна вибирати як жирні види риб, так і більш дієтичне.

З якого виду риби краще робити шашлик

Для приготування шашлику найкраще підходять два види риби сімейства лососевих і осетрових.

До першого відносяться лосось, форель і сьомга, що володіють не занадто жирною текстурою, ніжним ароматом і смаком. Структура їх м’яса досить щільна, що дозволяє зробити шматки правильної форми, не розвалюються при перевороті.

М’ясо осетра, приготованого на мангалі або грилі, буде володіти насиченим смаком. Завдяки середньої жирності, такий шашлик можна дітям і тим, хто дотримується дієтичне харчування.

Для більш бюджетного рибного шашличка підійдуть – скумбрія, сазан, сом.

Часто використовується м’ясо тунця. Воно щільне і чудово тримається на шпажках. Його смак і текстура нагадують нежирну телятину.

Вам може знадобитися — як швидко почистити щуку і іншу рибу (ЛАЙФХАК). Детальніше…

Приготування рибки на відкритому вогні скорочує використання масла. Тому, незважаючи на жирність деяких видів, після прожарювання вони не будуть занадто маслянистими.

Як вибрати свіжу рибу

Свіжа риба володіє декількома відмінними ознаками:

  • Приємний аромат;
  • Щільна структура, не залишає вм’ятин після натискання;
  • Зябра яскраво-червоного відтінку;
  • Гладка, рівна луска;
  • Чисті очі без помутнінь;
  • Колір м’яса рівномірний, без жовтизни і сторонніх вкраплень.

Шматки неправильної форми з дуже великим шаром глазурі говорять про те, що риба піддавалася повторному заморожуванню. При приготуванні вона буде розвалюватися на волокна і їй навіть можна отруїтися.

Якщо заморожений продукт, не можна розморожувати його в мікрохвильовій печі або під струменем води. Ідеальний спосіб – залишити тушку на ніч в холодильнику.

ТОП-3 кращих маринаду для різних видів риб

Головна мета маринування – злегка відтінити смак м’яса, не перебиваючи яскравими спеціями натуральний смак. Цитруси, легке біле вино, часник та різні трави додадуть страві пікантності і доповнять смак.

Маринад для лососевих видів риби

Інгредієнти:

  • Столове або біле сухе вино – 150 мл;
  • Соєвий соус – 75 мл;
  • Тростинний цукор або мед – 1-2 ст. л.;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Сіль – 0,5 ч. л.;
  • Мелений чорний перець – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

  1. Часник пропустити через прес або дрібно порубати;
  2. Змішати в підходящої ємності всі інгредієнти;
  3. Опустити заздалегідь підготовлені шматки риби в маринад;
  4. Залишити в прохолодному місці або в холодильнику на 30-60 хвилин.

Соєвий соус можна замінити на теріякі. Він має більш густою в’язкою консистенцією, нагадує глазур, і насиченим смаком. Цукру, що входять до його складу, додадуть шашликів рум’яну скоринку при підсмажуванні.

Маринад для скумбрії

Інгредієнти:

  • Оливкова олія – 70 мл;
  • Лимонний сік – 2 ст. л.;
  • Цілий лимон – 1 шт.;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Петрушка – 0,5 пучка;
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Білий перець – 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Підготувати скумбрію, розбивши її на шматки;
  2. Вимитий лимон розділити на 2 половини;
  3. Першу нарізати тонкими кружечками, з другої видавити сік;
  4. Змішати сік лимона і оливкову олію;
  5. Додати в суміш посічену петрушку, спеції. Ретельно перемішати.
  6. Залити рибку отриманим маринадом і розкласти кілька скибочок лимона;
  7. Залишити в прохолодному місці або в холодильнику на 20-40 хв.

Оливкова олія можна замінити на соняшникова рафінована, не має запаху.

Маринад для тунця

Інгредієнти:

  • Оливкова олія – 1 ст. л.;
  • Лимонний сік – 1 ст. л.;
  • Соєвий соус – 1 ст. л.;
  • Свіжий імбир – 1 ч. л.;
  • Коричневий цукор – 1 ч. л.;
  • Перець чилі або кайенский – 0,5 ч. л.;
  • Часник – 1 зубчик;
  • Сіль – 0,5 ч. л.;
  • Мелений чорний перець – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

  1. Часник і імбир дрібно порізати або потерти на дрібній тертці;
  2. Змішати їх із сіллю, перцем, цукром;Додати сік лимона, соєвий соус і оливкове масло;
  3. Ретельно перемішати і натерти м’ясо маринадом;
  4. Залишити в прохолодному місці або в холодильнику на 20-30 хв.

Для додання більш яскравого кольору і аромату шашлику, в маринад можна додати паприку.

Технологія смаження шашлику з риби

Який би спосіб смаження не був обраний, головне правило – класти рибку тільки на розпечену поверхню. В іншому випадку скоринка не утворюється, продукт почне виділяти сік і тушкуватися.

На мангалі

Знадобиться:

  • Замаринована риба;
  • Шпажки;
  • Овочі: перець, помідори черрі;
  • Масло для змащування решітки.

Процес приготування:

  1. Бамбукові шампури замочити в прохолодній воді. Це запобіжить їх обгорання.
  2. Нанизати шматки м’яса на шампур, чергуючи з нарізаними овочами;
  3. Довести жар в мангалі до середнього, прибравши зайві вугілля;
  4. Змастити маслом розпечену ґрати;
  5. Зверху викласти шашлики;
  6. Перевертати при утворенні скоринки. Смажити від 7 до 15 хвилин.

Риба – ніжний і делікатний продукт, який готується дуже швидко. Сильний жар від живого вогню здатний швидко пересушити її. Важливо не перетримувати шашлик на мангалі.

Відео-рецепт приготування шашлику з риби

На сковороді

Знадобиться:

  • Замаринована риба;
  • Дерев’яні шпажки;
  • Масло для змазування поверхні.

Процес приготування:

  1. шпажки Замочити у воді;
  2. Нанизати на них кубики риби;
  3. Сковороду змастити маслом і добре розжарити;
  4. Викласти шашлики;
  5. Перевертати після зарум’янювання.

Для приготування рибних шашличків таким способом, можна використовувати як плоскодонну сковороду, так і гриль, має рифлене дно.

В духовці

Знадобиться:

  • Замаринована риба;
  • Бамбукові палички;
  • Фольга або пергаментний папір;
  • Різні овочі (Наприклад, солодкий перець і баклажан).

Процес приготування:

  1. Духовку розігріти до 180 градусів;
  2. Палички замочити у воді;
  3. Нанизати на них шматки риби і овочів;
  4. Деко застелити фольгою або пергаментом;
  5. Викласти на нього шашлики і відправити в духовку.

Замість листа, можна використовувати спеціальну решітку для духовки. Малюнок на шматочках при такому способі приготування буде імітувати смужки від гриля. Під гратами зазвичай встановлюють деко, щоб маринад і жир капали на нього.