⌚ Час варіння яловичого мови
Час варіння яловичого мови безпосередньо залежить від способу приготування. У таблиці вказано середній час приготування для мови масою 1-1,5 кг
Спосіб приготування | Необхідний час |
В каструлі | 2-2,5 години |
В мультиварці | 2 години |
В скороварці | 1 годину |
В мікрохвильовці | 1 година 10 хвилин |
Після закінчення зазначеного часу надріжте готовий язик, виклавши його на тарілку. Якщо виділяється прозорий сік, значить, делікатес готовий. Якщо ж витікає каламутний сік, потрібно готувати ще мінімум півгодини.
Максимальний час, який може тривати процес варіння – 4 години. Навіть найжорсткіший субпродукт дійде до стану готовності і стане м’яким за цей час.
Технологія варіння яловичого мови
У скороварці
Етапи приготування:
- Ретельно промитий яловичий язик викласти в чашу скороварки. При необхідності розрізати на 2 частини. Почистити і порізати цибулю і моркву, додати їх у чашу.
- Залити всі підготовлені продукти водою.
- Додати сіль (на 1 кг мови достатньо 1 чайної ложки солі) і улюблені спеції.
- Закрити кришкою, встановити клапан і поставити таймер на 1 годину. Якщо вага мови менше 1 кг або субпродукт від молодого тварини, то вистачить і 45 хвилин.
- Раніше часу не відкривайте кришку, скороварка сама сповістить про закінчення приготування.
Як бачите, скороварка зменшує час приготування цієї страви. Зручно також, що всі продукти і спеції закладаються одночасно без шкоди для смаку.
Відео — рецепт приготування мови в скороварці
У каструлі
Етапи приготування:
- Очищений і при необхідності нарізаний яловичий язик опустити в киплячу воду і варити при слабкому кипінні. Періодично підливати воду, якщо випаровується великий обсяг.
- Через 1,5 години додати крупно нарізані овочі (цибуля, морква).
- Хвилин за 20-30 до закінчення варіння в бульйон покласти сіль і спеції.
Готовий мову легше почистити від шкірки, якщо облити його холодною водою. Для більшого аромату і соковитості можна покласти назад в каструлю очищений від шкірки мову ще на півгодини.
Як правильно зварити яловичий язик — відео
Вам може стане в нагоді: рецепт приготування яловичої печінки. Читати детальніше…
В мультиварці
Етапи приготування:
- Промитий яловичий язик, крупно нарізані овочі і спеції покласти в чашу мультиварки і залити водою.
- Готувати протягом 2 годин на режимі варіння або гасіння.
- За 20 хвилин до закінчення програми відкрити кришку і посолити.
Чим більше води використовується для приготування, тим більше смаку і аромату піде в неї з продукту. З цієї точки зору режим гасіння краще, адже для нього потрібно менше води.
В мікрохвильовці
Етапи приготування:
- Підготовлений субпродукт помістити в спеціальну чашу, залити водою.
- Принцип приготування такий же, як і в мультиварці, тільки слід вибрати потрібну потужність. Перші 10 хвилин готувати на максимальній потужності;
- Далі зменшити потужність до середньої, і ще близько години продовжувати варити.
Даний спосіб досить швидкий, але треба мати чашу великого обсягу, призначену для готування в СВЧ-печі.
Корисні і шкідливі властивості яловичого мови
Корисні
- є дієтичним продуктом, багатим білком, благотворно впливає на формування м’язової тканини, стан волосся і шкіри. Містить низьку кількість холестерину. Корисний при гастриті і виразці;
- у склад продукту входить великий перелік вітамінів групи B. Вони нормалізують обмін речовин і відповідають за роботу нервової системи;
- містить вітаміни PP, E, а також найважливіші мінерали. Допомагає боротися з безсонням, втомою;
- високий вміст заліза допомагає підтримати рівень гемоглобіну;
- використовується для профілактики цукрового діабету.
Завдяки дієтичним властивостям мова рекомендований навіть вагітним жінкам і тим, кому потрібне відновлення після перенесеної хвороби.
❌ Шкідливі
- регулярне вживання може негативно позначитися на стані печінки і нирок, особливо у літніх людей;
- надмірне вживання може погіршити стан при хронічних захворюваннях, при проблемах з щитовидною залозою;
- бувають випадки індивідуальної непереносимості.
Спробуйте іноді замінити звичну покупну ковбасу апетитною нарізкою з яловичого мови. Цим Ви не тільки різноманітите своє стіл, але і включіть в раціон вкрай корисний продукт.