Яловичий язик: скільки часу і як його варити

Як варити мову в скороварці – покрокова інструкція. Розглянемо методику варіння в каструлі, мікрохвильовій печі і мультиварці. Користь і шкода яловичого мови.

⌚ Час варіння яловичого мови

Час варіння яловичого мови безпосередньо залежить від способу приготування. У таблиці вказано середній час приготування для мови масою 1-1,5 кг

Спосіб приготування Необхідний час
В каструлі 2-2,5 години
В мультиварці 2 години
В скороварці 1 годину
В мікрохвильовці 1 година 10 хвилин

Після закінчення зазначеного часу надріжте готовий язик, виклавши його на тарілку. Якщо виділяється прозорий сік, значить, делікатес готовий. Якщо ж витікає каламутний сік, потрібно готувати ще мінімум півгодини.

Максимальний час, який може тривати процес варіння – 4 години. Навіть найжорсткіший субпродукт дійде до стану готовності і стане м’яким за цей час.

Технологія варіння яловичого мови

У скороварці

Етапи приготування:

  1. Ретельно промитий яловичий язик викласти в чашу скороварки. При необхідності розрізати на 2 частини. Почистити і порізати цибулю і моркву, додати їх у чашу.
  2. Залити всі підготовлені продукти водою.
  3. Додати сіль (на 1 кг мови достатньо 1 чайної ложки солі) і улюблені спеції.
  4. Закрити кришкою, встановити клапан і поставити таймер на 1 годину. Якщо вага мови менше 1 кг або субпродукт від молодого тварини, то вистачить і 45 хвилин.
  5. Раніше часу не відкривайте кришку, скороварка сама сповістить про закінчення приготування.

Як бачите, скороварка зменшує час приготування цієї страви. Зручно також, що всі продукти і спеції закладаються одночасно без шкоди для смаку.

Відео — рецепт приготування мови в скороварці

У каструлі

Етапи приготування:

  1. Очищений і при необхідності нарізаний яловичий язик опустити в киплячу воду і варити при слабкому кипінні. Періодично підливати воду, якщо випаровується великий обсяг.
  2. Через 1,5 години додати крупно нарізані овочі (цибуля, морква).
  3. Хвилин за 20-30 до закінчення варіння в бульйон покласти сіль і спеції.

Готовий мову легше почистити від шкірки, якщо облити його холодною водою. Для більшого аромату і соковитості можна покласти назад в каструлю очищений від шкірки мову ще на півгодини.

Як правильно зварити яловичий язик — відео

Вам може стане в нагоді: рецепт приготування яловичої печінки. Читати детальніше…

В мультиварці

Етапи приготування:

  1. Промитий яловичий язик, крупно нарізані овочі і спеції покласти в чашу мультиварки і залити водою.
  2. Готувати протягом 2 годин на режимі варіння або гасіння.
  3. За 20 хвилин до закінчення програми відкрити кришку і посолити.

Чим більше води використовується для приготування, тим більше смаку і аромату піде в неї з продукту. З цієї точки зору режим гасіння краще, адже для нього потрібно менше води.

В мікрохвильовці

Етапи приготування:

  1. Підготовлений субпродукт помістити в спеціальну чашу, залити водою.
  2. Принцип приготування такий же, як і в мультиварці, тільки слід вибрати потрібну потужність. Перші 10 хвилин готувати на максимальній потужності;
  3. Далі зменшити потужність до середньої, і ще близько години продовжувати варити.

Даний спосіб досить швидкий, але треба мати чашу великого обсягу, призначену для готування в СВЧ-печі.

Корисні і шкідливі властивості яловичого мови

Корисні

  • є дієтичним продуктом, багатим білком, благотворно впливає на формування м’язової тканини, стан волосся і шкіри. Містить низьку кількість холестерину. Корисний при гастриті і виразці;
  • у склад продукту входить великий перелік вітамінів групи B. Вони нормалізують обмін речовин і відповідають за роботу нервової системи;
  • містить вітаміни PP, E, а також найважливіші мінерали. Допомагає боротися з безсонням, втомою;
  • високий вміст заліза допомагає підтримати рівень гемоглобіну;
  • використовується для профілактики цукрового діабету.

Завдяки дієтичним властивостям мова рекомендований навіть вагітним жінкам і тим, кому потрібне відновлення після перенесеної хвороби.

❌ Шкідливі

  • регулярне вживання може негативно позначитися на стані печінки і нирок, особливо у літніх людей;
  • надмірне вживання може погіршити стан при хронічних захворюваннях, при проблемах з щитовидною залозою;
  • бувають випадки індивідуальної непереносимості.

Спробуйте іноді замінити звичну покупну ковбасу апетитною нарізкою з яловичого мови. Цим Ви не тільки різноманітите своє стіл, але і включіть в раціон вкрай корисний продукт.