Мало що так асоціюється з домашнім затишком, як пишна ароматна випічка на дріжджовому тісті. Завести тісто на пироги можна на молоці, воді, кефірі, кисляку, сироватці, капустяному розсолі, пиві та ін. Технологія не складна, розбереться і недосвідчений кулінар.
Дріжджове тісто на воді
Простий рецепт, для якого не потрібні ні молоко, ні яйця.
✍ Інгредієнти:
- 270 мл чистої питної води;
- 580-600 грам борошна (3,5 склянки (250 мл) + десертна ложка з гіркою);
- ¾ чайної ложки дрібної солі;
- столова ложка цукру;
- 50-60 мл рослинного масла (без вираженого запаху);
- 25 грам пресованих дріжджів (допустимо замінити на дві чайних ложки без гірки сухих дріжджів).
Приготування:
- Відлити половину води, підігріти її до 35-37 °C, розчинити в ній дріжджі і цукор, почекати, поки на поверхні з’явиться бульбашкова піна. Якщо протягом 15 хвилин стійка піна не утворилася, значить, неякісні дріжджі, замішувати на них тісто не можна.
- Борошно з сіллю просіяти в миску, влити до неї опару, олія і воду, що залишилася. Замісити помірно м’яка, не прилипающее до рук тісто. Вимішувати потрібно не менше 5 хвилин.
- Миску змастити маслом, викласти тісто, накрити рушником або тканинною серветкою, прибрати на 50 хвилин в тепле місце без протягів.
- Потім можна формувати пиріжечки і випікати або смажити, на ваш розсуд.
Пиріжки вийдуть легшим, якщо звичайну воду замінити на газовану мінеральну.
Тісто для пісних пиріжків з картоплею, як в пиріжкових
На кефірі
Кефірний тісто швидко підходить, вироби з нього довго не черствіють, зберігають пишність і м’якість. Це дуже смачне тісто для пиріжків!
буде Потрібно:
- півлітра кефіру кімнатної температури;
- кілограм пшеничного борошна;
- 2 столові ложки теплої води (37-40 °C);
- 1 яйце;
- 30 мл рослинного масла (2 ст. л.);
- 1 столова ложка цукру в тісто, 1 чайна — в опару;
- ½ чайної ложки солі;
- 11 грам (пачка) сухих дріжджів.
Приготування:
- У воді розмішати дріжджі, чайну ложку цукру, нещільно прикрити ємність і дочекатися появи дріжджовий піни, орієнтовно 10 хвилин.
- Кефір з’єднати з цукром, сіллю, яйцем. Додати опару, ретельно перемішати, влити олію.
- Потроху додаючи просіяне борошно, замісити не круте, не липке тісто. Викласти його в змащену рослинним маслом миску, затягнути харчовою плівкою, зверху рушником, прибрати в тепле місце. Через півгодини тісто можна обім’яти і приступити до формування випічки.
Тісто для солодких пиріжків, як в пиріжкових [відео]
На молоці
Не примхлива універсальне тісто. Для солодкої випічки можна збільшити кількість цукру в рецепті в півтора рази.
Інгредієнти:
- склянку молока (250 мл);
- 450-500 грамів борошна (за необхідності ще 1-2 ст. л. на подпыл);
- півпачки розтопленого вершкового масла (100 грам);
- 1 яйце;
- 3 ст. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 11 грам (пачка) сухих дріжджів.
Приготування:
- Молоко трохи підігріти (до 36-37 °C), всипати в нього дріжджі і цукор, швидко розмішати, залишити на 15 хвилин до утворення дріжджовий піни.
- Яйце злегка збити віночком з сіллю. Воно має бути кімнатної температури. Якщо яйце взято з холодильника, його можна зігріти під проточною горячеватой водою.
- До яєць влити тепле (не гаряче) масло, змішати до однорідності, додати опару, ще раз старанно перемішати.
- Борошно просіяти, поступово всипати до рідкої суміші. Спочатку замішувати віночком, потім руками. Остаточний заміс краще робити на столі, місити тісто не менше 5 хвилин до гладкості. Воно повинно вийти не липким, середньої щільності.
- Зібрати тісто в кулю, обмазати рослинним маслом, укласти в глибоку миску, затягнути харчовою плівкою, відправити в тепле місце. Через 45 хвилин обім’яти, залишити ще на годину для повторного підйому. Більше не обминати. Тісто готове.
Якщо молока в холодильнику не виявилося, але є сухе, можна розвести його. На склянку теплої води беруть 3 столові ложки концентрату, ретельно розмішують, дають постояти 10 хвилин.
Відео-рецепт універсального дріжджового тіста
Тонкощі від пекарів по роботі з дріжджовим тістом
Як правильно замісити тісто на пиріжки:
- Стежити за якістю дріжджів. Вони — основа тесту. У свіжих пресованих дріжджів світлий колір, приємний, не різкий спиртовий запах, поверхня без заветренностей, брикет легко кришиться. У сухих дріжджів упаковка не повинна бути пошкоджена.
- Стежити за температурою води (молока). В холодній воді (молоці) дріжджі не активуються, в гарячій гинуть. Оптимальна температура — 36-40 °C. Інші компоненти тіста повинні бути кімнатної температури.
- Просіяти борошно, щоб збагатити його киснем і позбутися від можливих домішок.
- Працювати з тестом в теплому приміщенні без протягів. Двері і вікна краще закрити.
- Ретельно вимішувати тісто. Вже зібралося в кулю тісто продовжують місити не менше 5 хвилин.
- Не забивати тісто борошном. Туге тісто буде погано підходити, погано розкачуватись і формуватися.
- Не закривати ємність з замішаним тестом герметично. Йому потрібно дихати, гору посуду досить затягнути плівкою або накрити рушником.
- В процесі підйому тримати тісто в теплому місці. Для цього підійде, наприклад, духовка з включеною лампочкою, мікрохвильовка з поставленим поруч з тестом склянкою з окропом, широкий таз, наповнений теплою водою. Біля радіаторів тісто потрібно расстаивать з обережністю, що виходить від них жар може надати надмірним, бродіння піде надто активне і продукт перекиснет.
- Не перетримувати тісто. Час підйому в теплі з кількома обминками не повинно перевищувати трьох годин. Вироби з перестоявшего тесту будуть з неприємною кислинкою і менш м’якими.
- Расстаивать сформовані вироби перед випіканням. Час залежить від типу виробу та його розміру: від 20 хвилин для булочок і пиріжків до 1,5-2 годин для хліба.
- Змащувати вироби перед випіканням. Роблять це за 5 хвилин до посадки деко в духовку. Збовтане яйце або жовток дадуть скоринці глянець і виражену рум’яність. Від сметани або підсолодженого міцного чаю поверхня стане золотавою і матовою. Молоко зробить випічку світло-золотистої.
- Змащувати готові гарячі вироби вершковим або топленим маслом, якщо потрібно зробити поверхню м’якою. Масло можна попередньо розтопити і наносити його пензликом або наколоти на виделку шматок нерозтопленого і змащувати їм.
- Дотримуватися температури випікання, зазначеної в рецепті. Неправильний температурний режим погіршить якість і смак випічки.
Дріжджове тісто можна заготовити про запас, вона добре переносить заморозку.