⏱ Час варіння печінки кролика
Варити печінку кролика досить швидко, головне дотримуватися технологію.
Технологія приготування | Цілком, час варіння, хвилин | Шматочками, Час варіння, хвилин |
В каструлі | 20 | 15 |
В мультиварці | 30 | 25 |
В мікрохвильовці | 7 | 5 |
Якщо печінка кролика нарізати дрібними шматочками, в процесі відварювання вона може стати занадто сухий.
Технологія варіння печінки кролика
У каструлі
Послідовність дій:
- Очистити і печінку промити під проточною холодною водою.
- Зрізати ножем жир і протоки, ущільнення. При необхідності печінку нарізати на шматочки необхідної величини.
- Викласти печінку в каструлю і залити водою так, щоб вона покривала продукт на 1-2 див. Додати необхідні спеції.
- Поставити каструлю на сильний вогонь і довести воду до кипіння.
- Зменшити інтенсивність вогню до маленького і варити до готовності протягом 15-20 хвилин.
Якщо сира кроляча печінка буде мати специфічний запах, від нього можна позбутися шляхом попереднього замочування субпродукту. Для цього необхідно помістити печінка на 1 годину в воду або молоко безпосередньо перед приготуванням.
В мультиварці
Послідовність дій:
- Підготувати кролячу печінку перед приготуванням – промити, видалити жир і канали.
- Нарізати на шматочки потрібного розміру.
- На дно посуду покласти нарізану дрібними шматочками моркву і цибулю. Овочі не повинні перевищувати 20-30% від маси печінки.
- Укласти печінка на овочі, додати води, щоб вона ледь покривала печінку.
- Поставити мультиварку в режим «Гасіння» і готувати 25-30 хвилин в залежності від розміру нарізаною печінки.
Відварена кроляча печінка швидко втрачає вологу, стаючи сухий. Тому при використанні її для салатів або паштету краще відварювати безпосередньо перед їх приготуванням.
Як смачно приготувати печінку кролика в мультиварці
Вам може бути цікаво дізнатися, скільки варити печінку індички. Докладний рецепт ? тут.
В мікрохвильовці
Послідовність дій:
- Підготовлену промиту кролячу печінку з віддаленим жиром і каналами нарізати при необхідності на шматочки потрібного розміру.
- Нарізати соломкою моркву і цибулю півкільцями.
- Укласти на дно скляного посуду з нарізаним півкільцями цибулею і залити водою так, щоб вона злегка покривала шматочки печінки.
- Накрити кришкою.
- Варити 5-7 хвилин в залежності від величини нарізаних шматочків печінки і потужності мікрохвильовки.
Щоб визначити готовність вареної кролячої печінки, досить проколоти її ножем або виделкою. Якщо вона готова, сік буде прозорим, у разі ж, якщо сік буде рожевим, печінка слід доварити.
Корисні і шкідливі властивості печінки кролика
Корисні
Кроляча печінка містить безліч вітамінів і мікроелементів, що робить її бажаним стравою на столі як здорових людей, так і тих, хто страждає різними захворюваннями.
Користь:
- Кроляча печінка відрізняється низькою калорійністю – всього 166 ккал на 100 г продукту. Тому страви з печінки – це відмінне рішення для людей з підвищеною масою тіла.
- Цей продукт можна вживати людям, яким рекомендована навіть сувора дієта з огляду на те, що печінка легко засвоюється організмом.
- Печінка кролика нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту при її виникненні.
- Завдяки високому вмісту заліза в печінці містять її страви рекомендовані хворим анемією для підвищення рівня гемоглобіну в крові.
- Вітамін в, що міститься в цьому продукті, сприятливо впливає на нервову систему людини.
- Печінка показана людям з серцево-судинними захворюваннями.
- Вітамін PP нормалізує окислювально-відновні процеси в організмі людини і сприяє зниженню рівня холестерину в крові.
- Завдяки тому, що в кролячій печінки практично не містить вуглеводів, але в достатній кількості присутній білок – 19 г на 100 г продукту, вона підійде для харчування людям, які хочуть наростити м’язову масу.
Печінка кролика часто присутня в списку дієтичних продуктів для жінок, оскільки покращує стан нігтів, волосся та шкіри, запобігає раннє виникнення зморшок.
❌ Шкідливі
Через те, що печінка є природним фільтром в організмі, в ній можуть накопичуватися токсичні речовини, які при надмірному вживанні її містять страв можуть завдати шкоди людському організму.
Часте вживання печінки може призвести до:
- Підвищенню артеріального тиску, що унеможливлює її часте вживання гипертониками.
- Розладу травлення.
- Головного болю та загального погіршення самопочуття.
- Великий відсоток вмісту білка робить небажаним її вживання людям, страждають подагрою.
- Людям з підвищеним вмістом заліза в крові також не рекомендується вживати в їжу кролячу печінку через великої кількості міститься в ній заліза.
Дієтологи радять вживати кролячу печінку не більше одного разу в тиждень. У такій кількості вона не завдасть організму ніякої шкоди, а ось її корисні якості проявляться в повній мірі.