Несподівано, але рибу найкраще розморожувати у холодній підсоленій воді. Так вона розморозиться швидко, рівномірно та в ній збережеться більше корисних речовин. Розберемося, як це робити правильно.
Правильна технологія розморожування риби в домашніх умовах
Розморожування дрібної і середньої риби
Послідовність дій:
- Ванну або таз (залежно від кількості риби) наповнюють холодною водою, температура якої не повинна перевищувати 15 градусів. Відтавання в теплій воді, близько 40 градусів, при веде до зміни структури білка.
- Кількість води береться з розрахунку 2 л на 1 кг риби.
- Далі опускається в ємність ціла морожена риба. Для шматків риби такий спосіб відтавання не підходить.
- При подібному розморожуванні вода вимиває частина мінеральних речовин, і щоб скоротити втрату потрібно додати в ємність кухонну сіль з розрахунку 10-13 г на 1 літр води.
- Рибу невеликого розміру слід розморожувати протягом 2-2,5 годин. Не захоплюйтеся: зайвий час розморожування не кращим чином позначається на якості тушок. Нехай краще вони розморозяться не до кінця: так приготоване з риби страва вийде соковитіше.
- Підталу рибу готувати потрібно відразу ж, поки всі мінерали і вітаміни при ній.
Але навіть солона вода непридатна для відтавання філе: подібний спосіб змінює його смак і якість.
Хитрощі швидкого чищення та оброблення форелі дізнайтеся в цій статті.
Розморожування великої риби
Відразу обмовимося: рибу сімейства осетрових або сома краще розморожувати на повітрі.
Послідовність дій:
- М’ясо великої риби при відтаванні у рідкому середовищі обводняется і може втратити в якості, тушки попередньо слід помістити в поліетиленовий пакет. Перед зануренням у воду постарайтеся випустити все повітря з пакету і зав’язати його так, щоб всередину не потрапила вода.
- Потім наберіть, відповідну розмірам рибини, ємність прохолодної води і опустіть тушку.
- Велика риба буде розморожуватися 4-5 годин. За цей час можна 1-2 рази оновити воду, щоб прискорити процес.
Розморожена риба не підлягає повторному заморожуванню. Щоб готувати відповідне кількість риби, розділіть її на частини необхідного розміру відразу після покупки.