Чому мясорубка не прокручує мясо а видавлює і як виправити?

Механічна мясорубка може не прокручувати мясо, а видавлювати з кількох причин. Діагностика та усунення неполадок.

Механічна м’ясорубка

М’ясорубка може не прокручувати м’ясо, а видавлювати з кількох причин.

Затупився ніж

Діагностика і усунення неполадки:

  1. Зібрати м’ясорубку як зазвичай, але замість решітки для виходу продукту надіти точильний круг. Такі пристосування продаються в будь-яких господарських магазинах.
  2. Кілька хв обертати ручку за годинниковою стрілкою, так само, як при звичайній переробці продуктів.

Щоб продовжити термін і якість служби, м’ясорубку після кожної експлуатації обов’язково потрібно ретельно промивати. Сушити в розібраному вигляді.

Як швидко заточити ніж м’ясорубки [відео]

Люфт шнека, недостатнє прилягання ножа до решітці

Послідовність дій:

  1. Відрегулювати положення затискної гайки. Прилягання всіх деталей один до одного має бути максимальним. Якщо відчувається, що ручка м’ясорубки прокручується з деяким напруженням, проблема вирішена.
  2. Якщо затягування не допомогло, треба зняти ручку і оглянути вал. Швидше всього причина у стані втулки. З часом пластмаса сточується, і решітка недостатньо прилягає до ножа.
  3. З товстої капронової кришки слід вирізати коло, а всередині нього просвердлити отвір поменше. Підкоригувати за розмірами м’ясорубки. Зовнішній діаметр отриманої шайби повинен збігатися з краями втулки, а внутрішній з валом.
  4. Шайбу надіти на вал, зміцнити отриману прокладку втулкою і зібрати м’ясорубку.
  5. Якщо невеликий люфт залишився, можна виготовити кілька прокладок. Сильно сточившуюся втулку простіше повністю замінити. Умільці можуть використовувати підручні матеріали або просто купити потрібну запчастину в господарському магазині.

Часто виникає спокуса сконструювати залізну втулку. Робити цього не варто, так як матеріал не пластичний і перешкоджатиме роботі механізму

Помилки у складанні

Діагностика і усунення неполадки:

  1. Відкрутити затискну гайку і переконатися, що ніж встановлений гострими краями до решітці.
  2. Якщо положення неправильне, перевернути ніж і заново зібрати м’ясорубку.
  3. Затискна гайка не повинна «ходити». На неї покладено закріплює функція, тому закручувати слід в повну силу.

Традиційні ножі хрестоподібної форми можна замінити на зазубрені – у формі пелюстки. Кромка леза не просто ріже, а буквально дробить м’ясні волокна будь-якої жорсткості.

Відео — правильна установка ножа при складанні м’ясорубки

Читайте також: чим можна відбити м’ясо без спеціального молотка. ЛАЙФХАК! Детальніше…

Електрична м’ясорубка

Знос решітки і ножів

Послідовність дій:

  1. Зазвичай разом з решіткою доводиться перевіряти стан ножа. Якщо деталі дійсно втратили гостроту, необхідно заточити їх на спеціальному верстаті. Можна зробити це самостійно або звернутися в сервісну службу.
  2. Зібрати м’ясорубку і переконатися, що площини решітки і ножа збігаються, люфт відсутній.
  3. При неможливості відновлення деталі доведеться замінити.

Щоб продовжити термін служби ножів, м’ясо для прокрутки слід злегка підморозити. Також потрібно переконатися, що продукт без кісток і хрящів.

Помилки при складанні

Діагностика і усунення неполадки:

  1. Перш за все потрібно зняти затискну гайку і оглянути ніж. Гострий край повинен прилягати до решітці. Якщо положення неправильне, переставити ніж і зібрати прилад.
  2. Переконатися, що затискна гайка закручена до упору і деталі не бовтаються всередині м’ясорубки.
  3. Перевірити, чи всі деталі встановлені. Вал, ніж і решітки повинні бути на своїх місцях.
  4. При неправильній установці м’ясорубка не прокручує м’ясо, а видавлює його, причому процес іде важко.

Ремонт електричної м’ясорубки [відео]

Перевантаження приладу

Послідовність дій:

  1. Необхідно розібрати м’ясорубку. Якщо процедура проводиться вперше, краще фотографувати кожен крок, щоб після не залишилося «зайвих деталей».
  2. Оглянути шестерні. Часто пластикові деталі нагріваються, прогинаються і защипуються між собою. Слід дуже акуратно роз’єднати їх.
  3. Не збираючи апарат покласти його на бік і запустити на малій потужності. Уважно потрібно стежити за ходом питань: чи справно вони обертаються. Важливо не допустити зриву будь-яких елементів. Якщо ж неприємність вже сталася, допоможуть завбачливо зроблені фотографії. Щоб уникнути травмування не варто нахилятися до працюючого в розібраному вигляді агрегату.
  4. Переконатися, що перевантажувальна шпонка на своєму місці.
  5. Зношування ременя є ще однією поширеною причиною некоректної роботи електром’ясорубки. Єдиний вихід з цієї ситуації – заміна ременя або навіть всього апарату. Механізми з ремінною основою вважаються застарілими і недостатньо надійними.

Щоб не допускати перевантаження, слід ознайомитися з інструкцією. У кожного приладу свій ліміт безперервної роботи.