Цікаві факти про мандарині
Мандарин — це плід, який росте на вічнозелених деревах і відноситься до цитрусових.
- Він має від 4 до 6 см в діаметрі, злегка сплюснутий, а його ширина значно більше висоти.
- Мандарини мають дуже тонку шкірку, яка легко відділяється від м’якоті (бувають сорти, де вона трохи щільніше).
- У своєму плоді містить до 12 часточок, які також дуже легко відділяються (краще ніж у інших цитрусових), мають дуже солодку і соковиту м’якоть.
- У цих фруктів дуже сильний, ароматний запах.
- Підвищують апетит, зміцнюють імунітет.
- Шкірка мандарин яскраво-помаранчевого кольору іноді жовтувата, деякі сорти з червоним відливом. М’якоть жовто-оранжевого кольору.
- На смак вони бувають дуже солодкі, кисло-солодкими, кислими і навіть гіркуватими.
Вага одного крупного плода становить приблизно 130 грам, без шкірки — 100 грам.
? Фрукти-гібриди, отримані шляхом схрещування мандарина з іншими фруктами
Клементін, його ще називають алжирським мандарином. Найвідоміший сорт, дуже солодкий, соковитий і без кісточок. Результат схрещування з апельсином.
Натсумикан — гібрид мандарина і грейпфрута. За смаком схожа на апельсин.
Минеола — ще один гібрид мандарина і грейпфрута. За зовнішнім виглядом нагадують груші, але мають дуже яскравий оранжево-червоний колір. Плоди дуже солодкі і соковиті.
Мандарин — також є гібридом з грейпфрутом. Схожий на помело або дуже великий апельсин. Що стосується смаку, то він як звичайний мандарин, іноді може трошки гірчити, як грейпфрут.
1 — Клементін; 2 — Натсумикан; 3 — Минеола; 4 — Танжело
Де і на чому ростуть мандарини
Батьківщиною цих цитрусових вважається південь Китаю і Кохінхіни (зараз це Південний В’єтнам). Зараз мандарини ростуть у багатьох країнах: Іспанія, південь Франції, Китай, Японія, Італія, Греція, Єгипет, Марокко, Туреччина, Індія, Філіппіни і навіть США.
Вони ростуть на мандаринових дерев, які залишаються зеленими цілий рік.
Для більшості сортів збирання врожаю припадає на період з листопада по квітень. Але при цьому на магазинних полицях їх можна знайти цілий рік.
В Росії не дуже поширене вирощування цитрусових, але тим не менш тут вони теж є. Вони ростуть на півдні Краснодарського краю і на Кавказі. В Росію мандарини потрапили в 70-х роках XIX століття і були привезені з Німеччини.
Мандарини в Росії довгий час вважалися дуже рідкісним фруктом. І до 60-х років XX століття їх було мало де знайти. Тільки в 1963 році вони стали «розходитися» по всьому СРСР. Саме з того моменту вони стали символом Нового року. А все завдяки тому, що в 1963 році на Ленінградському порту прийшов вантаж з Марокко, який складався з безлічі ящиків, наповнених помаранчевими фруктами.
Які види ? мандаринів смачніше
Існує величезна кількість видів цих фруктів, які відрізняються один від одного за кольором, смаком, наявності або відсутності кісточок.
Порівняння абхазьких, марокканських, турецьких і китайських сортів
Абхазькі | Вони бувають жовтого та помаранчевого кольору. На смак вони солодкі з невеликою кислинкою. Мають досить соковиті плоди і не містять кісточок. Шкірка досить щільна, але при цьому легко відділяється від м’якоті. Від інших сортів їх відрізняє те, що вони продаються прямо з гілочками, що сприяє їх більш тривалому зберіганню. |
Марокканські | Під марокканським сортом зазвичай мають на увазі Клементини. Вони дуже поширені в наших магазинах. Їх відрізняє від інших сортів невеликі розміри і дуже насичений помаранчевий колір. Шкірка легко відділяється від м’якоті, всередині вони дуже соковиті і солодкі, як правило, немає кісточок, але трапляються плоди з невеликим їх змістом. |
Турецькі | Цей сорт заполонив весь російський ринок. Від інших відрізняються тим, що мають кислий смак, рідко зустрічаються солодкі. Бувають жовтого та помаранчевого кольору. Щоб вибрати солодкий плід, зверніть увагу на колір: більш насичені вважаються солодкими. |
Китайські | На тлі інших виділяються своїми великими розмірами. Також продаються прямо з гілочками. М’якоть на смак кисло-солодка, мають трохи кісточок. Але широкою популярністю не користуються. |
Самими солодкими мандаринами без кісточок вважається сорт Клементін.
Заслуговують на увагу і такі сорти: Медові, Робінсон, Храм, Денсі, Минеола.
Кислим смаком володіють турецькі і китайські мандарини. У них також багато кісточок.
Плоди всіх сортів мають забарвлення від жовтуватого до помаранчевого за винятком сорту турецьких і філіппінських — вони можуть бути зеленими, при цьому стиглими.
Найлегше шкірка відділяється у таких сортів: імператор, абхазькі, марокканські, іспанські, турецькі і японські.
Час дозрівання мандаринів в різних країнах
- в Абхазії мандарини спіють з середини листопада до лютого,
- в Греції сезоном вважається з січня по березень,
- у Грузії вони достигають у жовтні,
- в Туреччині з жовтня по грудень,
- в Марокко сезоном вважається листопад,
- у Китаї вересень-жовтень.
Як вибрати солодкі мандарини без кісточок
Щоб вибрати солодкі фрукти, потрібно знати кілька важливих правил, на які варто орієнтуватися.
- Сорт. Самими солодкими вважаються Клементін, Абхазькі, Марокканські та Іспанські.
- Шкірка не повинна бути з зеленими або коричневими плямами, а також з прожилками. Варто звернути увагу на те, щоб вона не липла до рук і не надто блищала, ніби чимось натерта.
- Щоб бути впевненим, що плід виявиться без кісточок, варто вибирати Клементін.
- Чим яскравіше і більш насиченою колір плоду, тим він буде солодший всередині.
- Свіжий і стиглий фрукт має ароматно пахнути.
- Стиглий мандарин повинен бути плескатим.
Контрольна закупівля — вибір мандаринів
Несподіване застосування мандариновий м’якоті і кірок
У кулінарії
- Терта цедра використовується у величезній кількості страв, особливо у випічці.
- Чай з шкірки — застосовується як відвар проти простуди і як просто смачний зігріваючий напій.
- З шкурки можна приготувати цукати, які є дуже корисною солодкістю.
- Мандаринове варення або конфітюр.
- Сушені шкірки можна додавати до м’ясних страв або додати в який-небудь соус.
У народній медицині
- Засіб від застуди і кашлю — кірки залити гарячою водою і дати настоятися кілька годин, потім процідити і приймати протягом дня, можна додати меду.
- Якщо підвищений цукор, то відвар з мандаринових корок допоможе стабілізувати його. В 1 літрі води потрібно прокип’ятити шкірку 3-4 мандаринок.
- Приймати кілька разів в день по 30 мл
- Спиртова настоянка допоможе зміцнити імунітет і підвищити апетит. Шкірку залити горілкою і дати настоятися 1 тиждень. Приймати по 20 крапель.
У косметології
- найпопулярніший засіб — мандаринова вода. Досить дрібно нарізати шкірку, залити її охолодженою кип’яченою водою і дати настоятися добу. Потім процідити і можна вмиватися!
- Скраб для шкіри — шкірку перебити в блендері, перед використанням заливати водою, щоб порошок став вологим, застосовувати як звичайний скраб.
- З шкурки можна приготувати безліч косметичних засобів: лосьйони, тоніки, мило, масла та інше.
У побуті
- Як ароматизатор — можна просто розкласти шкірку по будинку, а можна вирізати з неї зірочки або ялинки, підвісити на ниточки і прикрасити будинок.
- Ідеальний засіб від молі — розкласти кірки в шафу і міль тут же зникне.
- Захист кімнатних рослин — цитрусові використовують як засіб від павутинного кліща, а кілька кірок в горщику допоможуть відлякати кота від квітки.
- Допоможуть відучити кота не мітити територію — потрібно розкласти шкурки по місцях, де кіт ходить в туалет.
У декорі
- Перший варіант — це ялинкова іграшка. Новорічні свята просто неможливо уявити без мандаринів. Тому мандаринами можна прикрасити ялинку. Також чудове рішення — гірлянда, сюди можна додати палички кориці, стрічки та шишки. Ще один варіант — новорічний вінок, яким прикрашають вхідні двері будинку.
- Свічники з шкірки — видаляється вся м’якоть, на шкірці вирізаються зірочки, сердечка, а всередину ставиться невелика свічка.
- Дерево з мандаринів — в невеликі горщики можна посадити мандаринки, додати зелені і прикрас.
Як правильно зберігати мандарини будинку, щоб вони довго не псувалися
Для того щоб плоди довше залишалися свіжими, температура повітря повинна бути не більше +6 градусів, а вологість — 80-90%. Важливо, щоб був хороший приплив свіжого повітря.
Вдома найкраще зберігати мандарини:
- в самому нижньому відділі холодильника, в якому належить зберігати овочі і фрукти;
- на балконі, який утеплений, щоб продукти були захищені від морозних холодів і не померзли;
- у погребі, якщо є така можливість.
При кімнатній температурі мандарини можуть зберегти свою свіжість на тиждень. Якщо дотримуватися всі умови, то фрукти залишаються свіжими протягом 30 днів, а деякі сорти не псуються і 3-4 місяці.
Мандарини не можна заморожувати, оскільки вони втратять і в смаку, і корисні властивості.
Також неприпустимо зберігання в поліетиленовому пакеті, адже туди погано надходить повітря.
Правила зберігання мандаринів:
- Перед тим, як помістити плоди в тару для зберігання, їх потрібно ретельно перебрати, відсіяти всі м’які плоди з дефектами і ті, які вже почали гнити.
- Перемивати їх не варто, так вони швидше почнуть псуватися.
- Підготувати скриньку або коробку, в якій плоди будуть зберігатися. Скласти їх досить вільно. При щільній укладці мандарини почнуть швидко псуватися.
- Можна продовжити термін зберігання. На кожен плід наноситься рослинне масло або віск і дати трошки висохнути, після цього можна складати в тару.
- Для тривалого зберігання краще використовувати цитрусові із зеленою гілочкою, вони довше зберігаються.
- щотижня потрібно перебирати плоди. Якщо є цитрусові з ознаками псування, то викидати їх, адже гниль дуже швидко поширюється з одного плоду на інший.
☝ чи Потрібно мити мандарини
Всі фрукти потрібно обов’язково мити перед вживанням. Вони можуть бути переносниками багатьох інфекцій.
це Відбувається під час збору, адже найчастіше це робиться вручну, в такому разі на шкірці може бути навіть вірус гепатиту. Також більшість інфекцій потрапляє на мандарини під час перевезення.
Але головна небезпека в тому, що всі фрукти, як правило, обробляються хімікатами. Робиться це для того, щоб зберегти їм свіжість як можна довше.
Адже буває, що транспортування займає багато часу і якщо не обробити мандарини, то вони погниют. Тому перед вживанням потрібно обов’язково ретельно вимити продукт.