Мандарини: де ростуть найкращі сорти, застосування і зберігання

Як ці цитрусові можуть нас вилікувати і зробити молодше. Відео контрольної закупівлі про вибір кращих плодів. Цікаві факти і правила зберігання.

Цікаві факти про мандарині

Мандарин — це плід, який росте на вічнозелених деревах і відноситься до цитрусових.

  • Він має від 4 до 6 см в діаметрі, злегка сплюснутий, а його ширина значно більше висоти.
  • Мандарини мають дуже тонку шкірку, яка легко відділяється від м’якоті (бувають сорти, де вона трохи щільніше).
  • У своєму плоді містить до 12 часточок, які також дуже легко відділяються (краще ніж у інших цитрусових), мають дуже солодку і соковиту м’якоть.
  • У цих фруктів дуже сильний, ароматний запах.
  • Підвищують апетит, зміцнюють імунітет.
  • Шкірка мандарин яскраво-помаранчевого кольору іноді жовтувата, деякі сорти з червоним відливом. М’якоть жовто-оранжевого кольору.
  • На смак вони бувають дуже солодкі, кисло-солодкими, кислими і навіть гіркуватими.

Вага одного крупного плода становить приблизно 130 грам, без шкірки — 100 грам.

? Фрукти-гібриди, отримані шляхом схрещування мандарина з іншими фруктами

Клементін, його ще називають алжирським мандарином. Найвідоміший сорт, дуже солодкий, соковитий і без кісточок. Результат схрещування з апельсином.

Натсумикан — гібрид мандарина і грейпфрута. За смаком схожа на апельсин.

Минеола — ще один гібрид мандарина і грейпфрута. За зовнішнім виглядом нагадують груші, але мають дуже яскравий оранжево-червоний колір. Плоди дуже солодкі і соковиті.

Мандарин — також є гібридом з грейпфрутом. Схожий на помело або дуже великий апельсин. Що стосується смаку, то він як звичайний мандарин, іноді може трошки гірчити, як грейпфрут.

1 — Клементін; 2 — Натсумикан; 3 — Минеола; 4 — Танжело

Де і на чому ростуть мандарини

Батьківщиною цих цитрусових вважається південь Китаю і Кохінхіни (зараз це Південний В’єтнам). Зараз мандарини ростуть у багатьох країнах: Іспанія, південь Франції, Китай, Японія, Італія, Греція, Єгипет, Марокко, Туреччина, Індія, Філіппіни і навіть США.

Вони ростуть на мандаринових дерев, які залишаються зеленими цілий рік.

Для більшості сортів збирання врожаю припадає на період з листопада по квітень. Але при цьому на магазинних полицях їх можна знайти цілий рік.

В Росії не дуже поширене вирощування цитрусових, але тим не менш тут вони теж є. Вони ростуть на півдні Краснодарського краю і на Кавказі. В Росію мандарини потрапили в 70-х роках XIX століття і були привезені з Німеччини.

Мандарини в Росії довгий час вважалися дуже рідкісним фруктом. І до 60-х років XX століття їх було мало де знайти. Тільки в 1963 році вони стали «розходитися» по всьому СРСР. Саме з того моменту вони стали символом Нового року. А все завдяки тому, що в 1963 році на Ленінградському порту прийшов вантаж з Марокко, який складався з безлічі ящиків, наповнених помаранчевими фруктами.

Які види ? мандаринів смачніше

Існує величезна кількість видів цих фруктів, які відрізняються один від одного за кольором, смаком, наявності або відсутності кісточок.

Порівняння абхазьких, марокканських, турецьких і китайських сортів

Абхазькі Вони бувають жовтого та помаранчевого кольору. На смак вони солодкі з невеликою кислинкою. Мають досить соковиті плоди і не містять кісточок. Шкірка досить щільна, але при цьому легко відділяється від м’якоті. Від інших сортів їх відрізняє те, що вони продаються прямо з гілочками, що сприяє їх більш тривалому зберіганню.
Марокканські Під марокканським сортом зазвичай мають на увазі Клементини. Вони дуже поширені в наших магазинах. Їх відрізняє від інших сортів невеликі розміри і дуже насичений помаранчевий колір. Шкірка легко відділяється від м’якоті, всередині вони дуже соковиті і солодкі, як правило, немає кісточок, але трапляються плоди з невеликим їх змістом.
Турецькі Цей сорт заполонив весь російський ринок. Від інших відрізняються тим, що мають кислий смак, рідко зустрічаються солодкі. Бувають жовтого та помаранчевого кольору. Щоб вибрати солодкий плід, зверніть увагу на колір: більш насичені вважаються солодкими.
Китайські На тлі інших виділяються своїми великими розмірами. Також продаються прямо з гілочками. М’якоть на смак кисло-солодка, мають трохи кісточок. Але широкою популярністю не користуються.

Самими солодкими мандаринами без кісточок вважається сорт Клементін.

Заслуговують на увагу і такі сорти: Медові, Робінсон, Храм, Денсі, Минеола.

Кислим смаком володіють турецькі і китайські мандарини. У них також багато кісточок.

Плоди всіх сортів мають забарвлення від жовтуватого до помаранчевого за винятком сорту турецьких і філіппінських — вони можуть бути зеленими, при цьому стиглими.

Найлегше шкірка відділяється у таких сортів: імператор, абхазькі, марокканські, іспанські, турецькі і японські.

Час дозрівання мандаринів в різних країнах

  • в Абхазії мандарини спіють з середини листопада до лютого,
  • в Греції сезоном вважається з січня по березень,
  • у Грузії вони достигають у жовтні,
  • в Туреччині з жовтня по грудень,
  • в Марокко сезоном вважається листопад,
  • у Китаї вересень-жовтень.

Як вибрати солодкі мандарини без кісточок

Щоб вибрати солодкі фрукти, потрібно знати кілька важливих правил, на які варто орієнтуватися.

  1. Сорт. Самими солодкими вважаються Клементін, Абхазькі, Марокканські та Іспанські.
  2. Шкірка не повинна бути з зеленими або коричневими плямами, а також з прожилками. Варто звернути увагу на те, щоб вона не липла до рук і не надто блищала, ніби чимось натерта.
  3. Щоб бути впевненим, що плід виявиться без кісточок, варто вибирати Клементін.
  4. Чим яскравіше і більш насиченою колір плоду, тим він буде солодший всередині.
  5. Свіжий і стиглий фрукт має ароматно пахнути.
  6. Стиглий мандарин повинен бути плескатим.

Контрольна закупівля — вибір мандаринів

Несподіване застосування мандариновий м’якоті і кірок

У кулінарії

  • Терта цедра використовується у величезній кількості страв, особливо у випічці.
  • Чай з шкірки — застосовується як відвар проти простуди і як просто смачний зігріваючий напій.
  • З шкурки можна приготувати цукати, які є дуже корисною солодкістю.
  • Мандаринове варення або конфітюр.
  • Сушені шкірки можна додавати до м’ясних страв або додати в який-небудь соус.

У народній медицині

  • Засіб від застуди і кашлю — кірки залити гарячою водою і дати настоятися кілька годин, потім процідити і приймати протягом дня, можна додати меду.
  • Якщо підвищений цукор, то відвар з мандаринових корок допоможе стабілізувати його. В 1 літрі води потрібно прокип’ятити шкірку 3-4 мандаринок.
  • Приймати кілька разів в день по 30 мл
  • Спиртова настоянка допоможе зміцнити імунітет і підвищити апетит. Шкірку залити горілкою і дати настоятися 1 тиждень. Приймати по 20 крапель.

У косметології

  • найпопулярніший засіб — мандаринова вода. Досить дрібно нарізати шкірку, залити її охолодженою кип’яченою водою і дати настоятися добу. Потім процідити і можна вмиватися!
  • Скраб для шкіри — шкірку перебити в блендері, перед використанням заливати водою, щоб порошок став вологим, застосовувати як звичайний скраб.
  • З шкурки можна приготувати безліч косметичних засобів: лосьйони, тоніки, мило, масла та інше.

У побуті

  • Як ароматизатор — можна просто розкласти шкірку по будинку, а можна вирізати з неї зірочки або ялинки, підвісити на ниточки і прикрасити будинок.
  • Ідеальний засіб від молі — розкласти кірки в шафу і міль тут же зникне.
  • Захист кімнатних рослин — цитрусові використовують як засіб від павутинного кліща, а кілька кірок в горщику допоможуть відлякати кота від квітки.
  • Допоможуть відучити кота не мітити територію — потрібно розкласти шкурки по місцях, де кіт ходить в туалет.

У декорі

  • Перший варіант — це ялинкова іграшка. Новорічні свята просто неможливо уявити без мандаринів. Тому мандаринами можна прикрасити ялинку. Також чудове рішення — гірлянда, сюди можна додати палички кориці, стрічки та шишки. Ще один варіант — новорічний вінок, яким прикрашають вхідні двері будинку.
  • Свічники з шкірки — видаляється вся м’якоть, на шкірці вирізаються зірочки, сердечка, а всередину ставиться невелика свічка.
  • Дерево з мандаринів — в невеликі горщики можна посадити мандаринки, додати зелені і прикрас.

Як правильно зберігати мандарини будинку, щоб вони довго не псувалися

Для того щоб плоди довше залишалися свіжими, температура повітря повинна бути не більше +6 градусів, а вологість — 80-90%. Важливо, щоб був хороший приплив свіжого повітря.

Вдома найкраще зберігати мандарини:

  • в самому нижньому відділі холодильника, в якому належить зберігати овочі і фрукти;
  • на балконі, який утеплений, щоб продукти були захищені від морозних холодів і не померзли;
  • у погребі, якщо є така можливість.

При кімнатній температурі мандарини можуть зберегти свою свіжість на тиждень. Якщо дотримуватися всі умови, то фрукти залишаються свіжими протягом 30 днів, а деякі сорти не псуються і 3-4 місяці.

Мандарини не можна заморожувати, оскільки вони втратять і в смаку, і корисні властивості.

Також неприпустимо зберігання в поліетиленовому пакеті, адже туди погано надходить повітря.

Правила зберігання мандаринів:

  1. Перед тим, як помістити плоди в тару для зберігання, їх потрібно ретельно перебрати, відсіяти всі м’які плоди з дефектами і ті, які вже почали гнити.
  2. Перемивати їх не варто, так вони швидше почнуть псуватися.
  3. Підготувати скриньку або коробку, в якій плоди будуть зберігатися. Скласти їх досить вільно. При щільній укладці мандарини почнуть швидко псуватися.
  4. Можна продовжити термін зберігання. На кожен плід наноситься рослинне масло або віск і дати трошки висохнути, після цього можна складати в тару.
  5. Для тривалого зберігання краще використовувати цитрусові із зеленою гілочкою, вони довше зберігаються.
  6. щотижня потрібно перебирати плоди. Якщо є цитрусові з ознаками псування, то викидати їх, адже гниль дуже швидко поширюється з одного плоду на інший.

☝ чи Потрібно мити мандарини

Всі фрукти потрібно обов’язково мити перед вживанням. Вони можуть бути переносниками багатьох інфекцій.

це Відбувається під час збору, адже найчастіше це робиться вручну, в такому разі на шкірці може бути навіть вірус гепатиту. Також більшість інфекцій потрапляє на мандарини під час перевезення.

Але головна небезпека в тому, що всі фрукти, як правило, обробляються хімікатами. Робиться це для того, щоб зберегти їм свіжість як можна довше.

Адже буває, що транспортування займає багато часу і якщо не обробити мандарини, то вони погниют. Тому перед вживанням потрібно обов’язково ретельно вимити продукт.