Скільки часу і як правильно варити заварний крем

Як правильно заварити крем в каструлі, мультиварці і мікрохвильовці, і скільки потрібно часу. Покрокові інструкції і рецепт. Застосування заварного крему.

Заварний крем довго варити не потрібно. При класичному способі його приготування його можна просто повільно довести до кипіння і остудити, або проварити кілька хвилин до потрібної міри загустіння. Скільки часу варити заварний крем тим чи іншим способом розглянемо в цій статті.

⏱ Час варіння заварного крему

Час безпосередньої варіння маси при готуванні заварного крему з використанням різних приладів мало відрізняється. Однак технологія нагрівання маси різна, що позначається на загальному часу приготування.

  • При варінні в каструлі суміш поміщається на вогонь холодна.
  • При готуванні в мультиварці, молоко попередньо нагрівається, тому потрібно вдвічі менше.
  • В мікрохвильовці суміш розігрівається одночасно в усьому її обсязі, тому цей спосіб найшвидший.
Спосіб В каструлі В мультиварці В мікрохвильовці
Час приготування До 15 хвилин з моменту постановки на вогонь, 1-5 хвилин з моменту закипання 5-8 хвилин 4-5 хвилин

При будь-якому із способів головне – крем повинен досягти готовності. Якщо крем не швидко стікає з ложки і рівномірної шубою облягає її, — він готовий.

Які креми до яких тортам підходять ви можете дізнатися в нашій попередній статті.

Технологія приготування заварного крему

За родом приготування заварний крем – рідня соусів. І технологія його виготовлення починалася, як соусна. На відміну від киселя (де густоту породжує варений крохмаль), соуси, густота яких походить від варіння борошняний і/або яєчної основи, починаються не з рідини, а з «тесту».

Так заварний крем починається з замішування яєчно-цукрово-борошняного тіста, яке поступово розбавляється рідиною (і не обов’язково це має бути молоко). Після розведення тесту рідиною, його, помішуючи, щоб не утворилися грудки, нагрівають. Рідке тісто заварюється, і виходить солодкий соус.

У каструлі

Цей спосіб можна назвати класичним. Головне в приготуванні – домогтися рівномірного розподілу температури в кремі, щоб інгредієнти були добре перемішані, а борошно заварювалася рівномірно у всьому обсязі під час його температурної обробки.

Тому заважати потрібно не зупиняючись. Можна використовувати для цього ложку, лопатку або віночок, а можна для змішування перед нагріванням і після нього застосувати міксер.

Приготування:

  1. У мисці збити яйця і цукор;
  2. Додати борошно і знову перемішати;
  3. Поступово порціями влити охолоджене молоко, перемішати;
  4. Перелити суміш в сотейник або товстостінну каструлю;
  5. Помістити на вогонь і, продовжуючи помішувати, на середньому вогні довести до кипіння;
  6. Покласти вершкове масло, і заважати до загустіння крему (ще 5-10 хвилин), потім зняти з плити;
  7. Охолодити. Після охолодження крем густіє ще сильніше, майте це на увазі.

Щоб на поверхні не утворювалася кірка, суміш потрібно періодично перемішувати і під час охолодження. Ще її можна посипати цукром або щільно накрити, використовуючи харчову плівку.

Якщо в кремі утворилися грудочки, його можна перемішати міксером або протерти через сито.

В мультиварці

Заварювати крем можна в мультиварці з відкритою кришкою. Чудово, якщо її чаша має тефлонове покриття. Використовувати найкраще режим «Варіння». Але можна використовувати і режим «Випічка».

Приготування:

  1. Залишити трохи молока (2 ст. л. буде достатньо) в окремому посуді;
  2. Інше молоко помістити в чашу і поставити нагріватися в мультиварку;
  3. Збити з цукром яйця;
  4. Додати відлите молоко, перемішати;
  5. За допомогою ситечка всипати муку, ще раз перемішати;
  6. греющееся молоко влити суміш;
  7. Довести до кипіння і хвилину покіпятіть, продовжуючи помішувати;
  8. З’єднати з вершковим маслом;
  9. Перекласти в іншу ємність;
  10. Поставити остуджуватися і загусати.

Можна використовувати менше молока, ніж зазначено в рецепті. Тоді крем вийде більш густий.

В мікрохвильовці

Якщо при варінні крему в каструлі на плиті найбільше часу потрібно для доведення до кипіння, коли від плити не піти, то з мікрохвильовкою процес скорочується в рази.

Готування в СВЧ-печі займає приблизно 5 хвилин часу. Але дуже відволікатися від помішування теж не доведеться.

Приготування:

  1. Цукор і яйця розтерти до однорідної консистенції (суміш посвітлішає);
  2. У суміш додається борошно, перемішується;
  3. Маленькими порціями вливається молоко і розмішати вінчиком (якщо влити одразу все молоко, то утворюються грудочки, розмішувати які доведеться довше);
  4. Маса переливається в посуд, придатну для СВЧ і поміщають на піддон; виставляється робоча потужність 800-1000 Вт, таймер ставиться на 5 хвилин;
  5. Через хвилину вийняти ємність з масою і добре перемішати суміш;
  6. Знову помістити на хвилину в піч;
  7. Ще раз перемішати;
  8. Процес повторити ще 2-3 рази (зазвичай вистачає чотирьох хвилин до готовності).

Приготовляючи крем в мікрохвильовці, під час перемішування слід користуватися дерев’яною ложкою.

Застосування заварного крему

Ніжний крем хороший як самостійне блюдо, однак, частіше його застосовують, як інгредієнт або основу інших страв.

Що роблять із заварним кремом:

  • начиняють вафельні трубочки, тарталетки, еклери,
  • прослаивают коржі тортів
  • просочують рулети,
  • застосовують в якості основи для пудингів,
  • використовують для приготування суфле, мусу, крем-брюле, солодких соусів,
  • запікаючи крем, отримують десерт.

Цікаві нотки смаку надають заварному крему шоколад, кокосова стружка, добавка коньяку.

Рецепт смачного і простого заварного крему [відео]

Вам може стане в нагоді і наступний рецепт, в якому розповідається, як збити вершки будь-якої жирності до густого стану. Перейти до статті.