Як прибрати гіркоту з грибів

Як позбавитися від гіркоти в білих грибах, груздях, рядовках і лисичках. 4 методу. Покрокові інструкції і поради. Відео-рецепт засолки хрустких груздів.

Гірчать білі гриби

? Причини:

  • При складанні білих грибів в кошик попався помилковий гриб. Це основна причина можливої появи гіркоти (понад 90%). Досить часто жовчний гриб приймають за боровик, так як ці гриби мають візуальне схожість. Жовчний гриб – безпечний двійник, не отруйний і не небезпечний для людини, але має яскраво виражений гіркуватий смак. При варінні такий гриб зіпсує смак інших грибів. Також зовні схожі боровик і отруйний сатанинський гриб. При зборі білих грибів будьте гранично уважними.
  • Відварювання білих грибів відбувалося спільно з іншими представниками грибного царства, мають гірчинку. До таких відносяться: молочники, валуї, скрипицы. Боровики при збиранні та приготуванні краще всього розміщувати окремо від інших грибів.
  • Псування білого гриба, яка обумовлена погодними умовами навколишнього середовища, неправильним зберіганням і почався процесом гниття.

Білим грибам не характерний гіркий смак. Якщо ви виявили гриб з гіркотою, краще не ризикувати здоров’ям і викинути такий гриб.

? Інструкція як прибрати гіркоту:

  1. Після збору грибів ретельно помийте і почистіть їх.
  2. Перш ніж варити гриби, залиште їх вимочуватися у воді на 3 — 5 діб, не забуваючи міняти воду.
  3. Перед основним приготуванням, наприклад, перед смаженням, відваріть гриби в каструлі протягом 40 хвилин.

Якщо ви вымачиваете гриби в жарку погоду, то стежте, щоб вода не закислен і не зіпсувала врожай. Тому краще частіше міняти воду або ж можна використовувати кухонну сіль, запобігає швидке закисання води.

? Як прибрати гіркоту з рядовки [відео]

На замітку: рецепт дуже смачного супу з лісовими грибами. Спробуйте!

Гірчать лисички

? Причини:

  • Лисички будуть гірчити, якщо зібрати їх в жарку погоду або після стійкої спеки. У цей період гриби вбирають разом з вологою шкідливі речовини.
  • Лисички, які росли біля траси або недалеко від промислових підприємств, також можуть гірчити, так як вони увібрали в себе токсини.
  • Ще одна причина неприємного гіркуватого присмаку у лисичок – місце зростання. Гриби, зібрані під хвойними деревами, ввібрали в себе смолу, надає гіркоту.
  • Неправильна переробка лисичок після заморозки.

Лисички з гірким присмаком не рекомендується вживати в їжу, а прибрати неприємний присмак готових грибів досить складно.

? Інструкція як прибрати гіркоту:

  1. Зібрані гриби переберіть і очистіть від сміття.
  2. Ретельно промийте у воді, додавши в неї невелику кількість борошна.
  3. Промийте гриби і занурте їх у холодну воду приблизно на 15 годин.
  4. Поміняйте воду, злегка підсолити її і поставте гриби кип’ятитися на 20 хвилин. Після цих процедур гіркоту з лисичок піде, вони будуть готові до подальшого приготування.

Для вимочування і відварювання грибів використовуйте чисту воду: фільтровану, джерельну або колодязну. Не допускається вживання хлорованої води з-під крана.

Гірчать грузді

? Причини:

  • Груздям притаманна природна гіркота, причина якої – особливий біохімічний склад грибів. М’якоть груздів містить в собі велику кількість молочного соку, що додає гірчинку і терпкість цим грибам. Хоча це не становить небезпеки для людини, але може зіпсувати задоволення від вживання у їжу цих грибів.
  • Дуже старі грузді, мають плями «іржі», особливо гірчать. Такі гриби краще не застосовувати в їжу.
  • Неправильна первинна обробка.

Досвідчені грибники рекомендують повністю прибирати ніжки, які містять набагато більше гіркоти, ніж капелюшки.

? Інструкція як прибрати гіркоту:

  1. За допомогою кухонної губки очистити капелюшки від сміття.
  2. Видалити ніжки, залишивши не більше 1 сантиметра.
  3. Замочіть гриби в чистій воді на 3-5 діб, не забуваючи через кожні 5-6 годин міняти воду.
  4. Після поставте варитися гриби на 20 хвилин. Поміняйте воду і відварюйте ще стільки ж. Гіркота зникне і можна приступати до подальшої переробки.

Замочуйте гриби тільки у чистій холодній воді і під час вимочування зберігайте в прохолодному місці. Якщо вода після варіння залишилася прозорою, значить, гіркоту повністю зникла.

Як засолити грузді [відео-рецепт]