Чому не пропікається шарлотка і що робити в такому випадку

Що робити, якщо шарлотка не пропеклась в духовці або мультиварці. Як врятувати пиріг – 6 можливих причин і покрокові дії. Рецепт простий шарлотки, яка виходить у всіх!

В основу шарлотки входить бісквітне тісто, воно просте в приготуванні, але вимагає певного підходу.

Загальні причини погано пропеченою шарлотки:

  1. Яєчний компонент недостатньо добре взбит — збивати яйця потрібно до пишної піни;
  2. Готове тісто не відразу поміщено в духову шафу (якщо воно трохи постоїть, то почне осідати);
  3. Сильно розігріта духовка (понад 200 градусів) — на тесті відразу ж утворюється щільна кірка, яка стає перешкодою для приготування пирога всередині;
  4. Низька температура випікання або установка дека в неразогретый духова шафа;
  5. Перевищено обсяг борошна;
  6. Відкриття дверець духовки під час випікання.

При приготуванні в духовці

Можливі причини:

  • якщо була виставлена низька температура, то пиріг вийде блідим і не підніметься;
  • якщо поставили високу температуру — тісто зовні буде мати підсмажену кірочку, але всередині залишиться сирих;
  • якщо погано збита яєчна основа або суміш усіх інгредієнтів в цілому, тісто поміщено в холодний духова шафа чи не відразу після приготування, перевищено або знижена кількість борошняного компонента, у шарлотки вийде щільна структура з хрусткою скоринкою і бісквіт не підніметься.

Таку шарлотку можна врятувати за схемою:

  1. Відрегулювати температурний режим (збільшити або зменшити).
  2. Накрити фольгою блискучою стороною назовні або злегка змоченою пергаментним папером
  3. Випікати до готовності.

Порушення температурного режиму є найбільш частою причиною зіпсованого пирога з-за різниці духових шаф, тому кожна господиня адаптує цей параметр під свій пристрій методом проб.

При приготуванні в мультиварці

Можливі причини:

  • модель не призначена для приготування випічки;
  • недостатньо щільно притиснута кришка;
  • обраний неправильний режим;
  • мало часу (рекомендується ставити в середньому не менше півтора годин).

Щоб усунути проблему, пиріг необхідно:

  1. Перевернути шарлотку на іншу сторону.
  2. Повторно пропекти, задавши додатковий час від 15 до 20 хвилин.

Проста і смачна шарлотка, яка виходить у всіх!

Інгредієнти:

  • яйця курячі — 5 шт.;
  • цукровий пісок — 1 склянка;
  • борошно — 1 склянка;
  • яблука — 4-5 шт.;
  • масло — для змазування форми;
  • сода — 0,5 ч. л.;
  • оцет — кілька крапель для гасіння соди.

Приготування:

  1. Яблука помити, почистити від шкірки, видалити серцевину і нарізати середніми шматочками.
  2. Форму для випічки змастити вершковим маслом.
  3. Розбити яйця в миску і збити міксером або віночком до пишної піни.
  4. У міру утворення піни, не припиняючи перемішування, додати цукровий пісок. Продовжувати збивати до розчинення цукру.
  5. Просіяти борошно і поступово додати до загальної маси, не припиняючи збивання. Повинна вийти консистенція сметани.
  6. Соду погасити оцтом і відразу додати в тісто, злегка перемішати.
  7. Влити в форму частина приготовленого тіста і розкласти порізані яблука. Вилити поверх яблук тісто.
  8. Помістити в розігріту до 180 градусів духовку.
  9. Випікати 30-40 хвилин до утворення рум’яної скоринки, перевіряючи готовність зубочисткою (якщо при протыкании пирога зубочисинхроністка або сірник залишиться сухою, шарлотка готова).

Відео-рецепт ледачою шарлотки з яблуками