В основу шарлотки входить бісквітне тісто, воно просте в приготуванні, але вимагає певного підходу.
Загальні причини погано пропеченою шарлотки:
- Яєчний компонент недостатньо добре взбит — збивати яйця потрібно до пишної піни;
- Готове тісто не відразу поміщено в духову шафу (якщо воно трохи постоїть, то почне осідати);
- Сильно розігріта духовка (понад 200 градусів) — на тесті відразу ж утворюється щільна кірка, яка стає перешкодою для приготування пирога всередині;
- Низька температура випікання або установка дека в неразогретый духова шафа;
- Перевищено обсяг борошна;
- Відкриття дверець духовки під час випікання.
При приготуванні в духовці
Можливі причини:
- якщо була виставлена низька температура, то пиріг вийде блідим і не підніметься;
- якщо поставили високу температуру — тісто зовні буде мати підсмажену кірочку, але всередині залишиться сирих;
- якщо погано збита яєчна основа або суміш усіх інгредієнтів в цілому, тісто поміщено в холодний духова шафа чи не відразу після приготування, перевищено або знижена кількість борошняного компонента, у шарлотки вийде щільна структура з хрусткою скоринкою і бісквіт не підніметься.
Таку шарлотку можна врятувати за схемою:
- Відрегулювати температурний режим (збільшити або зменшити).
- Накрити фольгою блискучою стороною назовні або злегка змоченою пергаментним папером
- Випікати до готовності.
Порушення температурного режиму є найбільш частою причиною зіпсованого пирога з-за різниці духових шаф, тому кожна господиня адаптує цей параметр під свій пристрій методом проб.
При приготуванні в мультиварці
Можливі причини:
- модель не призначена для приготування випічки;
- недостатньо щільно притиснута кришка;
- обраний неправильний режим;
- мало часу (рекомендується ставити в середньому не менше півтора годин).
Щоб усунути проблему, пиріг необхідно:
- Перевернути шарлотку на іншу сторону.
- Повторно пропекти, задавши додатковий час від 15 до 20 хвилин.
Проста і смачна шарлотка, яка виходить у всіх!
Інгредієнти:
- яйця курячі — 5 шт.;
- цукровий пісок — 1 склянка;
- борошно — 1 склянка;
- яблука — 4-5 шт.;
- масло — для змазування форми;
- сода — 0,5 ч. л.;
- оцет — кілька крапель для гасіння соди.
Приготування:
- Яблука помити, почистити від шкірки, видалити серцевину і нарізати середніми шматочками.
- Форму для випічки змастити вершковим маслом.
- Розбити яйця в миску і збити міксером або віночком до пишної піни.
- У міру утворення піни, не припиняючи перемішування, додати цукровий пісок. Продовжувати збивати до розчинення цукру.
- Просіяти борошно і поступово додати до загальної маси, не припиняючи збивання. Повинна вийти консистенція сметани.
- Соду погасити оцтом і відразу додати в тісто, злегка перемішати.
- Влити в форму частина приготовленого тіста і розкласти порізані яблука. Вилити поверх яблук тісто.
- Помістити в розігріту до 180 градусів духовку.
- Випікати 30-40 хвилин до утворення рум’яної скоринки, перевіряючи готовність зубочисткою (якщо при протыкании пирога зубочисинхроністка або сірник залишиться сухою, шарлотка готова).