Скільки часу і як правильно варити яловичі ребра

Тонкощі варіння яловичих реберець. Інструкції з описом для приготування ребер на прите, мультиварці і мікрохвильовці. Користь і шкода яловичих реберець.

Страви з яловичих реберець можна зварити в каструлі, мультиварці і мікрохвильовці. Технології кулінарної обробки відрізняються часом приготування і температурними режимами. Скільки потрібно варити яловичі ребра розберемо в цій статті.

⏱ Час варіння яловичих реберець

Обладнання Час варіння
Каструля, електрична або газова плита Молоде м’ясо готується не менше 40 хвилин. М’ясо старих тварин може варитися до 2-3 годин.
Мультиварка Режим «Варка» або «Суп» 60-80 хвилин для молодого м’яса і до 2-3 годин для старого.
Мікрохвильова піч Спочатку включають прилад на повну потужність і варять 15-25 хвилин. Потім знижують потужність до 30% і готують ще 10-15 хвилин.

Готовність м’яса перевіряють кількома способами. Можна проткнути виделкою шматок і визначити м’якість волокон, або відрізати шматочок і спробувати продукт.

Технологія варіння яловичих реберець

Бульйон, отриманий при варінні ребер, підходить для приготування жирних і поживних перших страв. Його використовують як основу для м’ясного желе.

У каструлі

На кілограм м’яса достатньо півтора літрів води, у міру википання доливають рідину. В бульйон додають ріпчасту цибулю, корінь петрушки і селери, інші коріння і овочі за смаком.

Інструкція:

  1. У каструлю наливають холодну питну воду.
  2. Кладуть яловичі ребра.
  3. Включають плиту на сильний вогонь і доводять вміст каструлі до кипіння. Піну знімають шумівкою.
  4. Переключаються на середній вогонь, продовжують знімати піну по мірі її утворення.
  5. Додають овочі і коріння для поліпшення смаку і аромату.
  6. Варять м’ясо до готовності, в середньому 50-60 хвилин. Доливають воду в міру википання, обов’язково гарячу.
  7. За 15 хвилин до закінчення варіння бульйон солять.

Заморожені реберця перед варінням можна не розморожувати, якщо кухар впевнений, що м’ясо чисте і якісне. Якщо такої впевненості немає, яловичину розморожують, миють у проточній воді і обрізають забруднені ділянки.

Відео-рецепт дуже смачних ловлення яловичих реберець

Читайте також — як правильно зварити яловичий язик. Перейти до статті.

В мультиварці

Варіння яловичих реберець в мультиварці має ряд особливостей.

  • Для приготування страви потрібно менше води, так як під час готування кришку закривають і вода не випаровується. Рідина ледь покриває продукт.
  • Всі продукти закладають одночасно.
  • При готуванні в мультиварці не потрібно знімати пінку, тепло не покидає контейнера, рідина кипить, а нудиться. Якщо варити продукт без попереднього обсмажування, бульйон вийде прозорим.

Щоб блюдо вийшло смачніше, порційні шматки рекомендується промаринувати. Спочатку ребра маринують півтора — дві години.

  • Укладають шар цибулі, на нього — шар реберець, зверху знову кладуть цибулю.
  • Зверху продукти притискають пресом (широка тарілка, на яку поставлено ємність з водою).
  • Після цього шматочки обсмажують в чашу мультиварки і після заливають водою для варіння.

При приготуванні яловичини можна використовувати не тільки класичні приправи (кріп, петрушку, часник, томати, селера), але і інші спеції. У варені і тушковані страви додають куркуму, імбир, помідори, томатну пасту, коріандр, розмарин, солодкий і гострий перець, часник.

В мікрохвильовці

При приготуванні страви в мікрохвильовій печі смакові якості яловичих ребер будуть нижче, ніж у продукту, виготовленого іншим способом. Варка має ряд особливостей, зумовлених принципом дії приладу.

  • Реберця треба нарубати на невеликі шматочки. Хвилі проникають в продукт не більш ніж на 2 див.
  • Ребра кладуть у чашку, заливають водою, щоб шматки покриті рідиною. Чашку закривають кришкою.
  • Рекомендується готувати разом не більше 0,5 кг реберець. Якщо перетримати м’ясо в печі, воно може переваритися.

В нових моделях мікрохвильових печей є функція запам’ятовування раніше встановлених режимів. Це дозволяє виставити параметри приготування реберець один раз і в майбутньому використовувати готові установки.

Корисні і шкідливі властивості яловичих ребер

Корисні

При варінні яловичих ребер м’ясо просочується вмістом кісткового мозку і страва стає смачніше і корисніше.

Продукт володіє рядом корисних властивостей:

  1. В м’язовому м’ясі на реберцях майже немає жиру. Калорійність 100 г продукту — 153 кКал (менше, ніж у свинині і баранині). Тому відварні ребра можна включати в білкову дієту для тих, що худнуть.
  2. Яловичина містить фосфор, магній, калій, натрій, залізо, сірку, вітаміни групи В. Продукт корисний при анемії, слабкому імунітеті, відновлення після травм та інфекційних хвороб, дистрофії.

Варену яловичину варто включити в раціон при великих фізичних навантаженнях і заняттях спортом. Цей ситний продукт швидко відновлює сили.

❌ Шкідливі

У ряді випадків яловичі реберця можуть завдати організму шкоди:

  1. Надмірне вживання червоного м’яса сприяє розвитку остеохондрозу, подагри, відкладенню солей.
  2. Продукт містить холестерин. Велика кількість яловичини шкідливо при хворобах нирок, серцево-судинної системи, печінки.

Яловичина є головним продуктом модного карнівор-дієти. Її прихильники стверджують, що при живленні одним тільки м’ясом великої рогатої худоби проходить депресія, нормалізується обмін речовин, робота кишечника і шлунка.