Страви з яловичих реберець можна зварити в каструлі, мультиварці і мікрохвильовці. Технології кулінарної обробки відрізняються часом приготування і температурними режимами. Скільки потрібно варити яловичі ребра розберемо в цій статті.
⏱ Час варіння яловичих реберець
Обладнання | Час варіння |
Каструля, електрична або газова плита | Молоде м’ясо готується не менше 40 хвилин. М’ясо старих тварин може варитися до 2-3 годин. |
Мультиварка | Режим «Варка» або «Суп» 60-80 хвилин для молодого м’яса і до 2-3 годин для старого. |
Мікрохвильова піч | Спочатку включають прилад на повну потужність і варять 15-25 хвилин. Потім знижують потужність до 30% і готують ще 10-15 хвилин. |
Готовність м’яса перевіряють кількома способами. Можна проткнути виделкою шматок і визначити м’якість волокон, або відрізати шматочок і спробувати продукт.
Технологія варіння яловичих реберець
Бульйон, отриманий при варінні ребер, підходить для приготування жирних і поживних перших страв. Його використовують як основу для м’ясного желе.
У каструлі
На кілограм м’яса достатньо півтора літрів води, у міру википання доливають рідину. В бульйон додають ріпчасту цибулю, корінь петрушки і селери, інші коріння і овочі за смаком.
Інструкція:
- У каструлю наливають холодну питну воду.
- Кладуть яловичі ребра.
- Включають плиту на сильний вогонь і доводять вміст каструлі до кипіння. Піну знімають шумівкою.
- Переключаються на середній вогонь, продовжують знімати піну по мірі її утворення.
- Додають овочі і коріння для поліпшення смаку і аромату.
- Варять м’ясо до готовності, в середньому 50-60 хвилин. Доливають воду в міру википання, обов’язково гарячу.
- За 15 хвилин до закінчення варіння бульйон солять.
Заморожені реберця перед варінням можна не розморожувати, якщо кухар впевнений, що м’ясо чисте і якісне. Якщо такої впевненості немає, яловичину розморожують, миють у проточній воді і обрізають забруднені ділянки.
Відео-рецепт дуже смачних ловлення яловичих реберець
Читайте також — як правильно зварити яловичий язик. Перейти до статті.
В мультиварці
Варіння яловичих реберець в мультиварці має ряд особливостей.
- Для приготування страви потрібно менше води, так як під час готування кришку закривають і вода не випаровується. Рідина ледь покриває продукт.
- Всі продукти закладають одночасно.
- При готуванні в мультиварці не потрібно знімати пінку, тепло не покидає контейнера, рідина кипить, а нудиться. Якщо варити продукт без попереднього обсмажування, бульйон вийде прозорим.
Щоб блюдо вийшло смачніше, порційні шматки рекомендується промаринувати. Спочатку ребра маринують півтора — дві години.
- Укладають шар цибулі, на нього — шар реберець, зверху знову кладуть цибулю.
- Зверху продукти притискають пресом (широка тарілка, на яку поставлено ємність з водою).
- Після цього шматочки обсмажують в чашу мультиварки і після заливають водою для варіння.
При приготуванні яловичини можна використовувати не тільки класичні приправи (кріп, петрушку, часник, томати, селера), але і інші спеції. У варені і тушковані страви додають куркуму, імбир, помідори, томатну пасту, коріандр, розмарин, солодкий і гострий перець, часник.
В мікрохвильовці
При приготуванні страви в мікрохвильовій печі смакові якості яловичих ребер будуть нижче, ніж у продукту, виготовленого іншим способом. Варка має ряд особливостей, зумовлених принципом дії приладу.
- Реберця треба нарубати на невеликі шматочки. Хвилі проникають в продукт не більш ніж на 2 див.
- Ребра кладуть у чашку, заливають водою, щоб шматки покриті рідиною. Чашку закривають кришкою.
- Рекомендується готувати разом не більше 0,5 кг реберець. Якщо перетримати м’ясо в печі, воно може переваритися.
В нових моделях мікрохвильових печей є функція запам’ятовування раніше встановлених режимів. Це дозволяє виставити параметри приготування реберець один раз і в майбутньому використовувати готові установки.
Корисні і шкідливі властивості яловичих ребер
Корисні
При варінні яловичих ребер м’ясо просочується вмістом кісткового мозку і страва стає смачніше і корисніше.
Продукт володіє рядом корисних властивостей:
- В м’язовому м’ясі на реберцях майже немає жиру. Калорійність 100 г продукту — 153 кКал (менше, ніж у свинині і баранині). Тому відварні ребра можна включати в білкову дієту для тих, що худнуть.
- Яловичина містить фосфор, магній, калій, натрій, залізо, сірку, вітаміни групи В. Продукт корисний при анемії, слабкому імунітеті, відновлення після травм та інфекційних хвороб, дистрофії.
Варену яловичину варто включити в раціон при великих фізичних навантаженнях і заняттях спортом. Цей ситний продукт швидко відновлює сили.
❌ Шкідливі
У ряді випадків яловичі реберця можуть завдати організму шкоди:
- Надмірне вживання червоного м’яса сприяє розвитку остеохондрозу, подагри, відкладенню солей.
- Продукт містить холестерин. Велика кількість яловичини шкідливо при хворобах нирок, серцево-судинної системи, печінки.
Яловичина є головним продуктом модного карнівор-дієти. Її прихильники стверджують, що при живленні одним тільки м’ясом великої рогатої худоби проходить депресія, нормалізується обмін речовин, робота кишечника і шлунка.