Скільки часу і як правильно варити печінку індички

Технологія варіння печінки індички в каструлі, мультиваре і мікрохвильовці. ⌚ Час варіння. Чим корисна і шкідлива печінка. Думка Олени Малишевої.

⌚ Час варіння печінки індички

Формат варіння Скільки варити в хвилинах
У каструлі В мультиварці В мікрохвильовій печі (при потужності 800 Вт)
Цілком 30-40 30-40 15-17
Шматочками (4-5 см) 20-25 20-25 10-12

При покупці індичої печінки слід віддати перевагу охолодженого продукту. Колір у нього повинен бути однорідним червонувато-коричневим, структура — щільної з гладкою поверхнею, без згустків крові, запах — виражено м’ясним.

Технологія варіння печінки індички

Перед варінням печінка індички необхідно очистити від жиру, жовчних проток, ретельно промити в декількох водах. Якщо печінка попалася стара, є сенс заздалегідь вимочити її пару годин у молоці.

У каструлі

Етапи:

  1. У каструлю налити воду, посолити з розрахунку чайна ложка солі на кожні 2 літри води. Поставити на вогонь, дати закипіти.
  2. У киплячу воду покласти печінку. Коли знову закипить, зменшити нагрів до слабкого, варити під кришкою. Цільну печінка перевірити на готовність через 30 хвилин, шматочки — через двадцять. Готовий субпродукт буде легко протыкаться, а на місці проколу не буде «кривавого» соку. При необхідності залишити доварити.

Якщо під рукою є пелюсткова пароварка для каструлі, приготувати печінку можна на ній. Так вона збереже більше корисних елементів. Час варіння збільшиться на 5-10 хвилин.

В мультиварці

Є три способи варіння індичої печінки в мультиварці:

  1. В чашу налити таку кількість води, щоб пізніше занурена в неї печінка була повністю покрита, підсолити. Встановити режим «Суп» («Варка»), дочекатися активного кипіння, акуратно опустити в чашу печінка, закрити кришку. Цілком печінка звариться орієнтовно за 30 хвилин, шматочками — за 20 хвилин.
  2. Підготовлену печінку скласти в чашу, залити гарячою водою, підсолити. Запустити режим «Гасіння» («Суп») на 35-40 хвилин для цільного шматка, на 25 хвилин для порізаного субпродукту.
  3. В чашу влити 2 мультистакана води. Щоб скоротити час на закипання, можна використовувати окріп. Встановити решітку, розкласти на ній печінку, закрити кришку. Цілу печінка готувати на режимі «Варка на пару» близько 30-35 хвилин, нарізану — 20-22 хвилини.

При варінні на пару воду можна ароматизувати, додавши в неї гілочки чебрецю або розмарину. Печінка придбає тонкий, ледь помітний аромат.

В мікрохвильовці

Алгоритм дій:

  1. Для початку потрібно підібрати підходящу посуд. Печінка в ній повинна лежати вільно, у великій кількості води (1:5). Оптимальний варіант — скляна каструля для СВЧ-печей відповідного літражу.
  2. Очищену промиту печінку скласти в ємність, додати сіль (0,5 ч. л. на літр), залити теплою водою. Закрити кришкою або затягнути харчовою плівкою.
  3. При потужності 800 Вт цілу печінка варити 15 хвилин, нарізану — 10 хвилин. Потім перевірити готовність, при необхідності доварити 1-2 хвилин при тій же потужності.

Для паштету печінку краще відварювати цілком, для салату — шматочками.

Корисні і шкідливі властивості печінки індички

Хоча печінка індички відноситься до субпродуктів, вона поживніший курячого м’яса, а засвоюється і перетравлюється легше і швидше, ніж свинина з яловичиною.

І це тільки одне з десятків корисних властивостей. Втім, шкоди від вживання індичої печінки також можливий.

Корисні

Плюси:

  • багата вітамінами (особливо B4, B5, B6, B9 і PP), мінеральними речовинами (особливо селеном, фосфором, цинком, молібденом, хромом);
  • гіпоалергенна;
  • сприяє засвоєнню йоду, покращує роботу щитовидної залози;
  • рекомендована вагітним і годуючим жінкам (запобігає анемії плода, бореться з запорами, покращує лактацію);
  • дозволена діабетикам (має нульовий глікемічний індекс, містить мало холестерину — 40 мг на 100 г);
  • показана маленьким дітям (наприклад, амінокислота таурин бере участь в харчуванні мозку малюка в період швидкого зростання);
  • уповільнює старіння, прискорює регенерацію клітин;
  • нормалізує функціонування нервової системи, усуває тривожність, поліпшує сон;
  • бере участь в обмінних процесах кісткових і сполучних тканин;
  • профілактує захворювання імунної системи.

Індюшачу печінка рекомендується включати в раціон при високих фізичних навантаженнях. Вона багата протеїном, забезпечує збалансований енергообмін, допомагає швидше відновитися після травм.

Олена Малишева про користь индюшиной печінки [відео]

Дивіться також як правильно зварити яловичу печінку і приготувати з неї смачний салат. Детальніше…

❌ Шкідливі

Мінуси:

  • досить калорійна (276 ккал), тому в дієтичних меню поступається місце курячої печінки (140 ккал);
  • протипоказана при нирковій недостатності;
  • не рекомендована людям з подагрою;
  • заборонена при підвищеному гемоглобіні;
  • індивідуальна непереносимість.

Не варто захоплюватися вживанням печінки індички як низкохолестеринового продукту. Недолік холестерину веде до нестачі холіну, що загрожує збоями в роботі печінки, зниженням концентрації, погіршенням пам’яті.