⌚ Час варіння печінки індички
Формат варіння | Скільки варити в хвилинах | ||
У каструлі | В мультиварці | В мікрохвильовій печі (при потужності 800 Вт) | |
Цілком | 30-40 | 30-40 | 15-17 |
Шматочками (4-5 см) | 20-25 | 20-25 | 10-12 |
При покупці індичої печінки слід віддати перевагу охолодженого продукту. Колір у нього повинен бути однорідним червонувато-коричневим, структура — щільної з гладкою поверхнею, без згустків крові, запах — виражено м’ясним.
Технологія варіння печінки індички
Перед варінням печінка індички необхідно очистити від жиру, жовчних проток, ретельно промити в декількох водах. Якщо печінка попалася стара, є сенс заздалегідь вимочити її пару годин у молоці.
У каструлі
Етапи:
- У каструлю налити воду, посолити з розрахунку чайна ложка солі на кожні 2 літри води. Поставити на вогонь, дати закипіти.
- У киплячу воду покласти печінку. Коли знову закипить, зменшити нагрів до слабкого, варити під кришкою. Цільну печінка перевірити на готовність через 30 хвилин, шматочки — через двадцять. Готовий субпродукт буде легко протыкаться, а на місці проколу не буде «кривавого» соку. При необхідності залишити доварити.
Якщо під рукою є пелюсткова пароварка для каструлі, приготувати печінку можна на ній. Так вона збереже більше корисних елементів. Час варіння збільшиться на 5-10 хвилин.
В мультиварці
Є три способи варіння індичої печінки в мультиварці:
- В чашу налити таку кількість води, щоб пізніше занурена в неї печінка була повністю покрита, підсолити. Встановити режим «Суп» («Варка»), дочекатися активного кипіння, акуратно опустити в чашу печінка, закрити кришку. Цілком печінка звариться орієнтовно за 30 хвилин, шматочками — за 20 хвилин.
- Підготовлену печінку скласти в чашу, залити гарячою водою, підсолити. Запустити режим «Гасіння» («Суп») на 35-40 хвилин для цільного шматка, на 25 хвилин для порізаного субпродукту.
- В чашу влити 2 мультистакана води. Щоб скоротити час на закипання, можна використовувати окріп. Встановити решітку, розкласти на ній печінку, закрити кришку. Цілу печінка готувати на режимі «Варка на пару» близько 30-35 хвилин, нарізану — 20-22 хвилини.
При варінні на пару воду можна ароматизувати, додавши в неї гілочки чебрецю або розмарину. Печінка придбає тонкий, ледь помітний аромат.
В мікрохвильовці
Алгоритм дій:
- Для початку потрібно підібрати підходящу посуд. Печінка в ній повинна лежати вільно, у великій кількості води (1:5). Оптимальний варіант — скляна каструля для СВЧ-печей відповідного літражу.
- Очищену промиту печінку скласти в ємність, додати сіль (0,5 ч. л. на літр), залити теплою водою. Закрити кришкою або затягнути харчовою плівкою.
- При потужності 800 Вт цілу печінка варити 15 хвилин, нарізану — 10 хвилин. Потім перевірити готовність, при необхідності доварити 1-2 хвилин при тій же потужності.
Для паштету печінку краще відварювати цілком, для салату — шматочками.
Корисні і шкідливі властивості печінки індички
Хоча печінка індички відноситься до субпродуктів, вона поживніший курячого м’яса, а засвоюється і перетравлюється легше і швидше, ніж свинина з яловичиною.
І це тільки одне з десятків корисних властивостей. Втім, шкоди від вживання індичої печінки також можливий.
Корисні
Плюси:
- багата вітамінами (особливо B4, B5, B6, B9 і PP), мінеральними речовинами (особливо селеном, фосфором, цинком, молібденом, хромом);
- гіпоалергенна;
- сприяє засвоєнню йоду, покращує роботу щитовидної залози;
- рекомендована вагітним і годуючим жінкам (запобігає анемії плода, бореться з запорами, покращує лактацію);
- дозволена діабетикам (має нульовий глікемічний індекс, містить мало холестерину — 40 мг на 100 г);
- показана маленьким дітям (наприклад, амінокислота таурин бере участь в харчуванні мозку малюка в період швидкого зростання);
- уповільнює старіння, прискорює регенерацію клітин;
- нормалізує функціонування нервової системи, усуває тривожність, поліпшує сон;
- бере участь в обмінних процесах кісткових і сполучних тканин;
- профілактує захворювання імунної системи.
Індюшачу печінка рекомендується включати в раціон при високих фізичних навантаженнях. Вона багата протеїном, забезпечує збалансований енергообмін, допомагає швидше відновитися після травм.
Олена Малишева про користь индюшиной печінки [відео]
Дивіться також як правильно зварити яловичу печінку і приготувати з неї смачний салат. Детальніше…
❌ Шкідливі
Мінуси:
- досить калорійна (276 ккал), тому в дієтичних меню поступається місце курячої печінки (140 ккал);
- протипоказана при нирковій недостатності;
- не рекомендована людям з подагрою;
- заборонена при підвищеному гемоглобіні;
- індивідуальна непереносимість.
Не варто захоплюватися вживанням печінки індички як низкохолестеринового продукту. Недолік холестерину веде до нестачі холіну, що загрожує збоями в роботі печінки, зниженням концентрації, погіршенням пам’яті.