Хліб – важливий продукт раціону в кожній родині. Магазинна або домашня випічка повинна правильно зберігатися, щоб довше не черствіти і залишатися корисною.
Багато хто помилково вважають, що свіжість хліба можна продовжити, якщо тримати його в холодильнику. Однак такі умови для хліба не зовсім підходять. Чому не можна зберігати хліб у холодильнику і який спосіб зберігання найбільш підходящий розберемо в цій статті.
? 4 основні причини
? Зберігати хліб у холодильнику не рекомендується з ряду причин:
- Сторонні запахи від інших продуктів, особливо м’яса і риби. Випічка володіє такою структурою, що моментально вбирає в себе запахи із зовнішнього середовища.
- Зміст у випічці дріжджів може зіпсувати смакові якості прилеглих продуктів.
- Ризик утворення цвілі. Часто хліб набувається в герметичних упаковках про запас. При приміщенні його в холодильник він швидко запліснявіє з-за підвищеного рівня вологи. Якщо на хлібі з’явилося хоч трохи цвілі, то це призведе до зараження і інших продуктів.
- Теплий, тільки що спечений хліб може завдати шкоди компресора. Виділяється пар створює конденсат і призводить до псування інших продуктів.
Розміщуйте хліб у холодильник тільки при крайній необхідності. Для цього добре упакуйте його в тканинний або паперовий пакет і покладіть на нижню полицю.
? Відео — де краще всього зберігати хліб, щоб він надовго залишався свіжим
чи Можна зберігати хліб в морозилці
На відміну від холодильника, у морозилці підтримується більш низька температура (до -18°). У такому середовищі хліб буде природно охолоджуватися, а що містяться в ньому дріжджі не завдадуть шкоди іншої продукції.
? Правила зберігання:
- Буханець треба добре упакувати в паперовий або полотняний пакет або фольгу. Поліетиленова упаковка не підходить для тривалого зберігання хлібобулочних виробів, так як вона герметична і хліб у ній швидко зіпсується. Батони з різного виду борошна повинні зберігатися та упаковуватися окремо один від одного.
- Гарячу випічку потрібно повністю остудити до кімнатної температури перед заморожуванням.
- Тримати хліб в морозилці можна не більше місяця. Після розморожування він швидко засихає і черствіє, тому його бажано відразу вживати протягом 1-2 годин. Можна перед заморожуванням булку нарізати на порційні шматки і упакувати кожен з них, щоб не розморожувати її цілком.
Хліб з морозилки не підлягає повторному заморожуванню, так як в ньому запускаються процеси бродіння, і він стає не придатним для їжі.
чи Можна зберігати хліб у хлібниці
Сучасні хлібниці допоможуть зберегти свіжість випічки на кілька днів. Важливо, з якого матеріалу вона зроблена.
Краще всього підходить для зберігання хлібобулочних виробів металева хлібник. Вона не вбирає запахи, досить герметична і не дає хлібу запліснявіти.
Хлібниці з пластику не завжди екологічно безпечні і можуть накопичувати небажані запахи. За дерев’яними ємностями потрібно правильно доглядати, щоб у них не було вогкості і запахів.
Хліб у хлібниці зберігається до 7 днів. Кожен сорт треба тримати окремо один від одного. Для цього існують багатосекційні пристрою. Можна упакувати кожен вид в окремий пакет і помістити в одну ємність.
Хлібницю потрібно тримати в чистоті, регулярно прибирати з неї крихти, мити не рідше одного разу на тиждень.
? Продовжити термін свіжості випічки допоможе кубик рафінаду або яблучна часточка, поміщені у хлібницю. Таким способом хліб довше збереже свій смак.
? Які є альтернативи хлібниці
? Для зберігання хліба можна використовувати і так звані «бабусині» способи:
- Свіжий остиглий хліб покласти в лляний або бавовняний мішок, нещільно зав’язати його. Так випічка зберігається до тижня за рахунок помірної вентиляції.
- Поліетиленовий пакет годиться для упаковки випічки, якщо зробити в ньому невеликі отвори.
- Хліб, загорнуті у звичайний бавовняний рушник, відмінно зберігається протягом тижня.
- Для цих цілей цілком підійде невелика каструля, яка не використовується для приготування їжі. Можна покласти в неї батон і зверху накрити кришкою на термін до 3 днів.
Можна продовжити термін свіжості хліба, якщо правильно його нарізати. Свіжу хлібину краще відразу розділити на дві частини, а потім від кожної відрізати по шматку при необхідності.
Чому хліб швидко псується
Незалежно від способу зберігання хліб почне псуватися через деякий час. Головною причиною цього є що знаходяться в навколишньому середовищі мікроорганізми. Процес прискорюється, якщо хліб зроблений з неякісної сировини.
Правильно приготовлена булка зберігається в домашніх умовах не менше 3 діб, потім вона черствіє і засихає. Такий хліб може запліснявіти лише на 6-8 день після виготовлення в залежності від виду борошна.
Якщо на хлібі утворилася цвіль через пару днів після покупки, значить, він випечено з порушенням рецептури або неправильно зберігався в герметичній упаковці або при високій вологості.
Для того, щоб хліб довго не псувалася, виробники часто додають в нього підкислювачі і інші добавки.