Як зробити пишні сирники: ТОП-7 простих секретів + 4 простих рецепти від шеф-кухаря

Дізнайтеся, як приготувати повітряні сирники – 7 секретів. Рецепти класичних, картопляних, дієтичних і сирники з родзинками. Плюс покрокові відео.

ТОП-7 простих секретів пишних сирників

Головні хитрощі:

  1. Сода заслужено вважається «універсальним бійцем» з палого випічкою. Але варто дотримуватися пропорції, адже надто велика кількість соди загрожує специфічним присмаком у готових сирники.
  2. Розпушувач виступає альтернативою соди. Готовий склад включає в себе «активатор». Але кількість порошку слід збільшити в два рази в порівнянні з содою.
  3. Сир є основним інгредієнтом, від його якості залежить пишність і смак сирників. Щоб ласощі вийшло повітряним, сир необхідно вибирати середньої жирності, 5% буде в самий раз. Зерновий продукт не підійде.
  4. Сито допоможе розбити небажані грудочки, зробить масу більш пишною і повітряної.
  5. Не потрібно багато борошна, адже готувати належить не борошняні оладки, а сирник. Пропорції повинні залишатися в рамках співвідношення 3/1 (сир/борошно).
  6. Замість борошна досвідчені кулінари рекомендують класти манку. Крупа надає страві ніжність і легкість. Для отримання бажаного ефекту важливо попередньо замочити манку.
  7. Багато цукру не потрібно, досить пари пучок. Надлишок солодкого продукту призводить до розрідження тіста, на сковороді сирника розтечуться і вийдуть млинці.

Готувати сирники можна з фантазією: додані в тісто фрукти, горішки і навіть шматочки шоколаду додадуть страві особливий смак і аромат.

Рецепти повітряних сирників [від шеф-кухаря]

Класичні сирники

✍ Інгредієнти:

  • сир – 400 г;
  • манна крупа – 25 г;
  • борошно – 80 г;
  • яйця – 2 шт;
  • цукор – 30 г;
  • масло соняшникове – 50 мл

Приготування:

  1. Підготувати сир, протерши кілька разів через сито.
  2. Додати яйця і знову розтерти, на цей раз просто ложкою.
  3. Всипати манку і перемішати. Відставити на 10-15 хв.
  4. Крупа набухла, і пора додавати цукор. Повільно розтираючи, підсипати муку.
  5. Якщо сир жирний, борошна може знадобитися трохи більше. Щоб не перестаратися, орієнтуватися слід на консистенцію тіста – воно повинно залишатися в’язким і вологим.
  6. У плоску тарілку насипати трохи борошна. З 2 ложок сирної маси скачати кульку і прокатати по борошні, приплюснути. Повторити кілька разів і викласти шайби на сковороду.
  7. 3 хв достатньо на одну сторону, потім перевернути і через 1 хв накрити.

Апетитна скоринка з’явиться на сирники тільки якщо смажити без кришки на добре прогрітому олії.

Відео — рецепт пухких і ніжних сирників

Вам може бути цікаво, як приготувати смачні млинці. Дізнатися всі хитрощі!

Картопляні сирники

✍ Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • сир – 300 г;
  • борошно – 60 г;
  • сир – 200 г;
  • яйця – 2 шт;
  • масло олію – 50 мл;
  • сіль – 5 р.

Приготування:

  1. Картоплю почистити і зварити до м’якості, потовкти. Обов’язково злити всю рідину, можна трохи віджати.
  2. Сир розбити і змішати з пюре.
  3. Вбити яйця, не розмішуючи потерти зверху сир, посипати борошном, присолити і з’єднати всі компоненти.
  4. Прогріти змащену маслом сковороду і смажити з двох сторін на слабкому вогні.

картопляні сирники можна класти м’ясну або овочеву начинку. При цьому фарш повинен бути попередньо зварений.

З родзинками і горіхами

✍ Інгредієнти:

  • сир – 250 г;
  • яйце – 1 шт;
  • борошно – 70 г;
  • родзинки – 50 г;
  • горіхи – 50 г;
  • цукор – 30 г

Приготування:

  1. Родзинки промити і залити окропом. досить 10 хв, після можна знову промити і відкласти.
  2. Яйце розтерти з цукром і з’єднати з сиром.
  3. Перемішувати масу, одночасно підсипаючи борошно.
  4. Горіхи і родзинки всипати в тісто. Сформувати невеликі коржики і смажити на олії.

Для сирників підходять будь-які горіхи, але особливий смак надають волоські або кедрові. Тверді горіхи можна прокатати качалкою і використовувати для тесту горіхову крихту.

Рецепт дієтичних сирників

✍ Інгредієнти:

  • сир – 500 г;
  • яєчні жовтки – 2 шт;
  • ванілін.

Приготування:

  1. Сир краще брати маложирний. У знежиреному не містить корисних речовин. Підготувати продукт, перетерши через сито.
  2. Змішати з жовтками і всипати дрібку ваніліну. Можна обійтися і без ароматизатора.
  3. Через сито присипати плоску тарілку тонким шаром борошна. Від тесту відокремити шматочок і скачати кулю, прокатати його по тарілці і приплюснути. Важливо не притискати сирник занадто сильно, щоб він зберіг пишність.
  4. Сформувати шайби з усього тесту.
  5. Оскільки сирника дієтичні, масло використовувати не варто. Замість смаження їх належить запікати. Налаштувати піч на 180 градусів і застелити деко пергаментом. Не змащуючи папір розкласти сирнички. Вони придбають апетитний золотистий відтінок за 20-25 хв.

Щоб посилити легкість дієтичних сир рекомендується крім розтирання збити блендером. Так маса набуде максимальну гладкість і насититься киснем.