Як заморозити журавлину і скільки можна зберігати [+5 ідей, що з неї приготувати]

Прості способи ❄ заморожування журавлини. Скільки можна зберігати журавлину і в якому вигляді. 5 простих рецептів з замороженої журавлини з покроковим описом. [А також відео-рецепти].

Правильна технологія заморозки журавлини

Правильно заготовлена ягода буде радувати домочадців не менше року. Як журавлину заморозити і потім з неї готувати розглянемо в цій статті.

У чистому вигляді

Етапи заготівлі:

  1. Ягоду перебирають: видаляють екземпляри зі слідами псування, підім’яті і роздавлені плоди, а також незрілі, Залишилися звільняють від листя.
  2. Перебрані ягоди миють, обсушують на тканинних або паперових рушниках. Також для просушування підійде побутова центрифуга (ще її називають каруселлю для сушіння зелені).
  3. У простому варіанті заморозки підготовлені плоди розфасовують по пакетах, відправляють в морозилку. Мінус цього способу, що до замерзання частина ягід під власною вагою або при ненавмисному придавливании іншим вмістом камери може встигнути потріскатися, пустити сік, втратити товарний вигляд.
  4. При більш делікатному способі плоди в один шар розкладають на широкій дошці або підносі, поміщають на 2-3 години в морозилку. І вже замерзлу ягоду розсипають по пакетах і повертають в холод.

Для журавлини не потрібно встановлювати максимально низьку температуру в морозильній камері, при шокового заморожування вона втрачає частину корисних речовин.

У сахарі

Алгоритм дій:

  1. Перший етап аналогічний попередньому способу: журавлину перебирають, промивають, обсушують.
  2. У широкий зручний таз насипають цукор з розрахунку 200-400 грам цукрового піску на кілограм ягоди залежно від особистих «солодких» уподобань. Журавлину висипають туди ж і дуже акуратно перемішують. Або можна розсипати цукор підносу порціями і обвалювати в ньому ягоду.
  3. Обсахаренную журавлину розкладають по контейнерах або пакетах, прибирають в морозилку.

Частина ягоди можна пюрировать у блендері, змішати з цукром у пропорції 1:1, порційно розкласти по контейнерах або зіп-пакетах, заповнюючи їх на 2/3, заморозити. Це корисний десерт, який полуразмороженном вигляді схожий на сорбет.

Як перетерти журавлину з цукром [відео]

⏱ Скільки часу можна зберігати в замороженому вигляді

Так як журавлина містить природний консервант (бензойну кислоту), зберігається вона довше інших ягід.

Формат заморозки Скільки зберігається
при температурі від -5 до -18 при температурі від -18 і вище
чистий ціла ягода до 1 року до 3 років
ціла ягоди в цукрі
протерта ягода з цукром до півтора років від 3 до 5 років

Для збільшення терміну зберігання важливі: герметичність упаковки, відсутність перепадів температур.

Втрачає журавлина корисні властивості при заморожуванні

правильно замороженої ягоді зберігаються майже всі вітаміни. Під впливом холоду знижується лише вміст вітаміну C, за півроку втрачається близько 10%.

Тому журавлина, термін зберігання якої підходить до кінця, не підійде для заповнення дефіциту аскорбінової кислоти. Зате плоди не перестають бути джерелом таніну, який протистоїть патогенних бактерій і посилює дію антибактеріальних препаратів.

Заморожені ягоди все-таки рекомендують вживати в перший рік зберігання, так як залежалися плоди програють у смаку і ароматі.

Що можна зробити із замороженої журавлини: 5 ідей

найпростіший і особливо актуальне в сезон застуд спосіб вживання замороженої журавлини — залити ягоду гарячим медом і є, похрустивая і запиваючи ароматним чаєм. Але є ще багато варіантів її використання, ось деякі з них.

Морс із замороженої журавлини

✍ Знадобиться:

  • 2 склянки (200 мл) замороженої журавлини;
  • 2 літра води (окремо для замочування);
  • 6 столових ложок цукру.

Приготування:

  1. Заморожену ягоду залити холодною водою, дати відтанути 15-20 хвилин, прополоскати під проточною водою в друшляку.
  2. Журавлину скласти в блендер, подрібнити.
  3. Через марлю або ситечко на тканинній основі віджати сік. Відставити в сторону.
  4. Макуха скласти в каструлю, залити двома літрами води. Після закипання варити 1 хвилину. Зняти з вогню, всипати цукор, розмішати, залишити на півгодини.
  5. Відвар процідити, з’єднати із соком.

Якщо блендера немає, ягоди розминають товкачиком.

Журавлинний соус

Особливо хороший з бараниною, диким м’ясом, качкою.

✍ Знадобиться:

  • 300 грам замороженої журавлини;
  • 300 мл води;
  • по 3 столові ложки цукру і меду;
  • 2 столові ложки рослинного масла;
  • чайна ложка кориці;
  • 3 чайні ложки суміші сухих трав (розмарин, базилік, чебрець);
  • 3-4 зубчики часнику;
  • ¼ чайної ложки солі.

Приготування:

  1. Підталу журавлину розім’яти або обробити в блендері на пульсуючому режимі, в масі повинні потрапляти шматочки ягід.
  2. Часник дрібно порубати.
  3. Журавлину, воду і масло з’єднати в каструлі, довести до кипіння, проварити на середньому вогні 10 хвилин.
  4. До журавлиною масі додати інші інгредієнти, додати нагрівання, варити 3 хвилини. Трохи остудити, перелити в соусник.

Не варто готувати соус в алюмінієвому посуді: від контакту з кислим середовищем матеріал виділяє шкідливі речовини.

Відео-рецепт приготування журавлинного соусу

Швидке морозиво з журавлиною і сиром

Якщо блендер потужний, ягоду не розморожують, в іншому випадку — дають їй розтанути хвилин 20-30. Йогурт в десерті можна замінити на жирний кефір.

✍ Знадобиться:

  • 100 грам замороженої журавлини;
  • 200 грам сиру;
  • 200 грам натурального йогурту;
  • 100-125 грамів цукру.

Приготування:

  1. Всі інгредієнти скласти в блендер, збити.
  2. Масу або розкласти в порційні стаканчики, або в один контейнер, закрити кришкою або затягнути плівкою. Прибрати на півгодини-годину в морозилку.

Щоб зробити морозиво корисніше, цукор замінюють на великий стиглий банан.

Журавлинна настоянка

✍ Знадобиться:

  • склянку замороженої журавлини;
  • півлітра якісної горілки;
  • столова ложка цукру;
  • 50 мл води.

Приготування:

  1. Підталу ягоду подрібнити толкушкой або заглибним блендером до стану кашки. Скласти в банку, залити горілкою, перемішати, закрити кришкою, прибрати в темне місце на два тижні.
  2. Настоянку кілька разів відфільтрувати через 3-4 шари марлі.
  3. Зварити сироп з цукру і води, остудити, підмішати до настоянці, витримати ще день.

Відео-рецепт «Клюковки» — настоянку на журавлині

Крамбл з журавлиною

Крамбл – це запечений десерт, придуманий американцями, верх якого являє собою хрумкі крихти.

✍ Знадобиться:

  • півкіло замороженої журавлини;
  • 200 грам мюслі (будь-яких, на свій смак);
  • 100 грам цукру;
  • мигдальні пелюстки за бажанням.

Приготування:

  1. Журавлину, не розморожуючи, з’єднати з цукром, перекласти у форму для випічки. Зверху рівномірно насипати мюслі, за бажанням змішані з мигдалевими пелюстками.
  2. Запікати в розігрітій до 180 °C духовці 20 хвилин.

Для контрасту до гарячого крамблу подають кульку морозива або охолоджений грецький йогурт.