Який потрібен рис для «Паельї» + домашній рецепт

Дізнайтеся, який сорт рису вибрати для приготування паельі і чим його можна замінити. Особливості справжньої італійської паельї. Покроковий рецепт страви.

Вибір правильного рису

Ідеальні варіанти рису для страви — сорти «Бомба», «Арбор» або «Бахія». Для паельї потрібен круглий рис з великим або середнім зерном, добре всмоктує рідину.

Але такі сорти не просто знайти на прилавках магазинів і не всім вони доступні. Їх можна замінити будь-яким іншим круглим рисом, наприклад, краснодарським круглозерним.

❌ Довгозерний рис взагалі не підходить для страви. Рис для паельї не повинен бути пропаренным або ароматизованим, ні в якому разі не допускається промивання і замочування крупи.

Зате з довгозернистого рису виходить прекрасний плов! Рецепт розсипчастого плову ви можете подивитися тут.

Тонкощі приготування правильної паельї

Основні правила:

  • Успіх смачно і ароматно приготовленої страви залежить від правильно підібраного рису. Шукаєте позначку на упаковці, що рис підходить для паельї. Сорт рису «Бомба» є кращим.
  • В процесі готування не соліть рис, це зробить його клейким.
  • Використовуйте тільки свіжі інгредієнти.
  • Готуйте паелью на широкій сковороді з низькими товстими стінками (паэльера). Якщо у вас немає такої начиння, то можна скористатися великої і місткою чавунною сковородою. Велика сковорода потрібна для зручності приготування: вже обсмажені компоненти відсуваєте до країв посуду, а по центру смажите інші.
  • Дотримуйтеся черговість готування компонентів: спочатку обсмажте овочі, після морепродукти або курку, потім засипте рис і залиште страву нудитися.
  • Обов’язковий інгредієнт цієї страви – шафран, без якого страва буде схоже на рисову кашу. Ця пряність надає паельї традиційний золотистий відтінок. Шафран є дуже дорогим, але його можна замінити куркумою або сафлором, додають рісу жовтуватий колір і схожий смак. Експерт, звичайно, помітить підміни, але для любителя не буде особливої різниці. Головне – не переборщити зі спеціями!
  • Правильно додайте рис в процесі приготування паельї: викладайте його в зроблену посередині сковороди «доріжку».
  • Томати натріть на тертці перед додаванням.
  • Пасеруйте цибулю, часник, солодкий перець і томати до повного випаровування рідини.
  • Добре обсмажуйте м’ясо. Головна помилка при приготуванні страви – недостатньо просмажене м’ясо.
  • Добийтеся освіти на дні паельї хрусткої скоринки (сорраката), що є найбільш смачним і цінним елементом страви. Для цього протягом останніх пару хвилин приготування підвищуйте температуру, звертаючи увагу на звук (тріскається рис) і запах (рис не повинен підгоріти).

Спочатку паелья вважалася стравою бідняків, до неї додавали все, що було під рукою.

Домашній рецепт італійської «Паельї» від шеф-кухаря

✍ Інгредієнти:

  • Свиняча грудинка – 200 р.,
  • Куряча грудка – 500 р.,
  • Рис – 350 р.,
  • Сирі креветки – 100 р.,
  • Мідії – 20 шт.,
  • Зелений горох – 100 р.,
  • Томати – 150 р.,
  • Бульйон з курки – 1 літр,
  • Оливкова олія – 4 ст. л.,
  • Часник – 2 зубчики,
  • Лавровий лист – 1 шт.,
  • Червоний стручковий перець – 1 шт,
  • Шафран (або куркума) – щіпка,
  • Сіль – за смаком.

Приготування:

  1. Курку і свинину наріжте невеликими кубиками (1 см).
  2. Масло розігрійте на сковороді і обсмажте свинину до коричневого кольору.
  3. Вийміть свинину, покладіть курку і обсмажуйте, поки вона не підрум’яниться з усіх боків. Після обжарювання вийміть курку і викладіть її до свинини.
  4. Очистіть від насіння перець і наріжте соломкою.
  5. Дрібно порубаєте часник і в жирі, що залишився обсмажуйте до м’якості.
  6. Після обжарювання вийміть часник і покладіть його до м’яса.
  7. Викладіть рис і обсмажуйте кілька хвилин. Важливо: рис повинен бути сухим, не замоченим у воді. Тоді він насититься жиром і придбає прозорий колір.
  8. Додайте підготовлені курку і свинину. Вилийте бульйон і посоліть.
  9. Покладіть шафран і лавровий лист. Шафран бажано попередньо залити окропом і залишити на 10 хвилин.
  10. Викладіть очищені від панцира і чорної нитки креветки, мідії (можна використовувати як очищені, так і у мушлі) і горох.
  11. Тушкуйте на середньому вогні приблизно хвилин 10-15, щоб випарувалася більша частина рідини.
  12. ласощі з апетитним ароматом готовий зібрати за столом всю вашу велику компанію!

Щоб паелья просочилася всіма ароматами, дайте страві настоятися 5-7 хвилин після приготування. Якийсь спеціального посуду для сервірування страви не існує, зазвичай паелью їдять із загальної сковороди.

Відео-рецепт страви від Юлії Висоцької