Як правильно і скільки варити капусту брокколі

Правила варіння капусти. Навіщо брокколі після варіння опускати в крижану воду. Приготування в каструлі, мультиварці і мікрохвильовці. Користь і шкода брокколі.

⏱ Час варіння капусти броколі

В каструлі В мультиварці В мікрохвильовці
7-10 хвилин 7-10 хвилин 6-8 хвилин

Тривалість приготування може змінюватися в залежності від стану продукту. Якщо капуста заморожена, час слід збільшити в 1,5-2 рази.

Технологія варіння капусти броколі

Розглянемо поетапно, як варити капусту брокколі класичним методом — на плиті, а також в СВЧ-печі та мультиварці.

У каструлі

Послідовність дій:

  1. В чисту ємність налити воду, дочекатися, поки закипить. Для смаку можна підсолити. Аромат підсилюють трав’яні композиції.
  2. Тим часом підготувати капусту: розібрати, промити. Для просушування достатньо викласти на паперове полотно.
  3. Опустити капусту в воду. Відлік часу ведеться з моменту повторного закипання. Через 7-10 хв воду зцідити.
  4. Якщо готувати належить заморожену капусту, етап підготовки обмежується промиванням.

Щоб капуста не втратила апетитний зелений колір і зберегла форму, слід обполоснути суцвіття після варіння в крижаній воді. Для посилення ефекту можна додати лід.

Відео — як правильно варити брокколі

Рецепт корисного крем-суп з брокколі за 20 хвилин. Детальніше…

В мультиварці

Приготування у воді:

  1. Викладіть брокколі в чашу мультиварки і залийте холодною водою так, щоб вона покривала капусту на 1-2 див.
  2. Виберіть режим «Варка» або «Гасіння» і встановіть час на 10 хвилин.
  3. Закрийте кришкою і по закінченню програми перевірте готовність суцвіть.

Приготування на пару:

  1. Наповнити чашу чистою водою і встановити пластикову решітку.
  2. Підготувати брокколі: вимити, обсушити. Якщо продукт свіжий, розібрати на «букетики» відповідного розміру.
  3. Викласти капусту на сітку рівномірним шаром.
  4. Встановити режим «Варка на пару». Свіжу брокколі можна діставати через 10 хв, для заморожених суцвіть час збільшиться до 15 хв.

Спеції і сіль додаються до капусти відразу після варіння.

В мікрохвильовці

Послідовність дій:

  1. Підготувати ємність, придатну для мікрохвильової печі.
  2. Викласти капусту. Попередньо овоч слід обробити: промити під краном, сполоснути питною водою. В мікрохвильовці зручно готувати заморожені суцвіття. Якщо броколі свіжа, знадобиться розібрати на невеликі суцвіття.
  3. Влити трохи води. Досить пари ложок. Для смаку і аромату рекомендується посипати травами або просто посолити.
  4. Накрити блюдо спеціальною кришкою і включити піч. Необхідна потужність – 800 Вт.
  5. Через 6 хв овочі можна дістати і присмачити маслом. якщо харчування недиетическое допускається обсипання товченими сухарями.

Краще не доварити, ніж отримати розповзається кашоподібну масу. Капуста повинна зберігати пружність і злегка похрустывать на зубах.

Корисні і шкідливі властивості капусти броколі

Брокколі — безсумнівно корисний овоч, але як і будь-який продукт вживати його потрібно в міру, щоб не викликати негативних наслідків.

Корисні

  1. Збалансоване співвідношення білка і вуглеводів при майже повній відсутності жирів. Продукт активно застосовується в дієтичному харчуванні, сприяє врегулюванню обміну речовин. Брокколі незамінна при режимі збільшення м’язової маси.
  2. Ліпіди і амінокислоти налагоджують гормональну систему, сприяють відновленню або підтримці оптимального стану кісткової тканини.
  3. Брокколі є багатим джерелом кальцію. Щоденне вживання овочевого гарніру рекомендується для людей, які дотримуються посту, і змушені відмовлятися від м’ясних продуктів.
  4. Аскорбінова кислота робить капусту надійним захисником організму від вірусів. Регулярне вживання брокколі підсилює імунітет, відновлює баланс цукру в крові.
  5. Брокколі – справжній вітамінний комплекс. Суцвіття повні вітамінів групи В. Якщо підводить зір, що міститься в капусті каротин прийде на допомогу. За нейтралізацію та профілактику порушень складу крові відповідає хлорофіл, він же знизить ризик онкології.

Цікаво! Складно повірити, але 100 г корисних речовин із значного переліку важать всього 29 Кал. Оздоровлення та схуднення йдуть нога в ногу, якщо в меню присутній брокколі.

❌ Шкідливі

  1. Непереносимість каротину. Алергія не стане несподіванкою, оскільки в цьому випадку організм реагує і на моркву. Якщо все-таки є сумніви, краще проконсультуватися з алергологом.
  2. Надлишок кальцію або вітаміну В може призвести до зворотного процесу і стан організму погіршується.

Склад брокколі насичена вітамінами, але зловживати продуктом не варто.