Як зробити смачне пюре з гарбуза в домашніх умовах: 5 простих рецептів

Як приготувати смачне гарбузове пюре пятьма способами. Покрокові рецепти з описом. Відео-рецепти. Як вибрати гарбуз для пюре – «Контрольна закупівля».

Пюре з гарбуза — це одночасно і самостійне блюдо, і інгредієнт для приготування інших страв. Наприклад, його додають в тісто для випічки, в супи, до рису та інших круп для приготування пудингів та запіканок, використовують, як компонент начинки.

Рецепти гарбузового пюре

Пюре отримують, протерши м’якоть вареної гарбуза крізь сито або подрібнивши з допомогою блендера. Його заготовляють про запас або подають до столу, збагативши різними добавками.

Простий і швидкий рецепт

✍ Інгредієнти:

  • 5 кг гарбуза, очищеної від шкірки і насіння,
  • 40 г вершкового масла,
  • сіль.

Приготування:

  1. Гарбуз нарізати;
  2. Відварити відварити до готовності (20 хвилин), підсолюємо воду;
  3. Злити воду, пюрировать гарбуз і додавши шматочок масла. Готово! З тонкощами варки гарбуза ви можете ознайомитися в цій статті.

Смак базового пюре можна урізноманітнити і збагатити, додаючи різні компоненти: горіхи, спеції, фрукти, овочі, олії.

2 наочних прикладу, як приготувати гарбузове пюре [відео]

Готуємо для дитини

Гарбуз можна вводити в меню немовляти, починаючи з 4-5 місяців. Гарбуз для прикорму готують по-різному. Кращий спосіб для дитячого харчування – варіння на пару.

✍ Інгредієнти:

  • 120 г гарбузової м’якоті,
  • 2 яблука.

Приготування:

  1. Попередньо очистивши, інгредієнти нарізати кубиками;
  2. Укласти в пароварку на решітку;
  3. Готувати під кришкою 25 хвилин;
  4. Пюрировать.

Прикорм починати рекомендується з одного овоча або фрукта. Давайте гарбузово-яблучне пюре, переконавшись в хорошій переносимості обох продуктів.

Рецепт пюре з вершками

найсмачніше блюдо виходить з відвареної м’якоті гарбуза, яку пюрируют з додаванням вершків, цукру і спецій.

✍ Інгредієнти:

  • 450 г гарбуза,
  • 20 г вершкового масла,
  • 60 мл вершків,
  • солі за смаком
  • 1-2 ст. л. цукру,
  • гарбузове насіння для прикраси
  • 1.5 ст. л. йогурту.

Приготування:

  1. Нарізати м’якоть гарбуза і запекти в духовій шафі до м’якості (близько 20 хвилин);
  2. Перекласти шматочки в глибоку ємність, додати масло, вершки, цукор і сіль. Подрібнити блендером.
  3. При подачі полити йогуртом і прикрасити смаженим насінням.

Кекси і булочки з тіста з додаванням ніжного гарбузового пюре з вершками виходять чудовими. Пюре можна додавати в каші.

Готуємо на зиму

Щоб законсервувати гарбузове пюре, гарбуз беруть свіжу, зі здоровою м’якоттю. М’якоть для пюре можна відварити або запекти в духовці. Другий варіант корисніше, пюре виходить більш щільне.

У пюре можна додати для смаку різні інгредієнти, наприклад, можна робити пюре з яблуками, апельсинами, журавлиною та ін

✍ Інгредієнти:

  • 1.5 кг гарбуза,
  • 700 г цукрового піску,
  • 1 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування:

  1. Помити гарбуз, порізати часточками, не очищаючи від шкірки;
  2. Викласти на деко;
  3. Щільно загорнути фольгою (перевіряти готовність можна буде, протикаючи фольгу ножем);
  4. Запекти до м’якості в духовці при 180 градусах (хвилин 30-40);
  5. Прибрати фольгу, злити виділилася рідина;
  6. Не закриваючи фольгою, поставити допекаться ще на 15 хвилин;
  7. Очистити ложкою м’якоть від шкірки;
  8. Скласти в каструлю, пюрировать;
  9. Додати цукор і кислоту, перемішати;
  10. Проварити 10 хвилин пюре на малому вогні;
  11. Розкласти пюре гарячим по стерилізованим банкам і закатати. Докладніше про те, як знезаражувати банки для закаток читайте тут.

Добавка фруктового лікеру додасть гарбузової десерту особливу смакову нотку і незвичайний аромат. (Тільки для дорослих!)

Відео-рецепт приготування пюре з гарбуза на зиму

З додаванням картоплі

✍ Інгредієнти:

  • 300 г гарбуза,
  • 0.5 кг картоплі,
  • 1 цибулина
  • 50 г масло вершкове,
  • 0.5 ст. молока,
  • 2 ст. л. сметани,
  • лавровий лист,
  • за смаком беруться сіль, паприка, чорний і червоний перець, куркума (можна інші спеції).

Приготування:

  1. Картоплини розрізати на кілька частин, скласти в каструлю з водою;
  2. Розрізати на четвертинки цибулину, покласти туди ж, поставити варитися;
  3. Поварив 20 хвилин, додати лаврушку, посолити, дати поваритися ще 3 хвилини;
  4. Відвар злити;
  5. Поки вариться картопля порізати кубиками м’якоть гарбуза;
  6. Відварити до м’якості в підсоленій воді;
  7. Варені овочі з’єднати і розім’яти товкачиком;
  8. Додати спеції, олію, молоко та сметану;
  9. Розім’яти до отримання ніжної консистенції без грудок.

Заспокійливим, сприяє засипанню дією славиться гарбузовий відвар, змішаний з медом. Відвар з соком лимона допомагає майбутнім мамам справлятися з токсикозом.

Смачна гарбуз = смачне пюре: вчимося вибирати гарбуз

1️⃣ З трьох існуючих груп гарбуза сама легко впізнавана – мускатна. Хоча її плоди мають різноманітну форму, найчастіше зустрічається грушовидна. Вона має динним ароматом і вираженим солодким смаком.

Мускатний гарбуз сама смачна і солодка, містить до 11% цукру. М’якоть без зайвих волокон, щільною маслянистої консистенції.

2️⃣ найсмачніші насіння у твердокорой. Форма її кругла, невеликого розміру. Трохи жорсткувата, більш пухка м’якоть волокниста, тому більше годиться для пюре і супів. Твердокорой називається не випадково – кора у неї дуже груба і тверда.

Єдиним недоліком має великоплідний гарбуз – занадто великі плоди, які за раз-два не використовувати. Надовго залишати її в розрізаному вигляді (без консервації або заморозки) не можна.

Може виростати вагою до декількох центнерів. Багата цукрами і каротином, прекрасно підходить для овочевого рагу і запікання. Довго зберігається без втрати корисних властивостей. Відрізнити її можна за гладкому стеблу і плодоніжки.

Правила вибору гарбуза:

  • При виборі гарбуза слід дивитися на стан кірки. Здорова кірка якісної гарбуза тверда, без серйозних пошкоджень, м’яких ділянок, тріщин і темних плям.
  • Також слід подивитися, прямі і чіткі чи смужки на шкірці овоча. Звивисті і переривчасті смуги можуть свідчити про велику кількість нітратів у м’якоті.
  • Якщо нігтем вдалося продавити шкірку, то овоч незрілий. Зрілість гарбуза визначається по сухій плодоніжки.
  • Не рекомендується купувати гарбуз, лишившуюся хвостика і нарізану половинками.

Потрясіть гарбуз в руках і послухайте. Всередині стиглої гарбуза при трясці чути постукування насіння.

«Контрольна закупівля» — як вибрати хорошу гарбуз [відео]