Пюре з гарбуза — це одночасно і самостійне блюдо, і інгредієнт для приготування інших страв. Наприклад, його додають в тісто для випічки, в супи, до рису та інших круп для приготування пудингів та запіканок, використовують, як компонент начинки.
Рецепти гарбузового пюре
Пюре отримують, протерши м’якоть вареної гарбуза крізь сито або подрібнивши з допомогою блендера. Його заготовляють про запас або подають до столу, збагативши різними добавками.
Простий і швидкий рецепт
✍ Інгредієнти:
- 5 кг гарбуза, очищеної від шкірки і насіння,
- 40 г вершкового масла,
- сіль.
Приготування:
- Гарбуз нарізати;
- Відварити відварити до готовності (20 хвилин), підсолюємо воду;
- Злити воду, пюрировать гарбуз і додавши шматочок масла. Готово! З тонкощами варки гарбуза ви можете ознайомитися в цій статті.
Смак базового пюре можна урізноманітнити і збагатити, додаючи різні компоненти: горіхи, спеції, фрукти, овочі, олії.
2 наочних прикладу, як приготувати гарбузове пюре [відео]
Готуємо для дитини
Гарбуз можна вводити в меню немовляти, починаючи з 4-5 місяців. Гарбуз для прикорму готують по-різному. Кращий спосіб для дитячого харчування – варіння на пару.
✍ Інгредієнти:
- 120 г гарбузової м’якоті,
- 2 яблука.
Приготування:
- Попередньо очистивши, інгредієнти нарізати кубиками;
- Укласти в пароварку на решітку;
- Готувати під кришкою 25 хвилин;
- Пюрировать.
Прикорм починати рекомендується з одного овоча або фрукта. Давайте гарбузово-яблучне пюре, переконавшись в хорошій переносимості обох продуктів.
Рецепт пюре з вершками
найсмачніше блюдо виходить з відвареної м’якоті гарбуза, яку пюрируют з додаванням вершків, цукру і спецій.
✍ Інгредієнти:
- 450 г гарбуза,
- 20 г вершкового масла,
- 60 мл вершків,
- солі за смаком
- 1-2 ст. л. цукру,
- гарбузове насіння для прикраси
- 1.5 ст. л. йогурту.
Приготування:
- Нарізати м’якоть гарбуза і запекти в духовій шафі до м’якості (близько 20 хвилин);
- Перекласти шматочки в глибоку ємність, додати масло, вершки, цукор і сіль. Подрібнити блендером.
- При подачі полити йогуртом і прикрасити смаженим насінням.
Кекси і булочки з тіста з додаванням ніжного гарбузового пюре з вершками виходять чудовими. Пюре можна додавати в каші.
Готуємо на зиму
Щоб законсервувати гарбузове пюре, гарбуз беруть свіжу, зі здоровою м’якоттю. М’якоть для пюре можна відварити або запекти в духовці. Другий варіант корисніше, пюре виходить більш щільне.
У пюре можна додати для смаку різні інгредієнти, наприклад, можна робити пюре з яблуками, апельсинами, журавлиною та ін
✍ Інгредієнти:
- 1.5 кг гарбуза,
- 700 г цукрового піску,
- 1 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування:
- Помити гарбуз, порізати часточками, не очищаючи від шкірки;
- Викласти на деко;
- Щільно загорнути фольгою (перевіряти готовність можна буде, протикаючи фольгу ножем);
- Запекти до м’якості в духовці при 180 градусах (хвилин 30-40);
- Прибрати фольгу, злити виділилася рідина;
- Не закриваючи фольгою, поставити допекаться ще на 15 хвилин;
- Очистити ложкою м’якоть від шкірки;
- Скласти в каструлю, пюрировать;
- Додати цукор і кислоту, перемішати;
- Проварити 10 хвилин пюре на малому вогні;
- Розкласти пюре гарячим по стерилізованим банкам і закатати. Докладніше про те, як знезаражувати банки для закаток читайте тут.
Добавка фруктового лікеру додасть гарбузової десерту особливу смакову нотку і незвичайний аромат. (Тільки для дорослих!)
Відео-рецепт приготування пюре з гарбуза на зиму
З додаванням картоплі
✍ Інгредієнти:
- 300 г гарбуза,
- 0.5 кг картоплі,
- 1 цибулина
- 50 г масло вершкове,
- 0.5 ст. молока,
- 2 ст. л. сметани,
- лавровий лист,
- за смаком беруться сіль, паприка, чорний і червоний перець, куркума (можна інші спеції).
Приготування:
- Картоплини розрізати на кілька частин, скласти в каструлю з водою;
- Розрізати на четвертинки цибулину, покласти туди ж, поставити варитися;
- Поварив 20 хвилин, додати лаврушку, посолити, дати поваритися ще 3 хвилини;
- Відвар злити;
- Поки вариться картопля порізати кубиками м’якоть гарбуза;
- Відварити до м’якості в підсоленій воді;
- Варені овочі з’єднати і розім’яти товкачиком;
- Додати спеції, олію, молоко та сметану;
- Розім’яти до отримання ніжної консистенції без грудок.
Заспокійливим, сприяє засипанню дією славиться гарбузовий відвар, змішаний з медом. Відвар з соком лимона допомагає майбутнім мамам справлятися з токсикозом.
Смачна гарбуз = смачне пюре: вчимося вибирати гарбуз
1️⃣ З трьох існуючих груп гарбуза сама легко впізнавана – мускатна. Хоча її плоди мають різноманітну форму, найчастіше зустрічається грушовидна. Вона має динним ароматом і вираженим солодким смаком.
Мускатний гарбуз сама смачна і солодка, містить до 11% цукру. М’якоть без зайвих волокон, щільною маслянистої консистенції.
2️⃣ найсмачніші насіння у твердокорой. Форма її кругла, невеликого розміру. Трохи жорсткувата, більш пухка м’якоть волокниста, тому більше годиться для пюре і супів. Твердокорой називається не випадково – кора у неї дуже груба і тверда.
Єдиним недоліком має великоплідний гарбуз – занадто великі плоди, які за раз-два не використовувати. Надовго залишати її в розрізаному вигляді (без консервації або заморозки) не можна.
Може виростати вагою до декількох центнерів. Багата цукрами і каротином, прекрасно підходить для овочевого рагу і запікання. Довго зберігається без втрати корисних властивостей. Відрізнити її можна за гладкому стеблу і плодоніжки.
Правила вибору гарбуза:
- При виборі гарбуза слід дивитися на стан кірки. Здорова кірка якісної гарбуза тверда, без серйозних пошкоджень, м’яких ділянок, тріщин і темних плям.
- Також слід подивитися, прямі і чіткі чи смужки на шкірці овоча. Звивисті і переривчасті смуги можуть свідчити про велику кількість нітратів у м’якоті.
- Якщо нігтем вдалося продавити шкірку, то овоч незрілий. Зрілість гарбуза визначається по сухій плодоніжки.
- Не рекомендується купувати гарбуз, лишившуюся хвостика і нарізану половинками.
Потрясіть гарбуз в руках і послухайте. Всередині стиглої гарбуза при трясці чути постукування насіння.
«Контрольна закупівля» — як вибрати хорошу гарбуз [відео]