Як відмити каструлю і сковороду від пригорілої їжі: ТОП-10 простих способів

Дізнайтеся, як просто відмити посуд від пригорілої каші, молока та іншої їжі. 10 варіантів простих і ефективних засобів для чищення, здолають будь-нагар!

Згоріле страва – випадок, який не оминає жодного кулінара. Іноді це навіть призводить до замішання – як відмити каструлю або сковорідку від пригорілої їжі.

На допомогу прийдуть, описані нижче способи. Не всі вони універсальні, використовувати їх потрібно в залежності від того, з якого матеріалу зроблена посуд, а також яка їжа у них прижарилась: каша, молоко або інше.

Сіль

Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун

Вигляд нагару: каша, макарони, варення, цукор.

Інструкція:

  1. Залити каструлю або сковороду водою, дати відстоятися 0,5-1 годину.
  2. Засипати нагар сіллю так, щоб вона покривала всі брудні ділянки.
  3. Дати відстоятися 2-3 години.
  4. Очистити губкою.

Не заливайте гарячу емальований посуд холодною рідиною – це призведе до появи мікротріщин і псування покриття. Почекайте до охолодження.

Сода і перекис водню

Для яких матеріалів підходить: емаль, чавун, нержавіюча сталь.

Вигляд згорілого продукту: каша, макарони, варення, цукор.

Інструкція:

  1. Змішати в окремій ємності 3 ст. ложки перекису водню і 2 ст. ложки харчової соди.
  2. Отриману суміш нанести на дно зіпсованої каструлі.
  3. Дати настоятися 15-20 хвилин.
  4. Прибирайте бруд жорсткою губкою.

Для емальованому замість соди використовуйте сіль, однак, кип’ятити тоді потрібно 30-40 хвилин.

Активоване вугілля

Для яких матеріалів підходить: кераміка, емаль, неіржавіюча сталь, алюміній, чавун.

Вигляд нагару: каша, молоко.

Інструкція:

  1. Подрібнити 3-4 таблетки активованого вугілля в порошок.
  2. Засипати порошком дно каструлі або сковороди.
  3. Дати настоятися 30 хвилин.
  4. Акуратно залити прохолодною водою так, щоб покрити залишки їжі, дати настоятися ще 0,5 години.
  5. Відмити традиційними миючими засобами.

Небажано використовувати сильнодіючі лужні засоби для чищення виробів з алюмінію, т. к. легко пошкодити гладку поверхню.

Очищаємо нержавійку від нагару — відео

Оцет

Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун, нержавіюча сталь.

Вигляд пригорілого продукту: варення, цукор, каша, молоко.

Інструкція:

  1. Залити забруднені ділянки столовим оцтом.
  2. Накрити, дати відстоятися 1,5-2 години.
  3. Очистити традиційними способами.

Замість оцту використовують лимонну кислоту або свіжовичавлений сік лимона, але їх дія буде слабкіше виражена. А ще цей спосіб добре допомагає від темного нагару з зовнішньої сторони.

Молочна сироватка

Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун, нержавіюча сталь.

Вигляд пригорілого продукту: молоко, варення, цукор, каша.

Інструкція:

  1. каструлю Залити молочною сироваткою так, щоб вона покривала нагар.
  2. Дати відстоятися 24 години.
  3. сироватку Злити, прибрати залишки нагару традиційними миючими засобами.

Керамічні каструлі і сковороди небажано мити з використанням жорстких абразивних засобів – вони можуть подряпати поверхню, через що їжа в такому посуді буде пригорати.

Харчова сода

Для яких матеріалів підходить: неіржавіюча сталь, чавун, емаль.

Вигляд нагару: каша, цукор, макарони, молоко, варення.

Інструкція:

  1. Помістити каструлю або сковороду в посуд більшого обсягу.
  2. Залити так, щоб вона покривала виріб на кілька сантиметрів.
  3. Додати харчову соду в пропорції 0,5 кг на 5 літрів води.
  4. Кип’ятити протягом 2 годин.
  5. Остудити і прибрати залишки забруднення.

Перед кип’ятінням зніміть пластмасові елементи, щоб уникнути їх пошкодження.

Відео — як очистити сковороду з антипригарним покриттям

Содово-сольова суміш

Для яких матеріалів підходить: чавун, емаль.

Вигляд нагару: каша, цукор, макарони, молоко, варення.

Інструкція:

  1. В окремій ємності змішати з 2 ст. ложки кухонної солі, харчової соди і 100 мл води.
  2. Отриману суміш нанести на брудні ділянки, накрити кришкою і дати відстоятися 24 години.
  3. Змити содово-сольову суміш і залити водою.
  4. Кип’ятити 0,5 години.
  5. Дати охолонути, промити традиційними засобами.

Відмиваємо сильно пригоріла емальовану каструлю — відео

Мило

Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун, нержавіюча сталь.

Вигляд продукту: каша, молоко.

Інструкція:

  1. Залити гарячою водою.
  2. Додати 100 мл рідкого мила або ж 50 мл традиційного миючого засобу на 2-3 літри рідини для одержання концентрованого розчину.
  3. Кип’ятити 15-20 хвилин.

Цей спосіб не буде дієвим при невеликому пригорании їжі.

Клей ПВА і господарське мило

Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун, нержавіюча сталь.

Вигляд продукту: каша, молоко.

Інструкція:

  1. Натерти 100 гр. господарського мила на крупній тертці.
  2. Набрати води, додати подрібнене мило.
  3. Додати клей ПВА в пропорції 100 мл на 1 л води.
  4. Кип’ятити 2-3 години.
  5. Остудити і прибрати залишки нагару.

Такий метод добре допомагає від застарілих чорних плям.

Перекис водню і нашатирний спирт

Для яких матеріалів підходить: алюміній, емаль, кераміка, чавун, нержавіюча сталь.

Вигляд пригорілого продукту: варення, цукор, каша, молоко.

Інструкція:

  1. каструлю Залити водою.
  2. Додати 50 мл перекису водню і 50 мл нашатирного спирту.
  3. Поставити на плиту, кип’ятити протягом 0,5 години. Увага! Прослідкуйте, щоб приміщення добре провітрювалися.
  4. Остудити, прибрати підгорілі залишки їжі.

Як вибрати каструлю, щоб в ній нічого не пригорає

  • Краще вибрати таку емальовану каструлю, при виготовленні якої емаль наносилася не напиленням, а зануренням – на це вкажуть 2-4 точки на дні.
  • Чавунна повинна мати товсті стінки. Такий матеріал темного кольору, поверхня пориста.
  • Тефлонові вироби повинні мати кілька шарів напилення. При цьому звертатися з такою начинням необхідно дуже дбайливо, щоб не пошкодити захисний шар.
  • Керамічна — повинна бути товстостінної. Чим товщі стінки, тим рівномірніше буде розподілятися тепло, виключаючи пригорання.

Вибираємо гарну кухонне начиння — відео

Вибираємо сковороду, на якій нічого не пригорає

  • Чавунна виключить пригорання за рахунок товстих стінок, розподіляють тепло. Її єдиний недолік – велика вага.
  • Алюмінієва — повинна мати товщину стінок не менше 5 мм, інакше їжа буде пригорати. Краще вибирати литі сковорідки, а не штамповані. Сковорідка повинна мати антипригарне покриття.
  • З тефлоновим покриттям дозволяють уникнути пригорання, але вимагають дуже дбайливого догляду. При приготуванні потрібно виключити металеві лопаточки, а також не чистити таку сковороду абразивними засобами.
  • Титанові сковорідки володіють позитивними якостями чавунних. Єдиний їхній недолік – висока ціна.
  • Поверхню керамічних сковорідок антипригарна. Але недобросовісні продавці можуть видавати тонкий шар емалі за кераміку, потрібно бути уважним при виборі.

Не повинно бути відколів, тріщин, подряпин – це призведе до того, що на даних ділянках їжа буде пригорати.