⏱ Час варіння молоков
Спосіб варіння | В каструлі | В мультиварці | В мікрохвильовці |
Час, хвилин | 7-10 | до 20 | 2-4 |
Після варіння консистенція молоков стає щільніше, трохи маститься.
Технологія варіння молоков
Отримати варені молочко можна кількома способами, які наведені нижче.
У каструлі
Для варіння зазвичай береться каструля невеликого розміру. Готувати слід на такому вогні, щоб вода не кипіла, а її поверхня лише злегка подрагивала.
Іноді у воду для варіння додають спеції. Якщо це не передбачено рецептом, то краще обійтися без них. Каструлю при варінні не закривають кришкою. Піну можна не знімати.
Приготування:
- Заморожені молоки розморожуються в нижній частині холодильника або при кімнатній температурі;
- Промивають під струменем води з крана,
- Ємність для варіння наповнюють водою, додають сіль;
- Молоки акуратно складають у киплячу воду і відварюють 5-8 хвилин;
- Виймають в окремий посуд.
Молоки — ідеальна їжа для людей, що стежать за своїм здоров’ям і вагою, а також для спортсменів, людей, зайнятих важкою фізичною працею. Причина у великому вмісті білка в продукті.
Як смачно приготувати молоки: відео-рецепт
Корисна інформація: як правильно і швидко почистити форель та іншу рибу. Детальніше…
В мультиварці
Відварні молоки в мультиварці можна отримати двома способами: на пару або у воді.
Варіння на пару:
- налити В чашу до нижньої позначки холодну воду;
- Викласти молоки у кошик, посолити;
- помістити в Чашу мультиварки;
- закрити Кришку, включити на 15 хвилин.
Варіння у воді:
- Налити воду в чашу, посолити;
- Встановити режим «Суп» або «Варка»;
- Після закипання покласти у воду молоки і варити 10-15 хвилин.
– який Смак і аромат молок відповідає тієї породи риби, з якої їх витягли. Це можна враховувати, підбираючи компоненти салату.
В мікрохвильовці
Як і в мультиварці, молочко можна відварити кількома способами – у воді, на пару або запекти в плівці. Час приготування залежить від величини молок. Для невеликих молок або порізаних на шматочки досить 2-3 хвилин, великих – 5-7 хвилин.
Заморожені молоки необхідно розтанути. Це робиться в СВЧ печі з застосуванням режиму розморожування (якщо є) або на мінімальній потужності 5-15 секунд. Після цього відразу виймати з камери не рекомендується. Потрібно дати дійти в камері ще хвилину.
Приготування у воді:
- Покласти молоки в каструлю для СВЧ-печі;
- Налити трохи води;
- Підсолюємо, накрити кришкою;
- Виставивши регулятор на повну потужність, варити 2-4 хвилини.
Приготування на решітці:
- Молоки укласти на решітку посолити і додати потрібні інгредієнти;
- Поставити решітку на глибоку тарілку;
- Налити в тарілку 2/3 води;
- Ґрати з молоками накрити кришкою і готувати на повній потужності 3-7 хвилин.
Приготування в пакеті:
- Молоки посолити;
- Укласти в пакет;
- Пакет обжати, щоб видалити якомога більше повітря, зав’язати;
- Укласти на тарілку і поставити в мікрохвильову піч;
- Таймер встановити на 3-5 хвилин.
Колір свіжих молок буває рожевим або біло-сірим. Полежавший продукт відрізняється жовтизною або сіро-коричневим відтінком.
Корисні і шкідливі властивості молоков
Корисні
Сім’яні залози риби використовуються в якості сировини у фармакології. З них виробляються лікарські препарати і Бади, містять провітаміни.
Риб’ячі молоки:
- зміцнюють імунну систему, завдяки активним речовинам, виконуючим функції каталізаторів імунних процесів,
- корисні при проблемах із судинної та нервової системами, хворобах серця, завдяки вмісту заліза, фосфору, натрію і магнію,
- насичують організм вітамінами В, РР, Е, D, A,
- постачають організму амінокислоти,
- беруть участь у нейтралізації рівня холестерину, завдяки надлишку жирних кислот,
- нормалізують рівень цукру,
- ефективні в профілактиці таких хвороб, як інфаркти та інсульти,
- цінні, як дієтичний продукт з великим вмістом білка,
- чинять протизапальну дію,
- збільшують витривалість організму,
- є цінним засобом для профілактики захворювань щитовидної залози,
- допомагають нормалізувати роботу печінки.
Якщо риба виловлена у відкритій воді, ризик наявності в ній шкідливих речовин мінімальний.
❌ Шкідливі
Молочко не всіх риб корисні. В основному, ті, молоки, які використовуються в кулінарії, мають не так уже й багато нарікань чи протипоказань. Список протипоказань досить короткий.
Негативний вплив:
- не можна вживати людям з порушеним обміном речовин,
- протипоказані у разі індивідуальної непереносимості,
- з обережністю можуть вживатися вагітними,
- не рекомендовані дітям до трирічного віку.