Рецепт домашнього імеретинського сиру, чим замінити імеретинський сир

Дізнайтеся, які існують заміни имеретинскому сиру. Чим він корисний, а ніж шкідливий. Плюс справжній грузинський рецепт з описом.

Одним з найпопулярніших сирів грузинської кухні є імеретинський, який на Кавказі називають перший або молодий. Молочний продукт протягом декількох місяців витримують в розсолі, потім використовують для приготування хачапурі і закусок.

Варіанти заміни імеретинського сиру

Оскільки у вітчизняних магазинах важко знайти імеретинський сир, замість нього використовують будь-які інші розсільні.

Чим замінити:

  • Сулугуні найбільш близький аналог, зважаючи на те, що його роблять, піддавши термічній обробці імеретинський сир. Завдяки хорошої консистенції, солоноватому смаком він добре підходить, щоб приготувати хачапурі. Єдина відмінність сулугуні це його шарувата структура.
  • Бринза – хороша вітчизняна заміна, оскільки має схожу технологію приготування.
  • Адигейський, він же матэкъуае, латакай, черкеський, що володіє кисломолочним смаком з солонуватим присмаком і ніжною структурою.

Щоб отримати насичений, наближений до оригіналу смак змішують кілька сирів зі спеціями.

Корисні і шкідливі властивості

Користь:

  • Сироватковий білок, який міститься у багатьох молодих сирах, є натуральним продуктом спортивного харчування;
  • низьку калорійність (близько 240 Ккал. у 100 грамах), дозволяє вживати цей продукт без страху за свою фігуру. У 100 грамах міститься: 18,5 гр. білка, 14 — жирів, 2,4 — вуглеводів;
  • Містить багато вітамінів, мікроелементів: кальцій, що зміцнює кістки, зуби, нігті; сірку, зменшує рівень холестерину в крові і покращує обмін речовин в організмі; натрій, сприяє нормалізації водного балансу в організмі; фосфор, поліпшує синтез білка і формування кісткової, м’язової тканин; калій, нормалізує діяльність серцево-судинної системи; вітаміни А, С, Е, РР, Ст.

❌ Шкоди:

  • Слід утриматися людям з виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки.
  • Також шкідливо людям з гастритом з підвищеною кислотністю шлункового соку.
  • Після попередньої консультації з лікарем можна вживати продукт тим, у кого проблеми з нирками, порушена робота сечовидільної системи.

Багато лікарів рекомендують вводити в раціон сир дітям з трьох років.

Простий рецепт домашнього імеретинського сиру

✍ Інгредієнти:

  • 1 літр свіжого молока.
  • 50-70 мл пепсину.

✍ Для розсолу знадобиться:

  • 1 літр води,
  • по 1 ст. ложки солі і цукру.

Приготування:

  1. Молоко підігріти до 37,5 — 38°C і з допомогою стерильної марлі процідити в посуд (переважно емальовану або керамічну).
  2. Додати пепсин, розмішати ложкою (бажано дерев’яною) за годинниковою стрілкою.
  3. Поставити в тепле місце, періодично повертати посуд, щоб молоко рівномірно сквасилось.
  4. Після закінчення 25 – 30 хвилин зібрати сирну масу, відокремивши від сироватки.
  5. Сирну масу покласти у форму для сироваріння або друшляк з плоским дном.
  6. Розрівняти поверхню руками, посипати крупною сіллю. Через 2 – 3 дні готово.

Зберігати готовий продукт потрібно в спеціальному розсолі (вода, сіль, цукор) в теплому місці. Через 3-4 дні на поверхні починають утворюються дірочки.

Відео-рецепт приготування справжнього імеретинського сиру