Як відрізнити свинину від яловичини

У чому відмінність свинини від яловичини. Чим схожі і чим розрізняються ці види мяса у свіжому, замороженому, вареному і смаженому вигляді. Відео – як вибрати свіже мясо.

В сирому вигляді

Основні відмінності:

  • Свіже свиняче м’ясо відрізняється від яловичини кольором – якщо перше ніжно-рожевого відтінку, то друге має насичений червоний колір, який можна порівняти з кольором малинових ягід. Чим молодше порося, тим світліше буде м’ясо.
  • Свинина має менше прожилок, на відміну від яловичини. На зрізі свиняче м’ясо гладке і рівне. У яловичини прожилок набагато більше, а волокниста структура м’яса.
  • Яловиче м’ясо відрізняється від свинячого по запаху. Перше має молочний запах, який тим більше виражений, чим молодше теля, а ось друге практично нічим не пахне – за винятком слабкого запаху крові.
  • Свинина містить жирові прошарки, тоді як яловичина їх позбавлена, чого по праву вважається дієтичним продуктом. Чим старше вік свині, тим більше жовтими будуть прорізи сала.

Іноді наївного покупця під виглядом яловичини пропонується підфарбована свинина. Виявити підступ досить просто – промокнути м’ясо білої паперовою серветкою, на якій від підробки залишиться відповідний слід.

Як визначити свіжість м’яса — поради м’ясника [відео]

Вам також може бути цікаво, як визначити зіпсувалася курка чи ні. Дивитись детальніше…

В замороженому вигляді

На що звернути увагу:

  • Так як корова за своїми розмірами більше свині, її тушу, як правило, обробляють на великі шматки.
  • Заморожене яловиче м’ясо, так само, як і свіже, буде мати більш темний колір, ніж свиняче.

При неодноразовій заморожування будь-яке м’ясо втрачає ряд корисних і смакових властивостей. Відрізнити таке м’ясо можна за наявності множинних патьоків крові на ньому, а також з більш темним кольором.

Смажене

Основні відмінності:

  • Смажене свиняче м’ясо м’якше і соковитіше, ніж яловиче – з причини наявності жирових прошарків, з-за яких воно рівномірніше прожарюється.
  • Смажена яловичина легко разделима на волокна, тоді як свинина однорідні за своєю структурою.

Так як яловичина має жорстку, волокнисту структуру, її слід піддавати тривалій термічній обробці для того, щоб м’ясо стало м’якше. Однак її калорійність нижче, ніж у свинячого м’яса.

Варене

На що звернути увагу:

  • Після варіння свиняче м’ясо набуває білий відтінок і стає жорсткішим, в той час як яловичина темніє.
  • Варена свинина має специфічний неприємний запах.

через різний властивостей, притаманних кожному виду м’яса, яловичину частіше відварюють і тушкують, тоді як свинина подається переважно в смаженому вигляді.