З якими овочами поєднується гречка [+4 простих рецепта]

Не з будь-якими овочами поєднується гречана каша. Дізнайтеся, чому не можна їсти гречку з помідорами. 4 простих рецепта гречаної каші з овочами.

Список овочів, з якими гречана каша поєднується

✅ З якими овочами смачно їсти гречану кашу:

  • Моркву і цибулю. Часто така комбінація застосовується для приготування засмажки. Виходить смачне блюдо за лічені хвилини.
  • Кабачок. У сезон можна недорого і швидко урізноманітнити вечеря, додавши в кашу тушкований кабачок. Додасть пікантності часник.
  • Гарбуз. Живильний овоч соковитого оранжевого кольору підійде любителям солодких гарнірів. Запечена в духовці гарбуз доповнить гречану кашу і збагатить її вітамінами.
  • Брокколі, часто в поєднанні з перцем і цвітною капустою. Краще всього готувати ці овочі на пару. Гречка з паровими овочами складе основу дієтичного раціону і не дозволить відчути почуття голоду.
  • Баклажан. М’ясиста ситна м’якоть баклажанів сприяє профілактиці багатьох хвороб і часто використовується в дієтичному меню. Рекомендується тушкувати овоч або використовувати пароварку.
  • Огірок. Яскравий огірок активно використовується в кулінарії для додання гречаної каші соковитості та свіжості. Можна додавати сирим, також цікаво поєднання каші з солоними огірками.

Всі перераховані вище овочі можна додавати окремо або комбінувати, відкриваючи найбільш смачні сполучення. Різнокольорові овочеві шматочки додадуть каші не тільки смак і користь, але додадуть ошатний вигляд.

Овочі з якими гречана каша погано поєднується

❌ З якими овочами краще не поєднувати гречку:

  • Томат. Часто використовується в поєднанні з гречкою, проте таке сусідство не рекомендується. Склад помідора лужної, що перешкоджає нормальному засвоєнню крохмалів, що містяться в крупі.
  • Бобові. На відміну від гречки квасоля, горох та інші бобові довго перетравлюються. Щоб уникнути почуття тяжкості, слід відмовитися від такого поєднання.

Сполучуваність гречки з овочами визначена процесами травлення продуктів з різних груп. Вуглеводна крупа легше засвоюється в комбінації з жирами і овочами некислого складу.

Прості і корисні рецепти гречаної каші з овочами

Гречка, тушкована на сковороді з овочами

Це самий простий, смачний і бюджетний рецепт гречки. Крупа в сполученні з морквою і цибулею знаходить соковитість і апетитний аромат!

✍ Інгредієнти:

  • гречана крупа – 210 г;
  • морква – 60 г;
  • цибуля – 40 г;
  • масло соняшникове – 35 мл;
  • вода – 400 мл;
  • сіль.

Приготування:

  1. Промити крупу.
  2. Овочі почистити і дрібно нашаткувати. Моркву можна потерти або порізати невеликими кубиками або кружечками.
  3. Розжарити сковорідку, змастити маслом і викласти овочеву суміш. Спочатку рекомендується підсмажити цибулю, а потім додати моркву. Підсолити засмажку.
  4. Через пару хв викласти гречку на овочі, рівномірно розподілити.
  5. Дати маслу просочити всі інгредієнти.
  6. Закип’ятити воду і вилити в сковороду. Страву готувати під кришкою до повного випаровування рідини. Після вогонь потрібно вимкнути і дати каші ще кілька хвилин настоятися.

Підсилити аромат гречаної каші допоможе попередня суха обсмажування крупи. Така підготовка не дасть гречці розваритися і максимально збереже корисні речовини.

Відео — як смачно приготувати гречку з овочами

Гречка в мультиварці з болгарським перцем

✍ Інгредієнти:

  • крупа гречана – 100 г;
  • цибуля – 40 г;
  • перець солодкий – 50 г;
  • морква – 60 г;
  • часник – 2 зуб;
  • вода – 350 мл;
  • масло соняшникове – 45 мл;
  • спеції, сіль.

Приготування:

  1. Всі овочі підготувати: промити, очистити і нарізати. Бажано подрібнювати одним способом. Однакові кубики або часточки виглядають нарядно і апетитніше.
  2. Чашу розігріти і промаслить, підсмажити цибулю з морквою без кришки.
  3. Далі доповідаються перець і часник, за смаком посолити. Якщо хочеться додати гостроти можна додати трохи меленого перцю.
  4. Овочі перемішати і висипати крупу. Долити воду та встановити режим «Каша». Варити 20 хв. На всі приготування йде приблизно 35 хв.

Готову страву можна доповнити свіжої рубаною зеленню.

Гречка в духовці з капустою

Особливість даного рецепту капуста двох видів. Завдяки томління в духовці гречана каша виходить дивовижно смачною.

✍ Інгредієнти:

  • крупа гречана – 60 г;
  • капуста брюссельська – 60 г;
  • капуста цвітна – 100 г;
  • перець солодкий – 50 г;
  • спеції (паприка, сіль);
  • масло вершкове – 5 р;
  • вода – 50 мл;
  • молоко – 50 мл

Приготування:

Для запікання зручніше використовувати горщики. В залежності від величини ємностей кількість продуктів можна змінювати. В рецепті наведено кількість на 1 порцію.

  1. Крупу підготувати (промити, за бажанням обсмажити). Розкласти по порційних горщикам.
  2. Цвітну капусту розібрати, брюссельську порізати на половинки і покласти поверх гречки.
  3. Додати приправи, підсолити.
  4. З’єднати воду з молоком і залити в горщики. Покласти по шматочку масла.
  5. Горшочку потрібно накрити. Якщо кришок не передбачено, зручно використовувати фольгу.
  6. Запікати близько 40 хв.

Як ще можна смачно приготувати гречану кашу дивіться в цій підбірці рецептів!

Гречка з овочевим асорті

✍ Інгредієнти:

  • крупа гречана – 210 г;
  • кабачок – 100 г;
  • перець болгарський – 50 г;
  • селера – 50 г;
  • свіжа зелень;
  • кумин – 4 г;
  • масло соняшникове – 40 мл;
  • вода – 400 мл;
  • сіль.

Приготування:

  1. Ядрицю підготувати: добре промити і висипати в сотейник або казан. Залити водою і варити 15 хв.
  2. Кабачок очистити, якщо овочі молоді, шкірку можна не видаляти.
  3. Нашаткувати середніми шматочками перець і селера.
  4. Кумін розім’яти і викласти на розпечену сковороду. Попередньо змастити дно.
  5. Довести насіння до потемніння і додати овочі. Підсмажити і вкрити злегка недовареною гречкою. Під кришкою страву остаточно упарітся.

Для більш швидкого приготування кашу можна не варити, а запарювати заздалегідь.