Іноді трапляється, що вівсяна каша, приготована за перевіреним рецептом, має гіркуватий присмак. Чому гірчить геркулесова каша і як цього уникнути дізнайтеся в цій статті.
5 причин чому вівсяна каша гірчить
- найпоширеніша причина гіркоти вівсяної каші – минулий термін її придатності. Також скорочує цей термін неправильні умови зберігання – в розірваній упаковці, при високій вологості або неприпустимому температурному режимі. Щоб переконатися в тому, що причина гіркоти готового блюда полягає в неякісних пластівцях, слід приготувати вівсяну кашу на воді без додавання будь-яких інгредієнтів.
- Порушення технології приготування. Прогірклий смак готового блюда може спостерігатися при перевищенні часу варіння. Слід дотримуватися час приготування вівсяної каші – 15 хвилин для пластівців крупного помелу, 5-10 – середнього помелу і 1-3 для пластівців дрібного помелу. Також не варто довго зберігати приготовану вівсяну кашу – кращими смаковими якостями вона буде мати при вживанні безпосередньо після приготування.
- Використання пластівців вівсяної каші низького сорту. Не всі виробники відрізняються сумлінністю, тому причиною гіркого смаку може бути неякісний продукт. Не слід купувати найдешевший геркулес.
- Додати в кашу несвіжого вершкового масла. Залежавшееся вершкове масло здатне надати гіркоти вівсяної каші.
- Неправильне зберігання вівсянки. Не рекомендується зберігати роздруковану пачку «Геркулеса» поряд з сильно пахучими продуктами, наприклад, спеціями. Овес здатний сильно вбирати сторонні запахи, що буде відбиватися і на смак приготовленої каші.
Краще утриматися від вживання в їжу вівсяної каші з яскраво вираженою гіркотою і не ризикувати здоров’ям, особливо якщо вона готувалася для дітей.
3 способи запобігти гіркоту
Зміна води при закипанні
? Послідовність дій:
- Всипати в посуд пластівці і налити необхідну кількість води в пропорції 1:2 – 2 склянки води на 1 склянку вівсяних пластівців.
- Поставити на плиту і довести до закипання.
- Злити гарячу воду.
- Залити пластівці прохолодною водою згідно з рецептом приготування і варити до готовності.
Вимочування пластівців в солоній воді
? Послідовність дій:
- Приготувати підсолену воду в розрахунку 1 чайна ложка на 1 літр води.
- Ретельно промити вівсяну пластівці в підсоленій воді.
- Замочити пластівці в даному сольовому розчині і дати відстоятися протягом 20-30 хвилин.
- Готувати згідно з рецептом.
Приготовлена таким способом вівсяна каша не буде поєднуватися з солодкими інгредієнтами, однак гіркота при використанні прострочених пластівців усунеться.
Приготування на воді з додаванням бульйонних кубиків
- Залити вівсяні пластівці водою в пропорціях згідно з рецептом.
- Додати у воду бульйонний кубик.
- Довести воду до кипіння і варити вівсяну кашу до готовності.
Найбільшою користю для організму має вівсяна каша з зерен вівса з мінімальною обробкою, однак час приготування страви при цьому збільшується.
Відповідно, мінімальний час приготування пластівців у зазначеному на упаковці рецепті говорить про те, що зерна пройшли специфічну обробку, в результаті якої втратили більшу частину своїх корисних властивостей.
? Відео-пораду, як правильно зварити вівсянку
Як зробити вівсянку смачніше або 8 простих добавок. Перейти до рецептами…
Як прибрати гіркоту у готової каші геркулес
Прибрати гіркоту у готового страви вийде тільки шляхом її маскування різними смаковими добавками:
- Шоколад. У свіжоприготовлену вівсяну кашу додається 20-30 гр. подрібненого шоколаду на порцію.
- Сухофрукти. Сухофрукти залити окропом на 3-5 хвилин, злити гарячу воду, нарізати ножем на кубики і додати в готову вівсяну кашу.
- Мед. У свіжоприготовлену вівсяну кашу додати 1 чайну ложку меду з розрахунку на 1 склянку вівсяних пластівців і перемішати.
При виборі вівсяної крупи в магазині слід віддавати перевагу перевіреним виробникам. Також потрібно звертати увагу на умови зберігання крупи в магазині, на цілісність упаковки і дотримуватися правил при зберіганні в домашніх умовах.