⏰ Скільки часу варити кіноа (квіноа)
Все частіше і частіше в рецептах ми зустрічаємо таку крупу, як кіноа. Багато кухарів світу вже давно використовують її в своїх стравах. А господині дивуються, як приготувати її правильно і смачно.
Існує три різновиди кіноа: червоне і чорне, біле.
Біле більше підійде для каш, так як при варінні часто втрачає свою форму.
Червоне і чорне кіноа після варіння форму не втратять, внаслідок чого більше підійдуть для приготування гарнірів і салатів.
Скільки варити кіноа по часу:
В каструлі | В мультиварці | В мікрохвильовці | |
Біле кіноа | 15 хв | 15 – 20 хв | 15 хв |
Червоне кіноа | 20 хв | 20 хв | 20 хв |
Чорне кіноа | 20 — 30 хв | 20-30 хв | 20 — 30 хв |
Зерна кіноа важливо правильно приготувати, щоб максимально зберегти всі її корисні властивості.
☝ Технологія варіння кіноа
Описаними способами можна зварити кіноа на гарнір і для салату.
У каструлі
При варінні в каструлі потрібно дотримуватися основні правила:
- Крупу промити у великій кількості холодної води.
- Щоб посилити смак, можна пару хвилин крупу обсмажити на сковороді.
- У киплячу воду висипаємо кіноа. На одну частину візьміть дві частини рідини. Для гарнірів можна взяти бульйон. Можна зварити на молоці, якщо плануєте приготувати кашу на сніданок. У всіх інших випадках підійде і звичайна вода.
- Вода закипіла, значить потрібно зменшити вогонь до мінімального.
- Томити приблизно 15 хвилин.
- В кінці додаємо сіль по своєму смаку, так само можна додати вершкове масло.
Якщо ви готуєте кіноа для салату, то можна в розігріте масло додати декілька зубчиків часнику або кілька гілочок розмарину. Крупа вийде золотистого кольору з приємним ароматом.
Простий відео-рецепт варіння кіноа для салату
В мультиварці
Правила варіння кіноа в мультиварці:
- Крупу добре промиваємо в холодній воді.
- Увімкніть мулитиварку в режим «Смаження». Через 5 хвилин всипте крупу і обсмажте протягом 2 — 3 хвилин.
- В чашу приладу налийте води або бульйону. Беремо дві частини води на одну частину крупи. Додаємо трохи солі.
- Включаємо мультиварку на режим «Каша» («Плов», «Рис»). Встановлюємо час на 15 хвилин.
- Після закінчення встановленого режиму кашу потрібно перемішати. Залишаємо на 10 хвилин настоятися.
Цікаво, що кіноа вважається одним продуктів виділяються своєю природною чистотою. Над нею заборонені будь-якого роду генетичні досліди, навіть ті, що спрямовані на збільшення врожайності і боротьбу з шкідниками.
В мікрохвильовці
Приготувати кіноа можна і в мікрохвильовій печі:
- Кіноа ретельно промити в проточній воді, щоб уникнути гіркоти в готовому блюді. Крупу покласти в спеціальну ємність для мікрохвильових печей.
- Залити водою, розраховуючи 2:1, де 2 склянки води на 1 склянку крупи. Додати трохи солі.
- Готувати в мікрохвильовці на 100% потужності 5-7 хвилин, після 60% потужності 8-10 хвилин.
- Приготовану крупу залишити на пару хвилин в мікрохвильовці, щоб кіноа змогло настоятися.
Вам може бути цікаво, як правильно відварити рис для салату. Перейти до статті.
Нюанси приготування кіноа
- Краще якщо крупа буде замочена на ніч, це допоможе позбутися гіркого смаку;
- Варто враховувати, що крупа при варінні збільшиться в 3 рази. Вибираємо каструлю побільше;
- Сіль краще додати в кінці приготування страви;
- Якщо перед варінням крупу обсмажити пару хвилин, то страва буде ароматнішим.
Готова крупа має незвичайний вигляд: середина стає прозорою, а частина набуває вигляд корони. Часто цю крупу порівнюють з ікрою. Все тому, що зернятка у роті лопаються як ікринки.
Переоцінити користь кіноа неможливо. Проте варто нагадати, що зловживати кашею не варто, особливо людям з проблемами нирок.
Корисні властивості кіноа
Для нирок | Контролює рівень калію, що перешкоджає утворенню каменів у нирках. |
Для імунітету | Вміст сапонінів знімає запалення. Систематичне вживання крупи в їжу мінімалізує ризик розвитку ракових клітин. |
Для кісток | Крупа збагачена білком і магнієм. Вона поєднує в собі фосфор, магній і марганець, що забезпечує міцність кісток. |
Для судин і серця | Завдяки великій кількості клітковини в крупі, знижується рівень шкідливого холестерину. Магній розслабляє кровоносні судини, що дозволяє знизити ризик утворення. |
Для крові | Залізо і рибофлавін у складі сприяють виробництву гемоглобіну. |
Для мозку | Часте вживання крупи здатне позбавити від головних болів і мігрені. |
Для шлунково-кишкового тракту | Кіноа запобігає запори. Ця крупа легко засвоюється організмом. |
Для волосся і шкіри | Крупа збагачена антиоксидантами, що запобігає старінню.
Вітаміни групи В зменшують почервоніння на шкірі, поява прищів. Амінокислоти у складі зсередини живлять фолікули волосся, захищають стрижень. |
Для тих, що худнуть | Величезна кількість білка зможе розігнати метаболізм і апетит знизиться.
20-гидроксиэкдизон допоможе контролювати вагу. Дане з’єднання допоможе прискорити спалювання калорій. Один із способів запобігти ожирінню – регулярно вживати кіноа в їжу. |
При діабеті | Є складним вуглеводом. Розпадаючись повільно в організмі, перешкоджає різких стрибків цукру в крові. |
Кіноа є відмінною основою для безлічі страв, у тому числі і салатів. Добре поєднується з більшістю овочів.
Якщо правильно зварити кіноа, це буде відмінним доповненням до рибних, м’ясних і страв з птиці, а так само морепродуктів і грибів.
ТОП-3 найпопулярніших рецептів салатів з кіноа
Салат з кіноа, авокадо і томатами черрі
✍ Інгредієнти:
- кіноа – 150г
- авокадо – 1шт.
- помідори черрі — 250 г
- листя салату — пучок
- перепелині яйця – 8шт
- зелень петрушки — пучок
- суміш мелених перців — за смаком
- італійські трави – ½ ч. л.
- оливкова олія – 3 столові ложки
- сіль — за смаком
- сік лимона – 2 столових ложки
Приготування:
- Кіноа довго промивати в холодній воді. Після закипання води, засипати крупу і варити близько 15 хвилин на повільному вогні.
- Розріжте помідори навпіл, а авокадо невеликими кубиками.
- Яйця відварити, почистити, розрізати на половинки.
- Для заправки в оливкова олія додамо італійські трави, лимонний сік, дрібно нашатковану петрушку, суміш перців, сіль.
- В остиглу крупу додаємо заправку і перемішуємо.
- Слідом додаємо томати, салатну суміш, авокадо.
- Викладаємо салат на тарілки. Прикрашаємо перепелиними яйцями.
Дієтичний салат з кіноа: відео-рецепт
Салат з кіноа, бринзою і печеними овочами
✍ Інгредієнти:
- цукіні – 2 шт.
- кіноа – пів склянки
- вода – 1 склянку
- сир бринза – за своїм смаком
- болгарський червоний перець – 2 шт.
- прованські трави – 1 чайна ложка
- оливкова олія – 1 столова ложка
- сіль – за вашим смаком.
Приготування:
- Кіноа добре промиваємо. Як тільки вода закипить, висипаємо крупу. Варимо 15 хвилин на мінімальному вогні.
- Солодкий перець і цукіні нарізаємо великими шматками, добре солимо. До овочів додаємо оливкову олію і трави. Акуратно викладемо на деко.
- Нагріваємо духовку до 190 градусів. Ставимо овочі на 30 хвилин.
- Готові овочі остуджуємо. Змішуємо з кіноа і посипаємо свіжим сиром.
- Приправимо салат будь салатною заправкою.
- Теплий салат з кіноа і креветками.
Теплий салат з кіноа і креветками
✍ Інгредієнти:
- креветки варено-морожені – 350 гр.
- кіноа – 1 склянку
- огірок – 1шт.
- перець болгарський – 1шт.
- шпинат – 50 гр.
- сіль
- оливкова олія – 70 мл
- сік половини лимона
- імбир
- часник – 2 зубчики
- чорний мелений перець
Приготування:
- Креветки потрібно розморозити заздалегідь. Викладіть в друшляк і приберіть в холодильник на 5 – 8 годин.
- Кіноа ретельно миємо в холодній воді. Висипаємо в трохи підсолену киплячу воду. На мінімальному вогні варити 15 хвилин.
- Духовку розігріваємо до 200 С і кладемо туди перець на 15-20 хвилин. Після перекладаємо в тарілку, накриваємо і залишаємо на 10 хвилин. Очищаємо від шкірки, насіння. Ріжемо на шматочки.
- Огірок нарізати тоненькими скибочками.
- Для заправки дрібно нарізаємо імбир і часник. Змішаємо лимонний сік, імбир, часник, оливкову олію, сіль і перець.
- викладаємо В салатник кіноа, креветки, перець, огірок, шпинат. Всі інгредієнти поливаємо заправкою і змішуємо.
Теплі салати прекрасна заміна звичайного вечері. Одне блюдо є і овочевим салатом, і гарніром, і гарячим.
Відео-рецепт салату з креветками і кіноа