Скільки часу варити кіноа і як приготувати салат з кіноа

Кіноа – який сорт вибрати і ⏰ скільки його варити для гарніру і салату. Покрокові інструкції. Корисні властивості крупи. ТОП-3 салату з кіноа [відео].

⏰ Скільки часу варити кіноа (квіноа)

Все частіше і частіше в рецептах ми зустрічаємо таку крупу, як кіноа. Багато кухарів світу вже давно використовують її в своїх стравах. А господині дивуються, як приготувати її правильно і смачно.

Існує три різновиди кіноа: червоне і чорне, біле.

Біле більше підійде для каш, так як при варінні часто втрачає свою форму.

Червоне і чорне кіноа після варіння форму не втратять, внаслідок чого більше підійдуть для приготування гарнірів і салатів.

Скільки варити кіноа по часу:

В каструлі В мультиварці В мікрохвильовці
Біле кіноа 15 хв 15 – 20 хв 15 хв
Червоне кіноа 20 хв 20 хв 20 хв
Чорне кіноа 20 — 30 хв 20-30 хв 20 — 30 хв

Зерна кіноа важливо правильно приготувати, щоб максимально зберегти всі її корисні властивості.

☝ Технологія варіння кіноа

Описаними способами можна зварити кіноа на гарнір і для салату.

У каструлі

При варінні в каструлі потрібно дотримуватися основні правила:

  1. Крупу промити у великій кількості холодної води.
  2. Щоб посилити смак, можна пару хвилин крупу обсмажити на сковороді.
  3. У киплячу воду висипаємо кіноа. На одну частину візьміть дві частини рідини. Для гарнірів можна взяти бульйон. Можна зварити на молоці, якщо плануєте приготувати кашу на сніданок. У всіх інших випадках підійде і звичайна вода.
  4. Вода закипіла, значить потрібно зменшити вогонь до мінімального.
  5. Томити приблизно 15 хвилин.
  6. В кінці додаємо сіль по своєму смаку, так само можна додати вершкове масло.

Якщо ви готуєте кіноа для салату, то можна в розігріте масло додати декілька зубчиків часнику або кілька гілочок розмарину. Крупа вийде золотистого кольору з приємним ароматом.

Простий відео-рецепт варіння кіноа для салату

В мультиварці

Правила варіння кіноа в мультиварці:

  1. Крупу добре промиваємо в холодній воді.
  2. Увімкніть мулитиварку в режим «Смаження». Через 5 хвилин всипте крупу і обсмажте протягом 2 — 3 хвилин.
  3. В чашу приладу налийте води або бульйону. Беремо дві частини води на одну частину крупи. Додаємо трохи солі.
  4. Включаємо мультиварку на режим «Каша» («Плов», «Рис»). Встановлюємо час на 15 хвилин.
  5. Після закінчення встановленого режиму кашу потрібно перемішати. Залишаємо на 10 хвилин настоятися.

Цікаво, що кіноа вважається одним продуктів виділяються своєю природною чистотою. Над нею заборонені будь-якого роду генетичні досліди, навіть ті, що спрямовані на збільшення врожайності і боротьбу з шкідниками.

В мікрохвильовці

Приготувати кіноа можна і в мікрохвильовій печі:

  1. Кіноа ретельно промити в проточній воді, щоб уникнути гіркоти в готовому блюді. Крупу покласти в спеціальну ємність для мікрохвильових печей.
  2. Залити водою, розраховуючи 2:1, де 2 склянки води на 1 склянку крупи. Додати трохи солі.
  3. Готувати в мікрохвильовці на 100% потужності 5-7 хвилин, після 60% потужності 8-10 хвилин.
  4. Приготовану крупу залишити на пару хвилин в мікрохвильовці, щоб кіноа змогло настоятися.

Вам може бути цікаво, як правильно відварити рис для салату. Перейти до статті.

Нюанси приготування кіноа

  • Краще якщо крупа буде замочена на ніч, це допоможе позбутися гіркого смаку;
  • Варто враховувати, що крупа при варінні збільшиться в 3 рази. Вибираємо каструлю побільше;
  • Сіль краще додати в кінці приготування страви;
  • Якщо перед варінням крупу обсмажити пару хвилин, то страва буде ароматнішим.

Готова крупа має незвичайний вигляд: середина стає прозорою, а частина набуває вигляд корони. Часто цю крупу порівнюють з ікрою. Все тому, що зернятка у роті лопаються як ікринки.

Переоцінити користь кіноа неможливо. Проте варто нагадати, що зловживати кашею не варто, особливо людям з проблемами нирок.

Корисні властивості кіноа

Для нирок Контролює рівень калію, що перешкоджає утворенню каменів у нирках.
Для імунітету Вміст сапонінів знімає запалення. Систематичне вживання крупи в їжу мінімалізує ризик розвитку ракових клітин.
Для кісток Крупа збагачена білком і магнієм. Вона поєднує в собі фосфор, магній і марганець, що забезпечує міцність кісток.
Для судин і серця Завдяки великій кількості клітковини в крупі, знижується рівень шкідливого холестерину. Магній розслабляє кровоносні судини, що дозволяє знизити ризик утворення.
Для крові Залізо і рибофлавін у складі сприяють виробництву гемоглобіну.
Для мозку Часте вживання крупи здатне позбавити від головних болів і мігрені.
Для шлунково-кишкового тракту Кіноа запобігає запори. Ця крупа легко засвоюється організмом.
Для волосся і шкіри Крупа збагачена антиоксидантами, що запобігає старінню.

Вітаміни групи В зменшують почервоніння на шкірі, поява прищів.

Амінокислоти у складі зсередини живлять фолікули волосся, захищають стрижень.

Для тих, що худнуть Величезна кількість білка зможе розігнати метаболізм і апетит знизиться.

20-гидроксиэкдизон допоможе контролювати вагу. Дане з’єднання допоможе прискорити спалювання калорій.

Один із способів запобігти ожирінню – регулярно вживати кіноа в їжу.

При діабеті Є складним вуглеводом. Розпадаючись повільно в організмі, перешкоджає різких стрибків цукру в крові.

Кіноа є відмінною основою для безлічі страв, у тому числі і салатів. Добре поєднується з більшістю овочів.

Якщо правильно зварити кіноа, це буде відмінним доповненням до рибних, м’ясних і страв з птиці, а так само морепродуктів і грибів.

ТОП-3 найпопулярніших рецептів салатів з кіноа

Салат з кіноа, авокадо і томатами черрі

✍ Інгредієнти:

  • кіноа – 150г
  • авокадо – 1шт.
  • помідори черрі — 250 г
  • листя салату — пучок
  • перепелині яйця – 8шт
  • зелень петрушки — пучок
  • суміш мелених перців — за смаком
  • італійські трави – ½ ч. л.
  • оливкова олія – 3 столові ложки
  • сіль — за смаком
  • сік лимона – 2 столових ложки

Приготування:

  1. Кіноа довго промивати в холодній воді. Після закипання води, засипати крупу і варити близько 15 хвилин на повільному вогні.
  2. Розріжте помідори навпіл, а авокадо невеликими кубиками.
  3. Яйця відварити, почистити, розрізати на половинки.
  4. Для заправки в оливкова олія додамо італійські трави, лимонний сік, дрібно нашатковану петрушку, суміш перців, сіль.
  5. В остиглу крупу додаємо заправку і перемішуємо.
  6. Слідом додаємо томати, салатну суміш, авокадо.
  7. Викладаємо салат на тарілки. Прикрашаємо перепелиними яйцями.

Дієтичний салат з кіноа: відео-рецепт

Салат з кіноа, бринзою і печеними овочами

✍ Інгредієнти:

  • цукіні – 2 шт.
  • кіноа – пів склянки
  • вода – 1 склянку
  • сир бринза – за своїм смаком
  • болгарський червоний перець – 2 шт.
  • прованські трави – 1 чайна ложка
  • оливкова олія – 1 столова ложка
  • сіль – за вашим смаком.

Приготування:

  1. Кіноа добре промиваємо. Як тільки вода закипить, висипаємо крупу. Варимо 15 хвилин на мінімальному вогні.
  2. Солодкий перець і цукіні нарізаємо великими шматками, добре солимо. До овочів додаємо оливкову олію і трави. Акуратно викладемо на деко.
  3. Нагріваємо духовку до 190 градусів. Ставимо овочі на 30 хвилин.
  4. Готові овочі остуджуємо. Змішуємо з кіноа і посипаємо свіжим сиром.
  5. Приправимо салат будь салатною заправкою.
  6. Теплий салат з кіноа і креветками.

Теплий салат з кіноа і креветками

✍ Інгредієнти:

  • креветки варено-морожені – 350 гр.
  • кіноа – 1 склянку
  • огірок – 1шт.
  • перець болгарський – 1шт.
  • шпинат – 50 гр.
  • сіль
  • оливкова олія – 70 мл
  • сік половини лимона
  • імбир
  • часник – 2 зубчики
  • чорний мелений перець

Приготування:

  1. Креветки потрібно розморозити заздалегідь. Викладіть в друшляк і приберіть в холодильник на 5 – 8 годин.
  2. Кіноа ретельно миємо в холодній воді. Висипаємо в трохи підсолену киплячу воду. На мінімальному вогні варити 15 хвилин.
  3. Духовку розігріваємо до 200 С і кладемо туди перець на 15-20 хвилин. Після перекладаємо в тарілку, накриваємо і залишаємо на 10 хвилин. Очищаємо від шкірки, насіння. Ріжемо на шматочки.
  4. Огірок нарізати тоненькими скибочками.
  5. Для заправки дрібно нарізаємо імбир і часник. Змішаємо лимонний сік, імбир, часник, оливкову олію, сіль і перець.
  6. викладаємо В салатник кіноа, креветки, перець, огірок, шпинат. Всі інгредієнти поливаємо заправкою і змішуємо.

Теплі салати прекрасна заміна звичайного вечері. Одне блюдо є і овочевим салатом, і гарніром, і гарячим.

Відео-рецепт салату з креветками і кіноа