Чим заправити салат «Цезар»: 10 кращих варіантів від шеф-кухаря [+рецепт]

Як зробити класичну і просту заправку для салату цезар – читайте тут. 10 добірних рецептів. Покрокова інструкція приготування салату [відео].

Знаменитий американський салат настільки поширився по всьому світу, що варіантів заправок для нього не злічити. Сьогодні ми дізнаємося, як зробити соус для салату «Цезар» — 10 рецептів від традиційного до оригінальних.

Класичний рецепт заправки для салату «Цезар»

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 2 чайні ложки негострої гірчиці;
  • 1-2 чайні ложки вустерширського соусу;
  • зубчик часнику;
  • половина лимона;
  • 100 мл оливкової олії;
  • за смаком сіль, перець.

Приготування:

  1. Яйця заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони зігрілися до кімнатної температури, або потримати їх 30 секунд під проточною горячеватой водою. У каструлі або ковші закип’ятити воду, зменшити нагрів до середнього, опустити яйця, засікти 1 хвилину. Яйця вийняти, відкласти.
  2. Часник натерти на дрібній тертці або розтерти в ступці, змішати з гірчицею, вустерширським соусом, сіллю, перцем.
  3. Яйця розбити в окрему миску, заглибним блендером перетворити в однорідну масу. З’єднати з часниково-гірчичною частиною. Поетапно влити оливкову олію, пробиваючи блендером.
  4. З половини лимона вичавити сік, ввести в соус. Спробувати на сіль, при необхідності досолити.

Вустерширський соус можна замінити устричним або сумішшю бальзамічного оцту і солодкого соєвого соусу.

Заправка з пармезаном

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • сік четвертинки лимона;
  • 2 столові ложки тертого пармезану;
  • десертна ложка винного оцту;
  • зубчик часнику;
  • 2-2,5 чайні ложки діжонської гірчиці;
  • 100 мл оливкової олії;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Яйця кімнатної температури на хвилину опустити в киплячу воду, вийняти, розбити в миску, розтерти до однорідності. Ввести в яєчну масу винний оцет і лимонний сік.
  2. Пропущений через прес або натертий часник розтерти з сіллю, гірчицею і тертим пармезаном. З’єднати обидві суміші, вимішати.
  3. При постійному помішуванні поступово ввести оливкова олія. Поперчити за смаком.

Якщо немає діжонської гірчиці, вибирати заміну варто виходячи з переважаючого присмаку, він повинен бути солодкуватий, без вираженої гостроти.

Соус з анчоусами

Інгредієнти:

  • 2 яєчних жовтки;
  • 150 мл оливкової олії;
  • 4 філе анчоусів;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 ч. л. діжонської гірчиці;
  • 1 ч. л. вустерширського соусу;
  • 1,5 столові ложки лимонного соку;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Яєчні жовтки збити з сіллю і гірчицею. Потроху, потроху вводячи оливкова олія, зробити майонез.
  2. Пропустити через прес часник, філе анчоусів розтерти в ступці або на дошці плоскою стороною ножа.
  3. До майонезній масою додати лимонний сік, часник, анчоуси, вустерширський соус, перець. Збити віночком.

У цьому варіанті заправки потрібно бути акуратніше з сіллю, так як анчоуси зазвичай дуже солоні.

Заправка з тунцем

Інгредієнти:

  • 1 яйце;
  • 1 банка тунця у власному соку;
  • 2 чайні ложки гірчиці;
  • півтори-дві десертні ложки лимонного соку;
  • 2 столові ложки питної води;
  • 200 мл оливкової олії;
  • сіль, щіпка цукру.

Приготування:

  1. У високу посуд покласти гірчицю, цукор, сіль, розбити яйце, намагаючись зберегти цілим жовток. Влити олію. Заглибним блендером збити до консистенції майонезу.
  2. Влити до майонезу лимонний сік, недовго повторно збити.
  3. Тунець розім’яти з’єднати з водою і додати до майонезній масою. Добре вимішати.

Цим густим соусом можна не тільки заправити салат, але і використовувати в якості дипа: вмочати в нього хліб, начос, овочеву соломку і т. д.

Яєчно-лимонний соус

Інгредієнти:

  • 3 варених яєчних жовтки;
  • столова ложка гірчиці;
  • 30 мл лимонного соку (близько 2 ст. л.);
  • 100-150 мл рослинного масла;
  • щіпка цукру, сіль.

Приготування:

  1. Варені жовтки ретельно розтерти з сіллю і цукром, додати гірчицю, вимішати.
  2. Поступово, по столовій ложці, ввести рослинне масло. Нову порцію додавати тільки після того, як эмульгировалась попередня.
  3. В останню чергу додавати лимонний сік, збивати до однорідної кремоподібної консистенції.

Лимонний сік можна замінити слабким, 3-4-процентним оцтом.

Заправка на вершках (без яєць)

Інгредієнти:

  • 100 мл вершків (10 %);
  • 100 мл рослинного масла;
  • десертна ложка гірчиці;
  • 2 столові ложки соку лимона;
  • чайна ложка цукру;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. У високій посуді збити вершки з рослинним маслом. Коли маса почне набувати однорідну консистенцію, продовжуючи збивання, додати сіль, цукор, гірчицю.
  2. В останню чергу ввести лимонний сік, поперчити. Ще раз все разом збити.

Шматочок сиру з цвіллю додасть соусу пікантності.

Легкий соус з печеного часнику і лимона

Інгредієнти:

  • 1 лимон;
  • 1 головка часнику;
  • 100-120 мл оливкової олії;
  • цукор, сіль.

Приготування:

  1. У головки часнику зрізати верхівку, відступивши сантиметр від верху, викласти часник на шматок фольги, скропити оливковою олією, загорнути, покласти на деко.
  2. Лимон розрізати на дві частини, покласти поруч з часником на лист фольги зрізами вниз.
  3. Запікати часник і лимон при 200 °C 40 хвилин. Остудити до комфортної температури.
  4. М’якоть часнику видавити в ступку, туди ж видавити сік із запечених лимонів, додати сіль, цукор і розтерти.
  5. Поступово ввести оливкова олія.

А тут дивіться рецепт ще однієї заправки для салату «Цезар» з простими складовими під назвою «Руська».

Сметанна заправка

Інгредієнти:

  • 100 грам сметани (15 %);
  • чайна ложка гірчиці в зернах;
  • чайна ложка діжонської гірчиці;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 столові ложки вустерширського соусу;
  • кілька гілочок кінзи;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Часник натерти або пропустити через прес. Листя кінзи зняти зі стебел, дрібно порубати.
  2. Змішати всі компоненти, посолити, поперчити.

Незвичайний смак соусу додасть десертна ложка оцту, настояного на естрагон. Але тоді кінзу з рецепту краще виключити.

Оригінальна заправка з запечених баклажанів

Інгредієнти:

  • 2 невеликих баклажана;
  • 2 столові ложки яблучного оцту;
  • чайна ложка гірчиці;
  • 30 мл оливкової олії;
  • 100 мл овочевого бульйону;
  • сіль, перець;
  • півпучка кінзи.

Приготування:

  1. Баклажани наколоти в кількох місцях, загорнути у фольгу, запікати 15-20 хвилин при 230 °C. Трохи остудити, выскрести м’якоть.
  2. Баклажани, гірчицю, оцет, сіль покласти в блендер, залити оливковим маслом і бульйоном, збити. Додати листя кінзи, повторно збити, поперчити за смаком.

Баклажан можна запекти в мікрохвильовій печі. Для цього у нього зрізують плодоніжки, наколюють з одного боку в декількох місцях, укладають проколоті боком донизу на плоску тарілку і ставлять на 10 хвилин у піч (при потужності 800 Вт).

Оригінальний ананасовий соус

Інгредієнти:

  • 2 варених яєчних жовтки;
  • 80-100 грам майонезу;
  • 2 чайні ложки гірчиці;
  • сіль, перець;
  • сироп від консервованих ананасів.

Приготування:

  1. Яєчні жовтки розтерти з сіллю і гірчицею, додати майонез, розмішати.
  2. Густу масу розбавити ананасовим сиропом до консистенції рідкої сметани, поперчити.

Краще всього цей соус підійде до «Цезарю» з креветками.

Рецепт класичного салату «Цезар» від шеф-кухаря

✍ Інгредієнти:

  • 2 курячих філе;
  • три шматка білого хліба;
  • зелений салат (краще ромен);
  • 4-5 ст. л. тертого пармезану;
  • 4-5 філе анчоусів;
  • 2 сирих жовтка;
  • чайна ложка діжонської гірчиці;
  • чайна ложка червоного винного оцту;
  • оливкова олія;
  • 2 зубчики часнику;
  • столова ложка лимонного соку;
  • 2 столові ложки води.

Приготування:

  1. Жовтки збити з гірчицею і винним оцтом. Поступово, при постійному збивання влити оливкову олію. У емульсії повинна вийти консистенція жирних вершків.
  2. За допомогою преса або ступки подрібнити часник, анчоуси дуже дрібно порубати, додати до соусу разом з 2 столовими ложками пармезану, лимонним соком і водою, ретельно перемішати.
  3. Хліб нарізати кубиками, посолити, поперчити, обсмажити на оливковій олії. За хвилину до кінця посипати столовою ложкою пармезану, постійно заважати, щоб сир не пригорів. Пересипати грінки на тарілку.
  4. Куряче філе розрізати уздовж навпіл, посолити і поперчити з обох сторін, обсмажити на сковороді-гриль до виразних світлих підпалин. Перекласти на дошку, змастити соусом, дати трохи охолонути.
  5. Салат крупно нарізати, посолити, з’єднати з сухариками, додати трохи заправки, перемішати, викласти на блюдо.
  6. Тепле філе порізати смужками, розкласти поверх салату, посипати пармезаном.

Масло, в якому будуть готуватися сухарики, можна ароматизувати: попередньо обсмажити в ньому пару розплющених зубчиків часнику і гілочку розмарину.

Відео-рецепт салату «Цезар» від шеф-кухаря Василя Ємельяненко