Як вибрати оливкову олію для салату: 8 секретів

Вибираємо оливкова олія для салату – 8 критерій якості. Про користь олів розповідає Олена Малишева. ТОП-3 смачних і корисних страв – покрокові рецепти.

8 секретів вибору оливкової олії

Додавання олії з олив завершить смак будь-якої страви. Крім того, це джерело поживних речовин. Щоб їх отримати в повній мірі, потрібно вибирати якісне оливкове масло.

Прислухаємося до порад професіонала:

  1. Існує три різновиди: «virgin» або натуральне, «очищеної» – очищене», «pomace» або жмыховое. Вибирайте пляшку з написом на етикетці: «Еxtravirgin». Це показник якості. Таке вироблено з добірних плодів холодним віджиманням без хімічної обробки.
  2. Докладно вивчайте етикетку, шукайте абревіатуру DOP. Так, виробники захищають свою продукцію від підробок і позначають оригінальний товар. Напис гарантує ідентичність місця виробництва і розливу. Присутність на етикетці такого позначення каже, що продукт постійно перевіряється на відповідність якості.
  3. Подивіться на штрих-код. Першими трьома цифрами коду позначається країна-виробник. Краще купувати продукт, вироблений в Іспанії (позначається номером 84), Греції (520), Італії (80-83), Туреччини (869), Ізраїлі (729), Сирії (621).
  4. Погляньте на показник кислотності. Чим менше у складі олеїнової кислоти, тим нижча цифра і вище якість продукту. Кислотність для «extravirgin» повинна становити 1%, для «virgin» – 2%, для «очищеної» — 1,5%.
  5. Високої якості продукт запакований у скляну герметично закриту затемнену пляшку.
  6. Термін придатності продукту з дня виготовлення не перевищує 18 місяців. Саме молоде буде корисніше.
  7. Якщо є можливість, придивіться до кольору продукту і спробуйте. Якісний має золотистим переливаються кольорами, без жовтизни, сірих відтінків. Смак насичений, з гіркуватим, солодкуватим або солонуватим присмаком.
  8. Не тримайте пляшку відкритою довше місяця. З часом воно псується, тому не варто купувати його про запас.

Для приготування салатів краще купувати масло «Еxtravirgin». Для смаження — категорії «virgin», «pure», «pomace».

«Контрольна закупівля» — як вибрати гарне оливкове масло в магазині

Корисні властивості оливкової олії

Стародавні греки наділяли оливи божественним походженням, а масло називали «рідким золотом».

Головна цінність продукту:

  • В оливах міститься олеуропеин – речовина, здатна запобігти хворобі Альцгеймера, розвиток раку грудей;
  • Стеаринова, пальмітинова, лауринова – насичені жирні кислоти.
  • Підтримують функціонування печінки, нервової, кісткової, імунної систем;
  • Омега-9 знижує поганий холестерин, перешкоджає закупорки судин;
  • Багато скваленом. Це речовина перешкоджає появі онкології, омолоджує шкіру, впливає на ріст волосся;
  • Омега-3 і Омега-6 підтримують м’язи в тонусі, нормалізують стан тканин, благотворно позначаються на кровообігу;
  • Завдяки вітаміну Е продукт вважається антиоксидантом і позитивно впливає на репродуктивну систему;
  • Вітамін К бере участь у згортанні крові;
  • Продукт володіє легким проносним ефектом, сприяючи усуненню запорів.

«рідкого золота» є три вороги: повітря, світло, холод. Щоб отримати максимум корисних властивостей, зберігайте його в темному місці у герметично закритій темної ємності.

«Жити здорово» — про корисні властивості оливи

ТОП-3 найпопулярніших рецептів салатів на оливковій олії

Капустяний

✍ Інгредієнти:

  • Білокачанна капуста-0.5 кг;
  • Огірок-3 шт;
  • Цибуля зелена-5 штук;
  • Зелень петрушки і кропу;
  • Соєвий соус-1/2 їдальні ложки;
  • Оливкова олія-1 столова ложка.

Більше рецептів в нашій попередній статті.

Спосіб приготування:

  1. Капусту тонко шаткуємо. Кладемо в глибоку миску, солимо і тиснемо руками, щоб надати їй м’якість і соковитість;
  2. Ріжемо огірки невеликими квадратиками;
  3. Дрібно рубаємо зелень, цибуля;
  4. Перемішуємо, заправляємо.

Не шкодуйте рубану зелень. Якщо хочете надати страві пікантності, додайте рубані горіхи, насіння льону, лимонний сік.

З куркою

✍ Інгредієнти:

  • 2-3 штуки свіжих огірків;
  • 2-3 штуки свіжих помідорів;
  • 0,4 кг курячого філе;
  • 0,5 кг пекінської капусти;
  • за смаком-зелень петрушки і кропу;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 2-3 ст. л. лляних насіння;
  • за смаком соєвий соус.

Спосіб приготування:

  1. Куряче філе відварюємо до м’якості 15 хвилин, остуджуємо і ріжемо тонкими довгими скибочками;
  2. Вимиті овочі нарезаемтонкими кільцями, помідор — часточками;
  3. Тонко шаткуємо пекінську капусту, зелень дрібно рубаємо;.
  4. Акуратно, щоб помідори не дали сік, змішуємо інгредієнти. Заправляємо, посипаємо насінням льону.

Його радять їсти вдень, так олія засвоюється найкраще.

Грецький

✍ Інгредієнти:

  • 2 болгарських перцю;
  • 2 помідори;
  • 5-6 листочків салату лоло—роса (або іншого);
  • 3 свіжих огірка;
  • 100 гр чорних оливок без кісточок;
  • 400гр сиру фета (чим його замінити дивіться тут);
  • 6 гілочок петрушки;
  • 1 великий цибулю.

Спосіб приготування:

  1. Вимиваємо, очищаємо від насіння перець. Ріжемо великими кубиками;
  2. Моєму помідори, ошпарюємо окропом, чистимо шкірку. Ріжемо великими кубиками;
  3. Рубаємо петрушку, дрібно шаткуємо цибулю ріжемо смужками салат;
  4. Оливки ріжемо навпіл;
  5. Сир фета ріжемо на невеликі квадрати;
  6. Інгредієнти змішуємо, заправляємо, приправляємо за смаком.

Не перестарайтеся з заправкою. Овочі не повинні в ній плавати.