Як і скільки часу варити картоплю в мундирі для салату

Скільки вариться картопля в мундирі. Як відварити картоплю, щоб вона була смачною в салаті. Незвичайні свособы приготування. 3 способи варіння картоплі.

Картопля, зварена в мундирі, зберігає на 25% більше корисних речовин, ніж очищений. Саме з нього готують найсмачніші салати, наприклад, «Олів’є». Давайте ж дізнаємося скільки хвилин вариться картопля в мундирі і як це правильно робити.

Скільки часу варити

Скільки варити (середні за розміром бульби)
В мультиварці В каструлі В мікрохвильовці
25-40 хвилин (в залежності від обраного режиму) 15-30 хвилин після закипання (залежить від свіжості врожаю) 4-10 хвилин (залежить від способу варіння)

Бульби потрібно підбирати приблизно однакового розміру і одного сорту, щоб вони одночасно рівномірно проварилися зо.

Як вибрати картоплю «Контрольна закупівля»

Правильна технологія варіння картоплі в мундирі

Навіть у такого простого процесу як варіння картоплі є свої тонкощі.

У каструлі

Алгоритм дій наступний:

  1. Картоплю перебрати, старанно помити. Скласти в каструлю, залити холодною водою. Бульби повинні бути повністю покриті.
  2. Поставити на сильний вогонь, дати закипіти, всипати сіль (столова ложка на 2 літри води), закрити кришкою. Зменшити вогонь до середнього, варити близько 20 хвилин. Молода картопля звариться за 15, для старої знадобиться півгодини.
  3. Перевірити готовність ножем або зубочисткою, проткнувши картоплину до середини в найбільш товстому місці. Якщо ножа (зубочистка) входить легко, картопля пора зливати.

Сіль допомагає картоплі залишитися міцним, не розвариться, що важливо при приготуванні салатів. Також вона перешкоджає розтріскуванню.

В мультиварці

В мультиварці готувати картоплю в мундирі можна на різних режимах:

  1. «Варка на пару». Картоплю укладають в чашу мультиварки, наливають води так, щоб її рівень збігався з верхнім рівнем бульб. Починають приготування з 25 хвилин, при необхідності додають ще 5. При іншому варіанті картоплю укладають на спеціальну решітку (в кошик), налив у чашу 2-3 мультистакана, і готують безпосередньо на пару. При цьому режимі кришку в процесі допустимо відкривати, перевіряти готовність.
  2. «Гасіння». Води також наливають врівень з бульбами, таймер встановлюють на 40 хвилин. Цей режим краще для старої картоплі, при тривалому томлінні вона краще провариться. Кришку допустимо відкривати.
  3. «Плов». На півкілограма картоплі беруть півтора мультистакана води. Готують 30 хвилин, не відкриваючи кришку.

В режимі «Випічка» картопля вийде печеним, а не вареним, що не для всіх салатів підходить. Печуть картоплю в мультиварці від 40 до 60 хвилин, двічі перевертають у процесі.

В мікрохвильовці

Є три основних способи:

  1. Швидкий спосіб. Зручний, коли зварити треба невелику кількість (1-4 штуки). У кожну ретельно промиту і обсушену картоплину встромляють по три зубочистки під кутом. Повинна вийти конструкція, при який картопля як би стоїть на триніжках. Ставлять картоплю на кругле блюдо мікрохвильовки, включають на максимальну потужність на 4 хвилини. Перевіряють, при необхідності доготавливают ще хвилину.
  2. Картоплю укладають в скляну каструлю або глибоку миску в один шар. Закривають скляною кришкою, що підходить по діаметру тарілкою або затягують харчовою плівкою. Готують 8-10 хвилин при потужності 800-1000 Вт, 10-15 хвилин — при 600 Вт, в середині приготування один раз перевертають.
  3. Помитий обсушенный картопля проколюють зубочисткою в трьох-чотирьох місцях, кладуть у поліетиленовий пакет. На пакеті роблять невеликий надріз з одного боку для виходу зайвої пари. Готують 10-15 хвилин в залежності від потужності печі. В середині приготування один раз перетрушують пакет, краще це робити за допомогою прихваток, щоб не обпектися.

Незвичайні способи приготування картоплі в мундирі [відео]

«Картопляні» хитрощі від шеф-кухарів

☝ Досвідчені кулінари рекомендують:

  • для салатів вибирати низкокрахмалистые сорти картоплі;
  • не використовувати для «мундира» пророслі, м’які або позеленілі бульби;
  • ретельно мити картоплю для варіння у мундирі з жорсткою щіткою або губкою, інакше в разі розтріскування бруд проникне глибоко в м’якоть і частина бульби доведеться викинути;
  • використовувати оцет, якщо потрібно вберегти від розварювання крахмалистый сорт (столова ложка на літр);
  • не варити картоплю в мундирі при сильному кипінні, оскільки зовнішня частина розвариться, а середина залишиться твердою і несмачною;
  • опускати готовий картопля для салату в холодну воду, щоб різко припинити процес приготування і не дати картоплі перетравитися.