⌚ Скільки часу варити
Буряк збагачена вітамінами групи В і С, калієм, залізом та іншими. Організмом засвоюється легше всього варена буряк.
Буряк можна варити в каструлі на плиті, можна скористатися мультиварка або мікрохвильовкою, запекти в духовці або приготувати на пару. Скільки часу вариться буряк залежно від способу дивіться в таблиці.
Варіанти приготування | Час приготування | Примітка |
Варіння в каструлі | 45-60 хвилин після закипання | Буряк помити, але не чистити. Воду не солити. |
Мікрохвильовка | 8-10 хвилин | Якщо мікрохвильовка з потужністю менше 1000 Вт, збільшити час у 2 рази |
Мультиварка | 30-40 хвилин на пару
60-80 хвилин в режимі «Варка» |
Перевірити готування виделкою, якщо жорстка, додати ще 20-30 хвилин |
Для вінегрету важливо зберегти яскравий колір коренеплоду. Для цього після закипання потрібно додай ½ ч. л. оцту на літр води, або 1 ч. л. цукру, 2 ч. л. лимонного соку. Колір залишиться насиченим.
Правильна технологія варіння буряків
Найчастіше для вінегрету господині варять буряки в каструлі на плиті. Крім цього тут розібрані ще пари зручних та швидких методик.
У каструлі
Для приготування знадобитися лише каструля, буряк і вода. Солити буряки для вінегрету не варто, сіль робить плід твердим і час приготування затягується.
Приготувати буряк в каструлі можна двома способами:
- Буряк помити, не зрізуючи хвостик і вершки, опустити в каструлю і залити холодною або гарячою водою. Поставити варитися на плиту. Після закипання води зменшити потужність плити. У середньому буряк для салату вариться 45-60 хвилин.
- Професійний спосіб передбачає приготування протягом 30 хвилин (після закипання води), потім воду потрібно злити, а буряк поставити під холодну проточну воду на 15 хвилин.
Будь-який з способів закінчуйте зануренням буряків в холодну воду, тоді не виникне проблем з чисткою шкірки.
В мультиварці
В мультиварці буряк готувати дуже просто, головне-вибрати потрібний режим. В режимі пароварки варто готувати тільки соковиту і не мляву буряк.
В режимі «Варка» або «Гасіння» порядок приготування наступний:
- Ретельно вимити буряк;
- Покласти в чашу мультиварки;
- Залити водою;
- Включити мультиварку на 60 хвилин.
- Проткнути виделкою для перевірки готовності.
В результаті виходить соковита і смачна буряк. Після варіння її можна застосовувати не тільки в їжу, але і в косметичних цілях.
Відео — як зварити буряк та інші овочі для вінегрету на пару в мультиварці
В мікрохвильовці
Якщо хочеться скоротити час на приготування салату, то слід готувати буряк в мікрохвильовці.
Процес дуже простий і не вимагає великих витрат:
- Помити овоч з допомогою щітки;
- Покласти в скляний посуд для СВЧ або в поліетиленовий пакет;
- Посуд накрити кришкою, а пакет зав’язати вузол;
- Включити мікрохвильову піч на максимальну потужність;
- Через 8-10 хвилин дістати, проткнути зубочисткою на готовність.
Після такого способу приготування коренеплід виходить кілька сухуватим. Для швидкого охолодження можна покласти його в холодну воду.
Як правильно вибрати буряк
Смак вінегрету безпосередньо залежить від якості буряка.
На що звернути увагу при виборі буряків:
- При виборі смачною столового буряка обов’язково потрібно звертати увагу на розмір. Для салату потрібні плоди середнього розміру.
- Шкірка повинна бути щільною і без пошкоджень, колір червонуватий. Сам плід твердий, без вм’ятин і тріщин.
- Наявність на буряк листя і корінців говорить про неправильному зберіганні, для їжі таку продукцію вибирати не варто.
- Якщо вам пощастило дістати свіжий буряк з бадиллям, то перед зберіганням обов’язково потрібно зрізати всю зелень. Слід залишити стебла не до неї 3 див. Тоді буряк довше залишиться соковитою і корисною.
Ідеальний рецепт вінегрету з буряком від шеф-кухаря
✍ Інгредієнти:
- 400 грам буряка;
- 400 грам картоплі;
- 300 грам моркви;
- 200 грам квашеної капусти;
- 200 грам маринованих огірків;
- 150 грамів цибулі;
- Рослинне масло, сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Відварити буряк, картоплю і моркву;
- Нарізати мариновані огірки кубиками;
- Дрібно нарізати цибулю;
- Капусту промити холодною водою і дрібно нашаткувати;
- Готові морква, картопля і буряк нарізати кубиками;
- Змішати всі інгредієнти в мисці;
- Посолити і поперчити за смаком;
- Заправити рослинним маслом.
Буряк завжди слід варити окремо від картоплі і моркви. Перед тим як змішати всі нарізані інгредієнти, буряк потрібно злегка збризнути олією, тоді вона не пофарбує інші продукти.
Відео-рецепт приготування вінегрету з квашеною капустою