Скільки варити буряки для вінегрету і як це робити правильно [+ Рецепт від Шефа]

Скільки ⌚ часу і як варити буряк для салату – дізнайтеся тут. Кращі способи варіння при якій зберігаються вітаміни. Як вибрати хорошу буряк.

⌚ Скільки часу варити

Буряк збагачена вітамінами групи В і С, калієм, залізом та іншими. Організмом засвоюється легше всього варена буряк.

Буряк можна варити в каструлі на плиті, можна скористатися мультиварка або мікрохвильовкою, запекти в духовці або приготувати на пару. Скільки часу вариться буряк залежно від способу дивіться в таблиці.

Варіанти приготування Час приготування Примітка
Варіння в каструлі 45-60 хвилин після закипання Буряк помити, але не чистити. Воду не солити.
Мікрохвильовка 8-10 хвилин Якщо мікрохвильовка з потужністю менше 1000 Вт, збільшити час у 2 рази
Мультиварка 30-40 хвилин на пару

60-80 хвилин в режимі «Варка»

Перевірити готування виделкою, якщо жорстка, додати ще 20-30 хвилин

Для вінегрету важливо зберегти яскравий колір коренеплоду. Для цього після закипання потрібно додай ½ ч. л. оцту на літр води, або 1 ч. л. цукру, 2 ч. л. лимонного соку. Колір залишиться насиченим.

Правильна технологія варіння буряків

Найчастіше для вінегрету господині варять буряки в каструлі на плиті. Крім цього тут розібрані ще пари зручних та швидких методик.

У каструлі

Для приготування знадобитися лише каструля, буряк і вода. Солити буряки для вінегрету не варто, сіль робить плід твердим і час приготування затягується.

Приготувати буряк в каструлі можна двома способами:

  1. Буряк помити, не зрізуючи хвостик і вершки, опустити в каструлю і залити холодною або гарячою водою. Поставити варитися на плиту. Після закипання води зменшити потужність плити. У середньому буряк для салату вариться 45-60 хвилин.
  2. Професійний спосіб передбачає приготування протягом 30 хвилин (після закипання води), потім воду потрібно злити, а буряк поставити під холодну проточну воду на 15 хвилин.

Будь-який з способів закінчуйте зануренням буряків в холодну воду, тоді не виникне проблем з чисткою шкірки.

В мультиварці

В мультиварці буряк готувати дуже просто, головне-вибрати потрібний режим. В режимі пароварки варто готувати тільки соковиту і не мляву буряк.

В режимі «Варка» або «Гасіння» порядок приготування наступний:

  1. Ретельно вимити буряк;
  2. Покласти в чашу мультиварки;
  3. Залити водою;
  4. Включити мультиварку на 60 хвилин.
  5. Проткнути виделкою для перевірки готовності.

В результаті виходить соковита і смачна буряк. Після варіння її можна застосовувати не тільки в їжу, але і в косметичних цілях.

Відео — як зварити буряк та інші овочі для вінегрету на пару в мультиварці

В мікрохвильовці

Якщо хочеться скоротити час на приготування салату, то слід готувати буряк в мікрохвильовці.

Процес дуже простий і не вимагає великих витрат:

  1. Помити овоч з допомогою щітки;
  2. Покласти в скляний посуд для СВЧ або в поліетиленовий пакет;
  3. Посуд накрити кришкою, а пакет зав’язати вузол;
  4. Включити мікрохвильову піч на максимальну потужність;
  5. Через 8-10 хвилин дістати, проткнути зубочисткою на готовність.

Після такого способу приготування коренеплід виходить кілька сухуватим. Для швидкого охолодження можна покласти його в холодну воду.

Як правильно вибрати буряк

Смак вінегрету безпосередньо залежить від якості буряка.

На що звернути увагу при виборі буряків:

  • При виборі смачною столового буряка обов’язково потрібно звертати увагу на розмір. Для салату потрібні плоди середнього розміру.
  • Шкірка повинна бути щільною і без пошкоджень, колір червонуватий. Сам плід твердий, без вм’ятин і тріщин.
  • Наявність на буряк листя і корінців говорить про неправильному зберіганні, для їжі таку продукцію вибирати не варто.
  • Якщо вам пощастило дістати свіжий буряк з бадиллям, то перед зберіганням обов’язково потрібно зрізати всю зелень. Слід залишити стебла не до неї 3 див. Тоді буряк довше залишиться соковитою і корисною.

Ідеальний рецепт вінегрету з буряком від шеф-кухаря

✍ Інгредієнти:

  • 400 грам буряка;
  • 400 грам картоплі;
  • 300 грам моркви;
  • 200 грам квашеної капусти;
  • 200 грам маринованих огірків;
  • 150 грамів цибулі;
  • Рослинне масло, сіль і перець за смаком.

Приготування:

  1. Відварити буряк, картоплю і моркву;
  2. Нарізати мариновані огірки кубиками;
  3. Дрібно нарізати цибулю;
  4. Капусту промити холодною водою і дрібно нашаткувати;
  5. Готові морква, картопля і буряк нарізати кубиками;
  6. Змішати всі інгредієнти в мисці;
  7. Посолити і поперчити за смаком;
  8. Заправити рослинним маслом.

Буряк завжди слід варити окремо від картоплі і моркви. Перед тим як змішати всі нарізані інгредієнти, буряк потрібно злегка збризнути олією, тоді вона не пофарбує інші продукти.

Відео-рецепт приготування вінегрету з квашеною капустою