«Цезар» — один з найулюбленіших і найпопулярніших салатів у всьому світі. У кожної господині є свій унікальний рецепт: можуть змінюватися інгредієнти, що входять до складу, але листя салату залишаються основною складовою знаменитого «Цезаря» і надають йому особливий свіжий смак та легкість.
Різновиди салатів та їх відмінності
Існує безліч видів салатів, кожен з яких володіє унікальними характеристиками, має особливий смак і форму, але оригінальним для «Цезаря» залишається ромен. Решта можна розглядати лише в якості заміни.
Назва салату | Характеристика | Корисні властивості |
Ромен (римський) – оригінальний салат для «Цезаря» | Листя ніжно-зелені, пахучі з солодкуватим присмаком. Зовні схожий на качан китайської капусти довгастої форми. | Містить велику кількість натрію, заліза і кальцію. Є джерелом вітамінів А і С. |
Батавія | Листя з хвилястими краями, мають солодкуватим смаком і ароматом. | Високий вміст вітаміну С, підвищує імунітет і захищає від вірусів. |
Латук | Кучеряві зелено-бордові листя, за зовнішнім виглядом нагадують качан. Прісний смак. | Багатий вітаміном С і залізом, легко засвоюється організмом. Використовується в косметології. |
Оаклиф (дубовий салат) | Листя червонувато-зеленого кольору з горіховим смаком, зовні схожі на листя дуба. Зберігаються менше доби. | Містить вітаміни групи В, фолієву кислоту і мінеральні солі. Поліпшує склад крові. |
Радіккіо(італійський цикорій) | Листя червоні з білими прожилками, грубуваті з гіркувато-терпким присмаком. | Стимулює процеси травлення і заспокоює нервову систему. |
Фриззе (Ендивій) | кучеряве Листя яскраво-зеленого кольору з гіркуватим смаком. | Насичений мінералами, вітамінами і органічними кислотами. |
Айсберг (айс-салат) | Схожий на білокачанну капусту з гіркуватим присмаком. Листки соковиті і хрусткі. Тривалість зберігання. | Листя містять фолієву кислоту, корисну для нервової системи. |
Руколла | Зростає окремими листами, має гірчично-горіховим присмаком. Зберігається протягом доби. | Багатий йодом і вітаміном С. Надає бадьорість. |
Крес-салат | Гоструватий смак, універсальний в застосуванні. | Листки містять аскорбінову кислоту, марганець і гірчичне масло, сприяють нормалізації процесу травлення, пробуджують апетит. |
Корн | Маленькі листя темно-зеленого кольору. Солодкувато-горіховий присмак, злегка терпкий. | Листя салату мають ранозагоювальні і тонізуючими властивостями. |
При покупці вибирайте салат зі свіжими соковитими листям. Щоб листки були яскравими і ароматними, перед приготуванням покладіть їх у крижану воду.
Корисні властивості листя салату
Листя салату насичені вітамінами, мінералами, кальцієм, залізом, фолієвою кислотою, йодом та іншими корисними речовинами. Застосування листя салату в їжу надає сприятливу дію на організм людини.
Користь салату:
- Зміцнення та відновлення пошкодженого волосся, зниження ламкості (вітаміни А, В і РР);
- Підвищення імунітету (вітамін С), пробудження апетиту;
- Поліпшення стану шкіри (вітамін Н);
- Зміцнення і очищення судинної системи (вітамін Е);
- Виведення шлаків і токсинів з організму, сечогінний засіб, очищення кишечника (вітамін К);
- Відновлення нервової системи;
- Зміцнення кісток;
- Поліпшення складу крові;
- Листя салату надають позитивний вплив на обмінні процеси організму;
- Особливо корисні для вагітних, годуючих мам та малюків;
- Служать для нормалізації тиску;
- Профілактичний засіб при кровотечах (залізо і вітамін К).
Вживання листя салату протипоказано людям, страждають гострими та хронічними колітами та ентероколіти і подагру.
Передача «Про найголовніше» — користь листового салату
Як правильно різати листя для салату
Приготування:
- Ретельно промийте листя салату під проточною водою;
- Обов’язково обсушіть паперовим рушником або серветками;
- Листя акуратно порвіть на шматочки руками, уникаючи витікання соку. Різати ножем листя не рекомендується, так як в цьому випадку вони окислюються, змінюють свій смак і колір, втрачають вітаміни і корисні речовини.
При приготування не радять використовувати нижню частину листа. Необхідно брати тільки зелений або бордовий лист салату.
ТОП-3 найпопулярніших рецепту салату «Цезар»
Салат «Цезар з куркою» — класичний
✍ Що потрібно для салату:
- Салат «Ромен» — 1 пучок
- Куряча грудка – 200-300 р.,
- Твердий сир – 100 р.,
- Яйця – 3 шт.,
- Помідори черрі – 5-6 шт.,
- Часник – 3-4 зубчики,
- Білий хліб – 4-5 скибочок,
- Оливкова олія – 3-4 ст. л.,
- Гірчиця – 1 ст. л.,
- Сік лимона – 2-3 ст. л.,
- Перець і сіль – за смаком.
Як зробити салат:
- Залийте яйця на 5 хвилин окропом.
- Яйця вийміть з води і розбийте в тарілку. Додайте лимонний сік, тертий сир, гірчицю і видавити зубчик часнику.
- Збийте отриману масу блендером до однорідного стану. Соус готовий.
- Нарізаний шматочками хліб покладіть на деко. Хліб необхідно змастити сумішшю оливкової олії і подрібненого часнику. Відправте в духовку (температура 180 градусів) на кілька хвилин. Кубики хліба подсушатся і придбають злегка золотавий колір.
- Порізати курку на тонкі пластини і обсмажте в оливковій олії на середньому вогні до рум’яності.
- Викладіть дно тарілки порваними на дрібні шматочки листям салату. Поверх укладіть пластини обсмаженої курки і дрібно нарізані кубики сиру.
- Розкладіть рівномірно помідори черрі, розрізані на декілька частин. Поверх помідор розподіліть сухарики і залийте все приготованим раніше соусом.
- Салат подавайте на стіл, не перемішуючи.
При приготуванні такого салату можна поекспериментувати, змішавши 2-3 види листя салату.
Відео-рецепт приготування салату «Цезар з куркою»
Салат «Цезар з куркою, грибами і беконом»
✍ Що потрібно для салату:
- Салат «Ромен» — 1 пучок
- шампіньйони (Печериці) – 400-500 р.,
- Смажена курка – 1 шт.,
- Яйця – 3-4 шт.,
- Бекон – 4 скибочки,
- Сухарики – 3 склянки,
- Сир Пармезан (натертий) — 50 р.,
- Оливкова олія – чверть склянки
- Червоний винний оцет — 2 ст. л.,
- Цукрова пудра — 2 ч. л.,
- Гірчиця — 1 ч. л.,
- Заправка для салату – третину склянки
- Сіль і перець — за смаком.
Як зробити салат:
- Ретельно змішайте оливкова олія, винний оцет, цукрову пудру, гірчицю, сіль і перець. Соус готовий до використання.
- Дрібно наріжте гриби і залийте приготовленим соусом. Перемішайте, накрийте кришкою і дайте настоятися приблизно 30 хвилин.
- Відваріть яйця.
- Наріжте кубиками бекон і обсмажте на сковороді без олії до появи рум’яної скоринки з обох сторін (приблизно 3-4 хвилини).
- Викладіть бекон на паперові серветки або рушники, щоб видалити зайвий жир.
- Очистіть смажену курку від кісток і шкірки, дрібно наріжте м’ясо.
- На дно салатниці укладіть порвані на дрібні частини листя салату.
- Викладіть шматочки курки, замариновані гриби, скибочки обсмаженого бекону, сухарики, порізані на кілька часточок яйця.
- Все перемішайте і залийте салатним соусом.
- Прикрасьте салат натертим пармезаном і подавайте на стіл.
Салат «Цезар з креветками»
✍ Що потрібно для салату:
- Салат «Ромен» — 1 пучок
- Яйця -2-3 шт.,
- Креветки – 10 шт.,
- Помідори черрі – 5 шт,
- Сир Пармезан – 50 г,
- Батон – 5-6 шматочків,
- Оливкова олія – 3-4 ст. л.,
- Часник – 1-2 зубчики,
- Гірчиця – 2 ч. л.,
- Лимон – половинка,
- Сіль і перець – за смаком.
Як зробити салат:
- Очистіть креветки і покладіть їх в тарілку. Додайте оливкову олію, перець, сіль, видавлений зубчик часнику. Залиште маринуватися на 30-40 хвилин.
- Викладіть креветки на паперові рушники для видалення зайвої рідини.
- Посмажте креветки в суміші оливкової і вершкового олії по 2 хвилини з кожного боку.
- Приготуйте сухарики: натріть батон часником, поріжте на кубики і підсушіть в духовці або на сковороді з антипригарним покриттям.
- Відваріть яйця, злегка не доварив.
- Розітріть жовтки з гірчицею, видавіть часник, додайте сік лимона, перець і сіль. Перемішайте інгредієнти за допомогою блендера до однорідної маси. Соус для салату готовий.
- Викладіть на дно салатниці листя салату. Розкладіть креветки, сухарики, помідори черрі і яйця.
- Залийте приготовленим соусом.
- Посипте натертим сиром, страву можна подавати до столу.
Замість самостійно приготованих сухариків можна використовувати куплені в магазині сухарі, рецепт допускає приготування без помідор черрі. При бажанні в салат можна додати перепелині яйця.