Який салат потрібен для «Цезар» з куркою

Який салат більше підходить для «Цезаря з куркою». Користь салатних листків [відео]. Як різати салат правильно. ТОП-3 кращих покрокових рецепту «Цезаря».

«Цезар» — один з найулюбленіших і найпопулярніших салатів у всьому світі. У кожної господині є свій унікальний рецепт: можуть змінюватися інгредієнти, що входять до складу, але листя салату залишаються основною складовою знаменитого «Цезаря» і надають йому особливий свіжий смак та легкість.

Різновиди салатів та їх відмінності

Існує безліч видів салатів, кожен з яких володіє унікальними характеристиками, має особливий смак і форму, але оригінальним для «Цезаря» залишається ромен. Решта можна розглядати лише в якості заміни.

Назва салату Характеристика Корисні властивості
Ромен (римський) – оригінальний салат для «Цезаря» Листя ніжно-зелені, пахучі з солодкуватим присмаком. Зовні схожий на качан китайської капусти довгастої форми. Містить велику кількість натрію, заліза і кальцію. Є джерелом вітамінів А і С.
Батавія Листя з хвилястими краями, мають солодкуватим смаком і ароматом. Високий вміст вітаміну С, підвищує імунітет і захищає від вірусів.
Латук Кучеряві зелено-бордові листя, за зовнішнім виглядом нагадують качан. Прісний смак. Багатий вітаміном С і залізом, легко засвоюється організмом. Використовується в косметології.
Оаклиф (дубовий салат) Листя червонувато-зеленого кольору з горіховим смаком, зовні схожі на листя дуба. Зберігаються менше доби. Містить вітаміни групи В, фолієву кислоту і мінеральні солі. Поліпшує склад крові.
Радіккіо(італійський цикорій) Листя червоні з білими прожилками, грубуваті з гіркувато-терпким присмаком. Стимулює процеси травлення і заспокоює нервову систему.
Фриззе (Ендивій) кучеряве Листя яскраво-зеленого кольору з гіркуватим смаком. Насичений мінералами, вітамінами і органічними кислотами.
Айсберг (айс-салат) Схожий на білокачанну капусту з гіркуватим присмаком. Листки соковиті і хрусткі. Тривалість зберігання. Листя містять фолієву кислоту, корисну для нервової системи.
Руколла Зростає окремими листами, має гірчично-горіховим присмаком. Зберігається протягом доби. Багатий йодом і вітаміном С. Надає бадьорість.
Крес-салат Гоструватий смак, універсальний в застосуванні. Листки містять аскорбінову кислоту, марганець і гірчичне масло, сприяють нормалізації процесу травлення, пробуджують апетит.
Корн Маленькі листя темно-зеленого кольору. Солодкувато-горіховий присмак, злегка терпкий. Листя салату мають ранозагоювальні і тонізуючими властивостями.

При покупці вибирайте салат зі свіжими соковитими листям. Щоб листки були яскравими і ароматними, перед приготуванням покладіть їх у крижану воду.

Корисні властивості листя салату

Листя салату насичені вітамінами, мінералами, кальцієм, залізом, фолієвою кислотою, йодом та іншими корисними речовинами. Застосування листя салату в їжу надає сприятливу дію на організм людини.

Користь салату:

  1. Зміцнення та відновлення пошкодженого волосся, зниження ламкості (вітаміни А, В і РР);
  2. Підвищення імунітету (вітамін С), пробудження апетиту;
  3. Поліпшення стану шкіри (вітамін Н);
  4. Зміцнення і очищення судинної системи (вітамін Е);
  5. Виведення шлаків і токсинів з організму, сечогінний засіб, очищення кишечника (вітамін К);
  6. Відновлення нервової системи;
  7. Зміцнення кісток;
  8. Поліпшення складу крові;
  9. Листя салату надають позитивний вплив на обмінні процеси організму;
  10. Особливо корисні для вагітних, годуючих мам та малюків;
  11. Служать для нормалізації тиску;
  12. Профілактичний засіб при кровотечах (залізо і вітамін К).

Вживання листя салату протипоказано людям, страждають гострими та хронічними колітами та ентероколіти і подагру.

Передача «Про найголовніше» — користь листового салату

Як правильно різати листя для салату

Приготування:

  1. Ретельно промийте листя салату під проточною водою;
  2. Обов’язково обсушіть паперовим рушником або серветками;
  3. Листя акуратно порвіть на шматочки руками, уникаючи витікання соку. Різати ножем листя не рекомендується, так як в цьому випадку вони окислюються, змінюють свій смак і колір, втрачають вітаміни і корисні речовини.

При приготування не радять використовувати нижню частину листа. Необхідно брати тільки зелений або бордовий лист салату.

ТОП-3 найпопулярніших рецепту салату «Цезар»

Салат «Цезар з куркою» — класичний

✍ Що потрібно для салату:

  • Салат «Ромен» — 1 пучок
  • Куряча грудка – 200-300 р.,
  • Твердий сир – 100 р.,
  • Яйця – 3 шт.,
  • Помідори черрі – 5-6 шт.,
  • Часник – 3-4 зубчики,
  • Білий хліб – 4-5 скибочок,
  • Оливкова олія – 3-4 ст. л.,
  • Гірчиця – 1 ст. л.,
  • Сік лимона – 2-3 ст. л.,
  • Перець і сіль – за смаком.

Як зробити салат:

  1. Залийте яйця на 5 хвилин окропом.
  2. Яйця вийміть з води і розбийте в тарілку. Додайте лимонний сік, тертий сир, гірчицю і видавити зубчик часнику.
  3. Збийте отриману масу блендером до однорідного стану. Соус готовий.
  4. Нарізаний шматочками хліб покладіть на деко. Хліб необхідно змастити сумішшю оливкової олії і подрібненого часнику. Відправте в духовку (температура 180 градусів) на кілька хвилин. Кубики хліба подсушатся і придбають злегка золотавий колір.
  5. Порізати курку на тонкі пластини і обсмажте в оливковій олії на середньому вогні до рум’яності.
  6. Викладіть дно тарілки порваними на дрібні шматочки листям салату. Поверх укладіть пластини обсмаженої курки і дрібно нарізані кубики сиру.
  7. Розкладіть рівномірно помідори черрі, розрізані на декілька частин. Поверх помідор розподіліть сухарики і залийте все приготованим раніше соусом.
  8. Салат подавайте на стіл, не перемішуючи.

При приготуванні такого салату можна поекспериментувати, змішавши 2-3 види листя салату.

Відео-рецепт приготування салату «Цезар з куркою»

Салат «Цезар з куркою, грибами і беконом»

✍ Що потрібно для салату:

  • Салат «Ромен» — 1 пучок
  • шампіньйони (Печериці) – 400-500 р.,
  • Смажена курка – 1 шт.,
  • Яйця – 3-4 шт.,
  • Бекон – 4 скибочки,
  • Сухарики – 3 склянки,
  • Сир Пармезан (натертий) — 50 р.,
  • Оливкова олія – чверть склянки
  • Червоний винний оцет — 2 ст. л.,
  • Цукрова пудра — 2 ч. л.,
  • Гірчиця — 1 ч. л.,
  • Заправка для салату – третину склянки
  • Сіль і перець — за смаком.

Як зробити салат:

  1. Ретельно змішайте оливкова олія, винний оцет, цукрову пудру, гірчицю, сіль і перець. Соус готовий до використання.
  2. Дрібно наріжте гриби і залийте приготовленим соусом. Перемішайте, накрийте кришкою і дайте настоятися приблизно 30 хвилин.
  3. Відваріть яйця.
  4. Наріжте кубиками бекон і обсмажте на сковороді без олії до появи рум’яної скоринки з обох сторін (приблизно 3-4 хвилини).
  5. Викладіть бекон на паперові серветки або рушники, щоб видалити зайвий жир.
  6. Очистіть смажену курку від кісток і шкірки, дрібно наріжте м’ясо.
  7. На дно салатниці укладіть порвані на дрібні частини листя салату.
  8. Викладіть шматочки курки, замариновані гриби, скибочки обсмаженого бекону, сухарики, порізані на кілька часточок яйця.
  9. Все перемішайте і залийте салатним соусом.
  10. Прикрасьте салат натертим пармезаном і подавайте на стіл.

Салат «Цезар з креветками»

✍ Що потрібно для салату:

  • Салат «Ромен» — 1 пучок
  • Яйця -2-3 шт.,
  • Креветки – 10 шт.,
  • Помідори черрі – 5 шт,
  • Сир Пармезан – 50 г,
  • Батон – 5-6 шматочків,
  • Оливкова олія – 3-4 ст. л.,
  • Часник – 1-2 зубчики,
  • Гірчиця – 2 ч. л.,
  • Лимон – половинка,
  • Сіль і перець – за смаком.

Як зробити салат:

  1. Очистіть креветки і покладіть їх в тарілку. Додайте оливкову олію, перець, сіль, видавлений зубчик часнику. Залиште маринуватися на 30-40 хвилин.
  2. Викладіть креветки на паперові рушники для видалення зайвої рідини.
  3. Посмажте креветки в суміші оливкової і вершкового олії по 2 хвилини з кожного боку.
  4. Приготуйте сухарики: натріть батон часником, поріжте на кубики і підсушіть в духовці або на сковороді з антипригарним покриттям.
  5. Відваріть яйця, злегка не доварив.
  6. Розітріть жовтки з гірчицею, видавіть часник, додайте сік лимона, перець і сіль. Перемішайте інгредієнти за допомогою блендера до однорідної маси. Соус для салату готовий.
  7. Викладіть на дно салатниці листя салату. Розкладіть креветки, сухарики, помідори черрі і яйця.
  8. Залийте приготовленим соусом.
  9. Посипте натертим сиром, страву можна подавати до столу.

Замість самостійно приготованих сухариків можна використовувати куплені в магазині сухарі, рецепт допускає приготування без помідор черрі. При бажанні в салат можна додати перепелині яйця.