Яловича печінка — улюблений багатьма смачний і корисний субпродукт.
Вона готується, як окрему страву, але у відвареному вигляді поєднується з багатьма інгредієнтами в салатах. Розглянемо, як довго варити печінка яловичини і як це правильно робити, щоб вона залишалася соковита і смачна.
⌚ Скільки часу варити
Метод | Варіння, в хвилинах |
В каструлі | 35-40 |
В мультиварці | 30-40 |
В мікрохвильовці | 7-10 |
Якщо зварити печінку в каструлі не цілісним шматком, а порізати її на частини, час приготування знизиться до 25 хвилин.
☝ Правильна технологія варіння яловичої печінки
Перед відварюванням продукт готують. Технологія приготування печінки для салату та інших страв не відрізняється.
Спочатку її очищають ножем від плівки і жил. Заморожений продукт опускають в гарячу воду на 5-10 хвилин – після цього плівка буде легше зніматися.
Потім промиваємо і замочуємо на годину в ємності з холодною водою або молоком, щоб виключити гіркуватий присмак і зробити структуру м’якою і ніжною.
Після приступаємо до приготування.
У каструлі
Як варити яловичу печінку:
- У каструлю налити воду, довести її до кипіння.
- В окріп додати лавровий лист і перець горошком, але без солі.
- Підготовлену яловичу печінку покласти в киплячу воду і на сильному вогні ще раз довести до кипіння.
- Зменшити потужність плити до середньої, варити 30-40 хвилин.
- За п’ять хвилин до готовності посолити.
Щоб визначити готовність, протикаємо ножем або виделкою. Рожевий сік свідчить, що продукт ще сирий, прозорий – готове.
В мультиварці
Кроки:
- На дно посуду викласти дрібно нарізані цибулю з морквою.
- На овочі опустити підготовлену печінку і залити водою, щоб вона не менше, ніж на 1 см покривала продукт.
- Поставити мультиварку в режим «Гасіння».
- Готувати 30-40 хвилин.
Щоб печінка вийшла м’якою, поливаємо її перед приготуванням сметаною з розрахунку 100 г сметани на 1 кг субпродукту.
В мікрохвильовці
Як відварити:
- Нарізати печінку на середні за величиною шматочки, укласти в посуд.
- Додати сіль, спеції, цибулю, нарізану півкільцями і сметану (за бажанням).
- Залити невеликою кількістю води і накрити кришкою.
- В залежності від потужності мікрохвильової печі тушкувати 5-7 хвилин.
Популярний рецепт салату з яловичої печінкою
✍ Інгредієнти:
- 300 г яловичої печінки (або замініть на свинячу або курячу);
- 200 г відвареної квасолі;
- 1 цибулина;
- 2 зубки часнику;
- рафінована рослинна олія;
- майонез, сіль, чорний мелений перець.
Приготування:
- Зварити квасолю. Можна попередньо замочити водою, щоб зменшити час варіння. Способи швидкого варіння квасолі дивіться в цій статті.
- Підготувати і печінку відварити, остудити і нарізати її соломкою.
- цибулину Очистити, нарізати півкільцями і пасерувати на рослинній олії до м’якості.
- Все змішати, додати роздавлений часник.
- Заправити салат майонезом, сіллю і перцем.
Для спрощення приготування візьміть квасоля, консервованої у власному соку.
Відео-рецепт листкового печінкового салату
Як правильно вибрати яловичу печінку
Щоб не помилитися і купити якісний продукт, необхідний ретельний огляд.
- Краще купувати не заморожений, а охолоджений субпродукт, так як при заморожуванні втрачається смак.
- Теляча печінка має яскраво-червоний колір, а яловича — темна, вишневого відтінку.
- Якщо поверхня матова — несвіжий продукт. На минулий термін придатності вкаже змінений колір деяких ділянок поверхні (вона має бути рівномірного кольору).
- Запах свіжої печінки солодкуватий. У неякісного субпродукту він кислий, віддає нашатирем.
- Для визначення свіжості натисніть пальцем. Якщо поверхню після натискання вирівнюється — якість хороша. Залишилася вм’ятина свідчить про прострочення.
- Зріз печінки не повинна мати нерівностей.
Іноді нечесні продавці замочують печінку, щоб зберегти вид. Тому звертайте увагу на водянистість продукту.
Відеоінструкція — як вибрати хорошу печінка яловичини