Скільки і як правильно варити яловичу печінку для салату [+рецепт]

Як довго варити яловичу печінку для салату та інших страв. Покрокові рецепти. Вибір свіжого продукту. Інструкція приготування печінкового салату.

Яловича печінка — улюблений багатьма смачний і корисний субпродукт.

Вона готується, як окрему страву, але у відвареному вигляді поєднується з багатьма інгредієнтами в салатах. Розглянемо, як довго варити печінка яловичини і як це правильно робити, щоб вона залишалася соковита і смачна.

⌚ Скільки часу варити

Метод Варіння, в хвилинах
В каструлі 35-40
В мультиварці 30-40
В мікрохвильовці 7-10

Якщо зварити печінку в каструлі не цілісним шматком, а порізати її на частини, час приготування знизиться до 25 хвилин.

☝ Правильна технологія варіння яловичої печінки

Перед відварюванням продукт готують. Технологія приготування печінки для салату та інших страв не відрізняється.

Спочатку її очищають ножем від плівки і жил. Заморожений продукт опускають в гарячу воду на 5-10 хвилин – після цього плівка буде легше зніматися.

Потім промиваємо і замочуємо на годину в ємності з холодною водою або молоком, щоб виключити гіркуватий присмак і зробити структуру м’якою і ніжною.

Після приступаємо до приготування.

У каструлі

Як варити яловичу печінку:

  1. У каструлю налити воду, довести її до кипіння.
  2. В окріп додати лавровий лист і перець горошком, але без солі.
  3. Підготовлену яловичу печінку покласти в киплячу воду і на сильному вогні ще раз довести до кипіння.
  4. Зменшити потужність плити до середньої, варити 30-40 хвилин.
  5. За п’ять хвилин до готовності посолити.

Щоб визначити готовність, протикаємо ножем або виделкою. Рожевий сік свідчить, що продукт ще сирий, прозорий – готове.

В мультиварці

Кроки:

  1. На дно посуду викласти дрібно нарізані цибулю з морквою.
  2. На овочі опустити підготовлену печінку і залити водою, щоб вона не менше, ніж на 1 см покривала продукт.
  3. Поставити мультиварку в режим «Гасіння».
  4. Готувати 30-40 хвилин.

Щоб печінка вийшла м’якою, поливаємо її перед приготуванням сметаною з розрахунку 100 г сметани на 1 кг субпродукту.

В мікрохвильовці

Як відварити:

  1. Нарізати печінку на середні за величиною шматочки, укласти в посуд.
  2. Додати сіль, спеції, цибулю, нарізану півкільцями і сметану (за бажанням).
  3. Залити невеликою кількістю води і накрити кришкою.
  4. В залежності від потужності мікрохвильової печі тушкувати 5-7 хвилин.

Популярний рецепт салату з яловичої печінкою

✍ Інгредієнти:

  • 300 г яловичої печінки (або замініть на свинячу або курячу);
  • 200 г відвареної квасолі;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубки часнику;
  • рафінована рослинна олія;
  • майонез, сіль, чорний мелений перець.

Приготування:

  1. Зварити квасолю. Можна попередньо замочити водою, щоб зменшити час варіння. Способи швидкого варіння квасолі дивіться в цій статті.
  2. Підготувати і печінку відварити, остудити і нарізати її соломкою.
  3. цибулину Очистити, нарізати півкільцями і пасерувати на рослинній олії до м’якості.
  4. Все змішати, додати роздавлений часник.
  5. Заправити салат майонезом, сіллю і перцем.

Для спрощення приготування візьміть квасоля, консервованої у власному соку.

Відео-рецепт листкового печінкового салату

Як правильно вибрати яловичу печінку

Щоб не помилитися і купити якісний продукт, необхідний ретельний огляд.

  • Краще купувати не заморожений, а охолоджений субпродукт, так як при заморожуванні втрачається смак.
  • Теляча печінка має яскраво-червоний колір, а яловича — темна, вишневого відтінку.
  • Якщо поверхня матова — несвіжий продукт. На минулий термін придатності вкаже змінений колір деяких ділянок поверхні (вона має бути рівномірного кольору).
  • Запах свіжої печінки солодкуватий. У неякісного субпродукту він кислий, віддає нашатирем.
  • Для визначення свіжості натисніть пальцем. Якщо поверхню після натискання вирівнюється — якість хороша. Залишилася вм’ятина свідчить про прострочення.
  • Зріз печінки не повинна мати нерівностей.

Іноді нечесні продавці замочують печінку, щоб зберегти вид. Тому звертайте увагу на водянистість продукту.

Відеоінструкція — як вибрати хорошу печінка яловичини