Плов є традиційним блюдом азіатської кухні. Спеції роблять їжу, приготовану за різними рецептами, своєрідною і унікальними.
Які приправи кладуть в плов в залежності від виду м’яса дізнайтеся в цій статті.
Правильні спеції для різних видів плову
В різних рецептах приготування плову використовують різні набори спецій. Давайте ж розберемося, що входить в приправу для плову.
Узбецький плов
В узбецький плов кладуть багато спецій. У перелік приправ входять наступні приправи.
Спеції:
- зіра (насіння);
- томати сушені;
- сушений червоний солодкий перець;
- коріандр;
- сушений зелений гострий перець;
- чорний перець;
- шафран;
- часник (головки).
Приготування класичного узбецького плову починається з покупки м’яса. Головний продукт страви — баранина (грудинка, м’ясо задній частині, сідло).
Приготування:
- Кілограм рису заливають окропом, щоб крупа набухла.
- В казані нагрівають масло (або жир), обсмажують шматочки баранини (1,5 кг).
- Додають шінкованной цибулю (5 оловок), обсмажують.
- Додають різану морква (5 штук), обсмажують.
- Додають спеції.
- У казан наливають воду, щоб вона закрила вміст, і тушкують м’ясо півгодини.
- З замоченого рису зливають воду, промивають крупу теплою водою.
- Рис кладуть у казан рівним шаром (не перемішують).
- Через друшляк рис заливають окропом. Вода повинна утворити шар товщиною 1,5-2 див.
- Після закипання зменшують температуру і варять, поки крупа не вбере воду.
- За 15 хвилин в рис ставлять головки часнику.
- вимикають Плиту, казан накривають і настоюють страва 1 годину.
Приправи можна приготувати заздалегідь змішавши з в потрібних пропорціях. Зіру, коріандр, шафран, подрібнений перець , інші приправи відмірюють ложкою, змішують і зберігають у банку.
Плов з куркою
Для плову з куркою беруть м’ясисті частини тушки.
Спеції:
- червоний перець сушений;
- барбарис;
- чебрець;
- часник;
- перець — червоний, чорний і чилі;
- петрушка (сушена або свіжа);
- зіра;
- шафран або кукрума.
Приготування курячого плову: на 500 г довгого рису беруть два середніх стегенця або грудки. Знадобиться морквина, цибулина і 4-5 часточок часнику.
Приготування:
- Рисову крупу миють і заварюють гарячою водою.
- Куряче м’ясо ріжуть на маленькі шматочки.
- цибулю Нарізають кільцями, моркву — соломкою.
- У казан наливають олію, обсмажують цибулю.
- Додають куряче м’ясо і смажать 5 хвилин (середній вогонь).
- Додають моркву (не перемішують). Тушкують під кришкою 5-7 хвилин.
- У каструлю кладуть спеції і рис.
- Доливають воду, щоб вона покрила рис.
- Варять плов 15 хвилин, потім вставляють на рис часникові зубчики.
- Перед подачею на стіл блюдо нудиться 5-10 хвилин.
Плов з свинини
Для плову з свинини потрібно не надто жирне м’ясо.
Спеції:
- базилік сушений;
- зіра;
- часник;
- кукрума;
- сушений барбарис;
- лавровий лист;
- червоний перець сушений;
- барбарис;
- коріандр.
На 0,5 кг свинини беруть півтори склянки довгого рису, 3 моркви 2 цибулини, середню голівку часнику.
Приготування:
- Шматочки свинини обсмажують до рум’яної скоринки.
- Обсмажують нашатковану цибулю, потім моркву, тушкують під кришкою.
- Додають часник, спеції і сіль.
- Рис миють і викладають на м’ясо, не перемішуючи.
- Доливають в каструлю воду (на 2 см вище шару рису).
- Варять на середньому вогні, поки вода не вбереться.
- Рис проколюють виделкою до дна, тушкують 15-20 хвилин на малому вогні.
Насіння зіри можна замінити кмином. Шафран замінюють кукрумой, замість барбарису можна покласти сушену журавлину або темний родзинки.
Відео-порада від продавця спецій про приправи для плову
Плов з яловичини
Спеції покращують смак яловичини і надають красивий відтінок рісу. У страву додають такі продукти.
Спеції:
- шафран;
- насіння зіри;
- коріандр;
- червону паприку;
- перець чилі;
- сушені ягоди барбарису.
На кілограм м’яса беруть 3,5-4 склянки рису, 3 моркви, 2 цибулини.
Приготування:
- На сковороді розігрівають масло і смажать яловичину.
- Додають шинкованый цибулю, смажать 4-5 хвилин.
- Додають моркву, натерту на тертці, закривають кришку, тушкують півгодини.
- Доливають воду, додають спеції і шар промитого рису.
- За 15 хвилин в рис встромляють головку часнику.
- Плов варять на малому вогні ще 20 хвилин.
Плов з баранини
Для «європейського» плову підійде будь-яка баранина жирна і пісна.
Спеції:
- кукрума;
- зіра;
- барбарис;
- пажитник;
- сумах;
- паприка;
- каррі;
- коріандр;
- чабер.
Приготування починається з купівлі хорошого м’яса. На кілограм баранини потрібно 0,6 кг моркви і 0,6 кг цибулі, 2 середніх головки часнику.
Приготування:
- В глибоку сковороду наливають масло, обсмажують шінкованной цибулю.
- Додають баранину і обсмажують 5-8 хвилин (до підрум’янення).
- Кладуть моркву, інгредієнти перемішують і тушкують 10 хвилин.
- Додають спеції, сіль.
- Насипають шар рису, заливають водою. Варять 25 хвилин.
- рис ставлять головки часнику. Готують на малому вогні ще 20-25 хвилин.
- Перед подачею на стіл рис перемішують, часник прибирають.
В плов додають тільки свіжий часник. Часникова пудра не дає сильного запаху.
Рибний плов
Рибний плов має специфічний смак, тому до вибору спецій для нього варто поставитися з особливою серйозністю.
Спеції:
- свіжу кинзу;
- цедру лимона;
- коріандр;
- кукруму;
- перець чилі;
- лавровий лист;
- шафран;
- сушений болгарський перець;
- чорний перець мелений.
Приготування плову починається з вибору риби. У даному рецепті страву готують з горбушею.
Приготування:
- У глибоку сковороду наливаємо рослинне масло, обсмажують шінкованной цибулю (2 голівки).
- Додають шматочки риби (400 гр), обсмажують з цибулею 5 хвилин.
- Додають спеції і сіль.
- Кладуть промитий рис (2 склянки), перемішують з рибою.
- Заливають інгредієнти окропом, щоб зверху утворився шар води 1 див.
- Кладуть лавровий лист, сушену петрушку і кріп.
- Закривають кришку, на малому варять страву до готовності.
Плов можна приготувати з сухофруктами (родзинками, курагою, чорносливом) без використання м’яса. Солодкий варіант цієї страви додають барбарис, корицю, зіру, гвоздику, шафран, кардамон, волоські горіхи.
Плов — корисна і калорійна їжа, яку готують і у свята, і у будні дні. У наш час не представляє труднощів знайти різні спеції.