Які спеції потрібно додавати в плов — що кажуть кулінари

Дізнайтеся тут, які спеції кладуть в плов в залежності від виду мяса. 6 рецептів приготування плову. Плюс відео-порада від продавця східних спецій!

Плов є традиційним блюдом азіатської кухні. Спеції роблять їжу, приготовану за різними рецептами, своєрідною і унікальними.

Які приправи кладуть в плов в залежності від виду м’яса дізнайтеся в цій статті.

Правильні спеції для різних видів плову

В різних рецептах приготування плову використовують різні набори спецій. Давайте ж розберемося, що входить в приправу для плову.

Узбецький плов

В узбецький плов кладуть багато спецій. У перелік приправ входять наступні приправи.

Спеції:

  • зіра (насіння);
  • томати сушені;
  • сушений червоний солодкий перець;
  • коріандр;
  • сушений зелений гострий перець;
  • чорний перець;
  • шафран;
  • часник (головки).

Приготування класичного узбецького плову починається з покупки м’яса. Головний продукт страви — баранина (грудинка, м’ясо задній частині, сідло).

Приготування:

  1. Кілограм рису заливають окропом, щоб крупа набухла.
  2. В казані нагрівають масло (або жир), обсмажують шматочки баранини (1,5 кг).
  3. Додають шінкованной цибулю (5 оловок), обсмажують.
  4. Додають різану морква (5 штук), обсмажують.
  5. Додають спеції.
  6. У казан наливають воду, щоб вона закрила вміст, і тушкують м’ясо півгодини.
  7. З замоченого рису зливають воду, промивають крупу теплою водою.
  8. Рис кладуть у казан рівним шаром (не перемішують).
  9. Через друшляк рис заливають окропом. Вода повинна утворити шар товщиною 1,5-2 див.
  10. Після закипання зменшують температуру і варять, поки крупа не вбере воду.
  11. За 15 хвилин в рис ставлять головки часнику.
  12. вимикають Плиту, казан накривають і настоюють страва 1 годину.

Приправи можна приготувати заздалегідь змішавши з в потрібних пропорціях. Зіру, коріандр, шафран, подрібнений перець , інші приправи відмірюють ложкою, змішують і зберігають у банку.

Плов з куркою

Для плову з куркою беруть м’ясисті частини тушки.

Спеції:

  • червоний перець сушений;
  • барбарис;
  • чебрець;
  • часник;
  • перець — червоний, чорний і чилі;
  • петрушка (сушена або свіжа);
  • зіра;
  • шафран або кукрума.

Приготування курячого плову: на 500 г довгого рису беруть два середніх стегенця або грудки. Знадобиться морквина, цибулина і 4-5 часточок часнику.

Приготування:

  1. Рисову крупу миють і заварюють гарячою водою.
  2. Куряче м’ясо ріжуть на маленькі шматочки.
  3. цибулю Нарізають кільцями, моркву — соломкою.
  4. У казан наливають олію, обсмажують цибулю.
  5. Додають куряче м’ясо і смажать 5 хвилин (середній вогонь).
  6. Додають моркву (не перемішують). Тушкують під кришкою 5-7 хвилин.
  7. У каструлю кладуть спеції і рис.
  8. Доливають воду, щоб вона покрила рис.
  9. Варять плов 15 хвилин, потім вставляють на рис часникові зубчики.
  10. Перед подачею на стіл блюдо нудиться 5-10 хвилин.

Плов з свинини

Для плову з свинини потрібно не надто жирне м’ясо.

Спеції:

  • базилік сушений;
  • зіра;
  • часник;
  • кукрума;
  • сушений барбарис;
  • лавровий лист;
  • червоний перець сушений;
  • барбарис;
  • коріандр.

На 0,5 кг свинини беруть півтори склянки довгого рису, 3 моркви 2 цибулини, середню голівку часнику.

Приготування:

  1. Шматочки свинини обсмажують до рум’яної скоринки.
  2. Обсмажують нашатковану цибулю, потім моркву, тушкують під кришкою.
  3. Додають часник, спеції і сіль.
  4. Рис миють і викладають на м’ясо, не перемішуючи.
  5. Доливають в каструлю воду (на 2 см вище шару рису).
  6. Варять на середньому вогні, поки вода не вбереться.
  7. Рис проколюють виделкою до дна, тушкують 15-20 хвилин на малому вогні.

Насіння зіри можна замінити кмином. Шафран замінюють кукрумой, замість барбарису можна покласти сушену журавлину або темний родзинки.

Відео-порада від продавця спецій про приправи для плову

Плов з яловичини

Спеції покращують смак яловичини і надають красивий відтінок рісу. У страву додають такі продукти.

Спеції:

  • шафран;
  • насіння зіри;
  • коріандр;
  • червону паприку;
  • перець чилі;
  • сушені ягоди барбарису.

На кілограм м’яса беруть 3,5-4 склянки рису, 3 моркви, 2 цибулини.

Приготування:

  1. На сковороді розігрівають масло і смажать яловичину.
  2. Додають шинкованый цибулю, смажать 4-5 хвилин.
  3. Додають моркву, натерту на тертці, закривають кришку, тушкують півгодини.
  4. Доливають воду, додають спеції і шар промитого рису.
  5. За 15 хвилин в рис встромляють головку часнику.
  6. Плов варять на малому вогні ще 20 хвилин.

Плов з баранини

Для «європейського» плову підійде будь-яка баранина жирна і пісна.

Спеції:

  • кукрума;
  • зіра;
  • барбарис;
  • пажитник;
  • сумах;
  • паприка;
  • каррі;
  • коріандр;
  • чабер.

Приготування починається з купівлі хорошого м’яса. На кілограм баранини потрібно 0,6 кг моркви і 0,6 кг цибулі, 2 середніх головки часнику.

Приготування:

  1. В глибоку сковороду наливають масло, обсмажують шінкованной цибулю.
  2. Додають баранину і обсмажують 5-8 хвилин (до підрум’янення).
  3. Кладуть моркву, інгредієнти перемішують і тушкують 10 хвилин.
  4. Додають спеції, сіль.
  5. Насипають шар рису, заливають водою. Варять 25 хвилин.
  6. рис ставлять головки часнику. Готують на малому вогні ще 20-25 хвилин.
  7. Перед подачею на стіл рис перемішують, часник прибирають.

В плов додають тільки свіжий часник. Часникова пудра не дає сильного запаху.

Рибний плов

Рибний плов має специфічний смак, тому до вибору спецій для нього варто поставитися з особливою серйозністю.

Спеції:

  • свіжу кинзу;
  • цедру лимона;
  • коріандр;
  • кукруму;
  • перець чилі;
  • лавровий лист;
  • шафран;
  • сушений болгарський перець;
  • чорний перець мелений.

Приготування плову починається з вибору риби. У даному рецепті страву готують з горбушею.

Приготування:

  1. У глибоку сковороду наливаємо рослинне масло, обсмажують шінкованной цибулю (2 голівки).
  2. Додають шматочки риби (400 гр), обсмажують з цибулею 5 хвилин.
  3. Додають спеції і сіль.
  4. Кладуть промитий рис (2 склянки), перемішують з рибою.
  5. Заливають інгредієнти окропом, щоб зверху утворився шар води 1 див.
  6. Кладуть лавровий лист, сушену петрушку і кріп.
  7. Закривають кришку, на малому варять страву до готовності.

Плов можна приготувати з сухофруктами (родзинками, курагою, чорносливом) без використання м’яса. Солодкий варіант цієї страви додають барбарис, корицю, зіру, гвоздику, шафран, кардамон, волоські горіхи.

Плов — корисна і калорійна їжа, яку готують і у свята, і у будні дні. У наш час не представляє труднощів знайти різні спеції.

Відео-рецепт арабського плову з рибою і картоплею «Саядия»