Рис для плову: який краще використовувати і як обробити

промивати і замочувати рис для приготування плову. 4 правила для якісної крупи. Для чого обсмажувати і скільки потрібно води для страви.

Правильні крупинки рису в плові вбирають в себе все найсмачніше, залишаючись розсипчастими і цілісними. Який сорт володіє такими якостями розглянемо в цій статті.

В казані

Кращі сорти рису для приготування в казані:

  1. Девзира. За кольором відрізняється від інших кремовим кольором, солодкуватий, з присмаком солоду.
  2. Жасмин. Рисинків цього виду витягнуті і білі. Перевага сорту — добре вбирає прянощі, жири і воду.
  3. Супер Басматі. Крупинки цього виду ще більш витягнуті ніж у попередньому варіанті. Колір білий.

В мультиварці

Для приготування в мультиварці використовують будь-яку крупу, але кращими сортами вважаються ті, що і для казана.

☝ На що звернути увагу при купівлі рису

Кращий сорт – це «Девзира», так як його вивели спеціально для приготування плову. Але разом з популярністю збільшилася кількість підробок, тому потрібно знати, на що звернути увагу при виборі товару.

  • Набирають трохи зерен в долоні і розтирають їх. Справжні будуть хрустіти.
  • Крупа повинна бути важкою по вазі, але сухий. Це показник хорошої приймальності води.
  • Взявши зернятко в руки, зішкребіть коричневу пил. Повинна залишитися коричнева смуга, яка не стирається руками і не розчиняється у воді.
  • Надкусіть зернятко. Якщо це вийшло, то перед вами підробка.

Обробка рису перед приготуванням плову

Потрібно промивати рис

Для запобігання злипання, рис обов’язково промивають. Ще це потрібно, щоб позбутися від дрібного сміття і пилу.

Промивати можна в каструлі або сіте. Для зручності краще використовувати велику і глибоку миску.

Насипавши рис в ємність, його потрібно залити гарячою водою і злегка перешкодити руками. Промивання повторюють 5-7 разів, щоразу змінюючи рідина. При необхідності можна і більше, головне, щоб вода стала прозорою.

Потрібно і як замочувати рис

Після промивання крупу можна не замочувати. Це роблять для більш швидкого приготування.

В залежності від сорту замочують по-різному:

  1. Довгозерний (але не тонкий). Обшпарити рис кип’ятком і залити холодною водою. Залишити на 30 хвилин і просушити рушником.
  2. Круглозерний. Досить 15-хвилинного замочування в теплій воді. Потім його потрібно знову промити холодною.
  3. Дрібний і прозорий. Для приготування розсипчастого страви такий рис замочують цілих 5 годин, при цьому воду підсолюють.

Як обсмажити рис для плову

Обжарка потрібна, щоб страва вийшла розсипчастою. Промиту крупувысыпают на суху сковороду і висушити на середньому вогні, потім додають невелику кількість олії і обсмажують 3-5 хвилин на середньому вогні до золотистого кольору.

Пропорції рису і води для плову

Для зручності всі дані наведені у вигляді таблиці.

Сорт рису, 200 грам Кількість води, мл
Девзира 450-550
Жасмин 400-450
Супер Басматі 400-500

Загальноприйнятим є співвідношення 1 до 2, але узбецькі кулінари впевнені, що для приготування смачного плову необхідні рівні пропорції.

⏱ Скільки варити рис у плові

Важливо дотримуватися правильного алгоритму при варінні. Є загальноприйняті тимчасові стандарти.

У казані

Традиційним вважається спосіб приготування в казані, на що доведеться витратити чимало часу. Проте, результат коштує витрачених зусиль.

Сорт рису Час приготування, хвилин
Девзира 50
Жасмин 40
Супер Басматі 40

Для визначення готовності протикають лопаткою і дивляться на рівень рідини. Якщо вода випарувалася, рис пробують: якщо м’який — казан знімають з плити, закривають кришкою і настоюють ще 15-30 хвилин під кришкою; якщо жорсткий — доливаю рідину і залишають готують ще деякий час.

В мультиварці

Сорт рису Час приготування, хвилин
Девзира 45
Жасмин 25
Супер Басматі 20-25

Мультиварка мається в своєму функціоналі режим «Плов», який вибирають при приготуванні. Для поліпшення смаку рекомендується за 10 хвилин до закінчення готування режим вимкнути і поставити на підігрів.

Секрети приготування ідеального плову

Дотримуються наступних рекомендацій:

  1. Не вибирайте ті сорту крупи, що швидко розварюються. Краще зупинитися на «девзира» або «басматі».
  2. Рис викладають на м’ясо і овочі так, щоб крупинки не стосувалися дна. Таким чином, крупа буде пропариваться і знайде потрібну консистенцію.
  3. Перемішувати не рекомендується.
  4. Краще не використовувати телятину. З бараниною, куркою або свининою вийде смачніше.
  5. додавайте Спеції за смаком, але обов’язково приправте зірою, барбарисом і гострим перцем. Як правильно солити плов дивитеся в наступній статті.
  6. Моркву і цибулю беріть у рівному обсязі з крупою. Часник додається за бажанням.
  7. Після приготування рекомендується накрити сковороду теплою ковдрою або рушником на 15-30 хвилин, щоб дати аромату настоятися.
  8. Спочатку обсмажується м’ясо, потім додаються овочі, а вже після приправа засипається і крупа.