Коли додати зіру в плов і скільки

Коли і в якій кількості додавати в плов зіру. Плюс рецепт справжнього узбексткого плову з відео і 3 ради від кулінарів, щоб плов вийшов смачним!

Плов – одне з головних національних страв східної кухні. А оскільки Центральна Азія асоціюється зі спеціями і прянощами, приготування плову без різних приправ уявити важко.

Варіантів приготування страви з додаванням спецій безліч. Але тільки зіра здатна надавати йому особливий смак, неповторний аромат і насичувати корисними мікроелементами.

Зіра (або кумін) — це спеція у вигляді темних насіння з пряним ароматом і гіркуватим смаком.

На питання про те, скільки зіри класти в плов у кожного кухаря відповідь свій. Від 1 ч. л. до третини склянки на 1 кг рису.

У більшості рецептів кількість зіри становить 1-2 ч. л. на 1 кг рису. Додають прянощі при обсмажуванні шматків м’яса (перед закладкою рису), так вона краще розкриває свій неповторний смак і аромат.

Рецепт плову з додаванням зіри [відео]

Справжній плов завжди готується з молодої баранини. У цьому випадку м’ясо виходить соковитим і не жорстким. Щоб здивувати гостей справжнім східним стравою, слід уважно слідувати запропонованим рецептом.

✍ Інгредієнти:

  • м’ясо баранини – 1 кг;
  • рис – 1 кг;
  • сало – 100 г;
  • морква – 1 кг;
  • цибуля – 3-5 шт.;
  • часник – 2 головки;
  • перець пекучий – 1 стручок;
  • масло рослинне – 150 мл;
  • сіль – за смаком;
  • вода – 1 л;
  • зіра – 1,5 ч. л.

Приготування:

  1. В добре розігрітому казані обсмажити до золотистого кольору шматочки сала і перекласти їх в окрему ємність.
  2. Обсмажити протягом 10 хвилин шматочки баранини, не забуваючи помішувати, і додати щіпку зіри.
  3. Додати нарізану кільцями цибулю і довести до рум’яного кольору.
  4. Відправити в казан нарізану тонкими смужками, моркву і смажити протягом 10 хвилин.
  5. Влити холодної води рівно стільки, щоб вона покрила засмажку максимум на 2,5 см. Правильно приготований «казан» (бульйон) – гарантія успіху в приготуванні страви.
  6. Після закипання бульйону додати цілісні стручки перцю, зубчики часнику, сіль.
  7. Зменшити вогонь і томити 30 хвилин, після чого вийняти перець з часником.
  8. У вируючий бульйон викласти промитий рис і рівномірно розподілити поверх м’яса, не перемішуючи.
  9. Після вбирання рисом бульйону додати склянку гарячої води, накрити кришкою і укутати рушником.
  10. Зменшити вогонь до мінімуму і готувати ще близько 10 хвилин.
  11. Вимкнути вогонь і залишити плов на півгодини для «дозрівання».
  12. Готову страву перемішати, викласти на велике кругле блюдо, прикрасивши часником і перцем і подати до столу.

Відео-рецепт приготування справжнього узбецького плову

У процесі підготовки моркви рекомендується посипати його цукром. Це необхідно для виділення соку.

ТОП-3 хитрощі приготування плову

Щоб приготувати ідеальний плов, потрібно:

  1. Приділити увагу приготування м’ясо-овочевий основи плову (зірвака). Важливо, щоб м’ясо повністю закривала дно казана. В іншому випадку рис може підгоріти та зіпсувати запах і смак страви.
  2. Використовувати цей чавунний казан. Вважається, що в посуді зі сферичною формою днища нагрівання всього вмісту відбувається рівномірно. Це робить процес приготування більш швидким. Заміною казана може стати гусятниця, глибока сковорода або скороварка, але обов’язково з товстим дном.
  3. Перемішувати плов безпосередньо перед подачею на стіл. Небажано робити це під час готування, інакше жир, який використовувався для обжарювання перших інгредієнтів, склеїть рис, і він провариться нерівномірно.

При приготуванні плову не слід шкодувати моркви: вона збільшує обсяг страви, підвищує пригрів рису, збагачує плов вітамінами і надає страві красивий відтінок.

До того ж з нею ідеально поєднується зіра (виступає в якості підсилювача кольору), головне – класти цю спецію під час обжарювання м’яса або після закипання зірвака, але не в кінці.