Скільки часу вариться рис в плові: секрети шеф-кухаря

Скільки варити рис у плові, щоб він був розсипчастим і смачним. Інформація в таблиці, в залежності від способу приготування. Рецепт узбецького страви!

За всіма правилами приготувати плов – справжнє мистецтво, коли, здавалося б, складається він із звичайних продуктів. Головне в цій страві — правильно зварена рисова крупа. Як варити рис, щоб він вийшов розсипчастим дізнайтеся в цій статті.

⌚ Скільки часу варити

Кожен кулінар приготує справжній плов, знаючи основні правила. Від способу та часу приготування залежить смак.

Скільки готується рис в плові дивіться в таблиці:

Спосіб варіння Мультиварка Сковорода Казан Мікрохвильовка
Час На режимі «Плов» або «Каша» — 40 хвилин 45-50 хвилин 30-40 хвилин При потужності 800 Вт — 25-30 хвилин

Які вибрати спеції читайте в цій статті.

рис Який вибрати для приготування плову

Щоб блюдо вийшло смачним і ароматним, використовуйте тільки відповідну крупу. Тоді вона не буде злипатися і плов вийде розсипчастим.

Правильна крупа добре вбирає воду, жири, аромат спецій, м’яса та овочів.

Підходящі сорти:

  1. Девзира – популярний сорт. Він надає страві солодкуватий смак.
  2. Басматі – «ароматний» з великим вмістом вітамінів і горіховим смаком. Найдорожчий сорт. При варінні подовжується, не змінюючи товщини, не розварюється, не злипається.
  3. Жасмин – рисинків з ніжною молочно-квітковим смаком. Не розварюється, стає розсипчастим і легким, схожим на квітку. Їм часто замінюють Басматі, так як він більш дешевий.
  4. Індика – довгозерний зі світовою популярністю. При приготуванні не розварюється і не злипається.
  5. Арборіо — круглозерний або середньозернистий. Добре вбирає аромати і смаки інгредієнтів.

Деякі кулінари помилково думають, що плов можна приготувати з пропареного рису. Блюдо виходить розсипчастим, але по-справжньому смачним не буде, т. к. така крупа не вбере аромати і смаки інгредієнтів.

Простий рецепт плову від шеф-кухаря

Інгредієнти:

  • Баранина або яловичина – 800 р.,
  • Рис Девзира (або будь-довгозерний рис) – 2-3 склянки
  • цибуля Ріпчаста – 6 шт.,
  • Морква – 5 шт.,
  • Часник – 6-7 зуб.,
  • Рафінована соняшникова олія – 400-450 р.,
  • Спеції (зіра, куркума, чорний мелений перець, барбарис) – за смаком.

Приготування:

  1. Візьміть м’ясо, моркву і цибулю в однаковій пропорції.
  2. моркву Наріжте соломкою. Як це правильно зробити дивіться тут.
  3. Нашаткуйте цибулю полуколечками.
  4. М’ясо наріжте невеликими шматочками.
  5. Приготуємо казан. Налийте в чавунну сковороду олію, накалите його, покладіть м’ясо, моркву, цибулю, обсмажте до золотистої скоринки.
  6. Не накриваючи кришкою, варіть на сильному вогні 10 хвилин, зрідка перемішуючи.
  7. Закрийте і готуйте, не збавляючи вогню, до испраения води.
  8. В казан додайте сіль, спеції (барбарис, базилік, коріандр, лавровий лист, кмин).
  9. Розподіліть по поверхні крупу. Налийте гарячу воду, застроміть зубчики часнику (нечищені), закрийте. Перемішування не потрібно.
  10. На мінімальному вогні готуйте 50 хвилин. Не можна відкривати кришку і перемішувати під час приготування.
  11. Після вимкнення плити укутайте сковороду ковдрою, залиште «доходити» приблизно на 50 хвилин. Блюдо перемішуйте тільки при подачі.

Рецепт плову, як в «Чайхані» [відео]