За всіма правилами приготувати плов – справжнє мистецтво, коли, здавалося б, складається він із звичайних продуктів. Головне в цій страві — правильно зварена рисова крупа. Як варити рис, щоб він вийшов розсипчастим дізнайтеся в цій статті.
⌚ Скільки часу варити
Кожен кулінар приготує справжній плов, знаючи основні правила. Від способу та часу приготування залежить смак.
Скільки готується рис в плові дивіться в таблиці:
Спосіб варіння | Мультиварка | Сковорода | Казан | Мікрохвильовка |
Час | На режимі «Плов» або «Каша» — 40 хвилин | 45-50 хвилин | 30-40 хвилин | При потужності 800 Вт — 25-30 хвилин |
Які вибрати спеції читайте в цій статті.
рис Який вибрати для приготування плову
Щоб блюдо вийшло смачним і ароматним, використовуйте тільки відповідну крупу. Тоді вона не буде злипатися і плов вийде розсипчастим.
Правильна крупа добре вбирає воду, жири, аромат спецій, м’яса та овочів.
Підходящі сорти:
- Девзира – популярний сорт. Він надає страві солодкуватий смак.
- Басматі – «ароматний» з великим вмістом вітамінів і горіховим смаком. Найдорожчий сорт. При варінні подовжується, не змінюючи товщини, не розварюється, не злипається.
- Жасмин – рисинків з ніжною молочно-квітковим смаком. Не розварюється, стає розсипчастим і легким, схожим на квітку. Їм часто замінюють Басматі, так як він більш дешевий.
- Індика – довгозерний зі світовою популярністю. При приготуванні не розварюється і не злипається.
- Арборіо — круглозерний або середньозернистий. Добре вбирає аромати і смаки інгредієнтів.
Деякі кулінари помилково думають, що плов можна приготувати з пропареного рису. Блюдо виходить розсипчастим, але по-справжньому смачним не буде, т. к. така крупа не вбере аромати і смаки інгредієнтів.
Простий рецепт плову від шеф-кухаря
✍ Інгредієнти:
- Баранина або яловичина – 800 р.,
- Рис Девзира (або будь-довгозерний рис) – 2-3 склянки
- цибуля Ріпчаста – 6 шт.,
- Морква – 5 шт.,
- Часник – 6-7 зуб.,
- Рафінована соняшникова олія – 400-450 р.,
- Спеції (зіра, куркума, чорний мелений перець, барбарис) – за смаком.
Приготування:
- Візьміть м’ясо, моркву і цибулю в однаковій пропорції.
- моркву Наріжте соломкою. Як це правильно зробити дивіться тут.
- Нашаткуйте цибулю полуколечками.
- М’ясо наріжте невеликими шматочками.
- Приготуємо казан. Налийте в чавунну сковороду олію, накалите його, покладіть м’ясо, моркву, цибулю, обсмажте до золотистої скоринки.
- Не накриваючи кришкою, варіть на сильному вогні 10 хвилин, зрідка перемішуючи.
- Закрийте і готуйте, не збавляючи вогню, до испраения води.
- В казан додайте сіль, спеції (барбарис, базилік, коріандр, лавровий лист, кмин).
- Розподіліть по поверхні крупу. Налийте гарячу воду, застроміть зубчики часнику (нечищені), закрийте. Перемішування не потрібно.
- На мінімальному вогні готуйте 50 хвилин. Не можна відкривати кришку і перемішувати під час приготування.
- Після вимкнення плити укутайте сковороду ковдрою, залиште «доходити» приблизно на 50 хвилин. Блюдо перемішуйте тільки при подачі.