Які приправи і спеції додають у борщ

Список ? приправ для борщу. Як їх правильно зберігати і застосовувати. Рецепт приготування універсальної приправи з відео. Плюс рецепт смачного домашнього борщу!

Вибір приправ для борщу індивідуальний, число комбінацій майже безмежно. Але існують універсальні спеції, які обов’язково повинні бути присутніми в кожному першому блюді.

Давайте розберемося які приправи додають у борщ і як їх можна приготувати в домашніх умовах!

Перелік приправ для борщу

Приправа

Опис

Застосування

Чорний перець

Плоди багаторічної рослини сімейства перцевих. Смак пекучий, аромат виражений, запашний.

Володіє імуномодулюючою, очищує, омолоджуючу, кровотворних дією. Сприяє схудненню.

Якщо мета — ароматизація бульйону, то горошини закладають у нього одночасно з овочами після зняття пінки.

Якщо потрібна легка гострота, то крупномолотый перець можна додати до піджарки з моркви і цибулі.

Перець не тільки надає страві пекучість, але і збільшує термін зберігання.

Лавровий лист

Листя лаврового дерева, багаті ефірними і дубильними речовинами. Смак гірко-смолянистый, аромат сильний духмяний.

Чинить протигрибкову, протимікробну, в’яжучу, імуномодулюючу дію. Знижує тиск.

Додають за 5 хвилин до кінця.

Класти потрібно помірно, інакше їжа набуває гіркуватий присмак.

Досить 1-2 листків на 3 літра борщу.

Коріандр

Насіння кінзи, трав’янистої однорічної рослини сімейства зонтичних. Смак пряний з легкою гіркуватістю, солодкуватий аромат.

Підвищує апетит, заспокоює нервову систему, володіє протисудомною дією.

можна Додавати на різних етапах: горошинами на стадії ароматизації бульйону, в молотом вигляді в піджарку з овочів.

Корінь селери

Висушений і подрібнений дуже ароматний коренеплід сімейства зонтичних. Смак пряний, солодкуватий, з приємною гіркотою, аромат виражений.

Поліпшує загальне самопочуття, уповільнює старіння, бореться з хронічною втомою, знижує тиск, зміцнює стінки судин.

Кладуть в кінці варіння бульйону для його ароматизації.

Сушений кріп

Зелень трав’янистої однорічної рослини сімейства зонтичних. Смак і запах освіжаючі, з нотками кмину і фенхелю.

Нормалізує обмін речовин і роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, підвищує апетит, зміцнює імунітет, має антибактеріальну дію, полегшує кашель.

Кладуть перед зняттям борщу з вогню.

Сушена петрушка

Зелень дворічної трав’янистої рослини сімейства зонтичних. Смак трохи різкий, солодкуватий, з легкою гіркуватістю. Аромат виражений, трав’яний.

Стабілізує рівень цукру в крові, знімає набряклість, покращує апетит, висновки токсини, має жовчогінну та протизапальну дію.

В борщ додають в кінці, перед вимиканням і настоюванням.

Сушений часник

Висушені і подрібнені часточкові цибулини багаторічної рослини підродини цибулевих. Смак яскравий, солодкувато-гострий, сильний аромат.

Перешкоджає утворенню тромбів і бляшок, у чоловіків позитивно впливає на потенцію, у жінок — на рівень естрогенів, надає антисептичну дію.

Кладуть наприкінці разом із зеленню.

Сушена морква

Висушений і подрібнений дворічний коренеплід, підвид дикої моркви. Смак солодкий, яскраво вираженого аромату немає.

Покращує зір, підвищує імунітет і загальний тонус, ускоряет оновлення клітин, заспокоює нервову систему.

Можна додавати одночасно з бурякової заправкою або на стадії ароматизації бульйону.

Сушений лук

Висушені і подрібнені цибулини багаторічної рослини підродини цибулевих. Смак солодкуватий, з ненав’язливою остринкой. Аромат приємний, специфічного запаху, властивого свіжого цибулі, немає.

Має протизастудну, відхаркувальну й сечогінну дію, зміцнює імунітет, нормалізує тиск, запобігає захворювання, пов’язані з дефіцитом вітаміну C.

Додають за п’ять хвилин до кінця приготування разом з бурякової піджаркою.

Крім сухих приправ для борщу, можна заготовити і овочеву заправу-гущу, що складається з тушкованою буряка, моркви та цибулі. Як це зробити дізнайтеся з іншої нашої статті.

Правила зберігання приправ

Щоб спеції зберегли аромат і корисні властивості, їх необхідно правильно зберігати.

? Ось кілька умов, яких бажано дотримуватися:

  1. Будь сухі спеції і прянощі необхідно зберігати подалі від сонячного і штучного світла.
  2. Місце повинне бути сухе, провітрюване, що виключає перепади температур і вологості.
  3. Не рекомендується зберігати спеції поблизу кухонної плити і батареї: під дією тепла вони втрачають смак і аромат.
  4. Холодильник також невдале місце для зберігання з-за високої вологості.
  5. Ємності для зберігання повинні бути герметичними. Підійде скляна, бляшана, керамічна тара. У баночках з дырчатыми кришками вони швидко втратять властивості з-за постійного контакту з повітрям.
  6. З розкритих фабричних пакетів спеції краще пересипати в герметичні баночки. В крайньому випадку — закручувати розкритий край і щільно фіксувати його скріпкою або маленьким канцелярським зажимом.
  7. У запечатаному фабричній упаковці цілісні спеції, насіння, сушені коріння зберігаються до 4 років, мелені спеції та сушені трави — до 2 років, засушені овочі — до року.
  8. Після розтину термін служби залежить від умов зберігання. В середньому — 10 місяців.
  9. Для домашніх потреб краще не купувати спеції у великих обсягах.

? Як зробити приправу для борщу в домашніх умовах [відео]

Для цього варіанту домашньої приправи знадобиться електросушарка.

✍ Інгредієнти:

  • 2 моркви;
  • половина кореня селери;
  • дві цибулини;
  • три головки часнику;
  • за бажанням: столова ложка зерен коріандру.

? Приготування:

  1. Овочі помити, очистити. Моркву, селеру, цибулю нарізати соломкою, часник – часточками. Розкласти кожний на окремому піддоні.
  2. Піддони скласти в електросушарки, встановити температуру 50 °С, сушити орієнтовно 12 годин.
  3. Висушені овочі остудити. Подрібнити ножами в блендері або кавомолці до потрібного стану (дрібні шматочки або порошок). Скласти в герметичну посуд, прибрати на зберігання в темне сухе місце.

Цю універсальну приправу додають і в борщ, і в інші перші і другі страви.

? У відсутність електросушарки овочі сушать у духовці. Попередньо їх у вже нарізаному вигляді бланшують 2 хвилини в окропі.

Обсушують, розкладають на деко, відправляють в розігрітий до 50 °С духова шафа, включають режим вентиляції. Двері духовки залишають відчиненими. Сушать від 12 до 15 годин.

? Відео-рецепт приготування універсальної приправи

Рецепт борщу зі спеціальними спеціями

✍ Інгредієнти:

  • 2,5 літра курячого бульйону з шматочками курки (близько 300 грам);
  • 2 середні буряків;
  • банка консервованої квасолі;
  • 200 грам капусти;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • їдальня ложка з гіркою томатної пасти;
  • столова ложка лимонного соку;
  • рослинна олія;
  • столова ложка готової приправи для борщу (див. попередній розділ);
  • сіль, перець, цукор за смаком.

? Приготування:

  1. Буряк і моркву нарізати соломкою, цибулю — дрібними кубиками, капусту нашаткувати.
  2. У киплячий бульйон відправити промиту квасолю і нашатковану капусту.
  3. Буряк згасити з додаванням рослинного масла, цукру і томатної пасти до м’якості. Моркву з цибулею обсмажити в окремій сковороді.
  4. Коли капуста буде готова, влити в каструлю лимонний сік, покласти обидві піджарки, приправу для борщу. Суп посолити, кинути кілька горошин чорного перцю. При повільному кипінні варити 5 хвилин. Ще 15-20 хвилин, дати настоятися під кришкою на вимкненій плиті.

Якщо хочеться більш виразною гостроти в супі, то замість чорного перцю можна додати чайну ложку аджики по-абхазьки.

? Відео-рецепт домашнього борщу з універсальною приправою