Вибір приправ для борщу індивідуальний, число комбінацій майже безмежно. Але існують універсальні спеції, які обов’язково повинні бути присутніми в кожному першому блюді.
Давайте розберемося які приправи додають у борщ і як їх можна приготувати в домашніх умовах!
Перелік приправ для борщу
Приправа |
Опис |
Застосування |
Чорний перець |
Плоди багаторічної рослини сімейства перцевих. Смак пекучий, аромат виражений, запашний. Володіє імуномодулюючою, очищує, омолоджуючу, кровотворних дією. Сприяє схудненню. |
Якщо мета — ароматизація бульйону, то горошини закладають у нього одночасно з овочами після зняття пінки. Якщо потрібна легка гострота, то крупномолотый перець можна додати до піджарки з моркви і цибулі. Перець не тільки надає страві пекучість, але і збільшує термін зберігання. |
Лавровий лист |
Листя лаврового дерева, багаті ефірними і дубильними речовинами. Смак гірко-смолянистый, аромат сильний духмяний. Чинить протигрибкову, протимікробну, в’яжучу, імуномодулюючу дію. Знижує тиск. |
Додають за 5 хвилин до кінця. Класти потрібно помірно, інакше їжа набуває гіркуватий присмак. Досить 1-2 листків на 3 літра борщу. |
Коріандр |
Насіння кінзи, трав’янистої однорічної рослини сімейства зонтичних. Смак пряний з легкою гіркуватістю, солодкуватий аромат. Підвищує апетит, заспокоює нервову систему, володіє протисудомною дією. |
можна Додавати на різних етапах: горошинами на стадії ароматизації бульйону, в молотом вигляді в піджарку з овочів. |
Корінь селери |
Висушений і подрібнений дуже ароматний коренеплід сімейства зонтичних. Смак пряний, солодкуватий, з приємною гіркотою, аромат виражений. Поліпшує загальне самопочуття, уповільнює старіння, бореться з хронічною втомою, знижує тиск, зміцнює стінки судин. |
Кладуть в кінці варіння бульйону для його ароматизації. |
Сушений кріп |
Зелень трав’янистої однорічної рослини сімейства зонтичних. Смак і запах освіжаючі, з нотками кмину і фенхелю. Нормалізує обмін речовин і роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, підвищує апетит, зміцнює імунітет, має антибактеріальну дію, полегшує кашель. |
Кладуть перед зняттям борщу з вогню. |
Сушена петрушка |
Зелень дворічної трав’янистої рослини сімейства зонтичних. Смак трохи різкий, солодкуватий, з легкою гіркуватістю. Аромат виражений, трав’яний. Стабілізує рівень цукру в крові, знімає набряклість, покращує апетит, висновки токсини, має жовчогінну та протизапальну дію. |
В борщ додають в кінці, перед вимиканням і настоюванням. |
Сушений часник |
Висушені і подрібнені часточкові цибулини багаторічної рослини підродини цибулевих. Смак яскравий, солодкувато-гострий, сильний аромат. Перешкоджає утворенню тромбів і бляшок, у чоловіків позитивно впливає на потенцію, у жінок — на рівень естрогенів, надає антисептичну дію. |
Кладуть наприкінці разом із зеленню. |
Сушена морква |
Висушений і подрібнений дворічний коренеплід, підвид дикої моркви. Смак солодкий, яскраво вираженого аромату немає. Покращує зір, підвищує імунітет і загальний тонус, ускоряет оновлення клітин, заспокоює нервову систему. |
Можна додавати одночасно з бурякової заправкою або на стадії ароматизації бульйону. |
Сушений лук |
Висушені і подрібнені цибулини багаторічної рослини підродини цибулевих. Смак солодкуватий, з ненав’язливою остринкой. Аромат приємний, специфічного запаху, властивого свіжого цибулі, немає. Має протизастудну, відхаркувальну й сечогінну дію, зміцнює імунітет, нормалізує тиск, запобігає захворювання, пов’язані з дефіцитом вітаміну C. |
Додають за п’ять хвилин до кінця приготування разом з бурякової піджаркою. |
Крім сухих приправ для борщу, можна заготовити і овочеву заправу-гущу, що складається з тушкованою буряка, моркви та цибулі. Як це зробити дізнайтеся з іншої нашої статті.
Правила зберігання приправ
Щоб спеції зберегли аромат і корисні властивості, їх необхідно правильно зберігати.
? Ось кілька умов, яких бажано дотримуватися:
- Будь сухі спеції і прянощі необхідно зберігати подалі від сонячного і штучного світла.
- Місце повинне бути сухе, провітрюване, що виключає перепади температур і вологості.
- Не рекомендується зберігати спеції поблизу кухонної плити і батареї: під дією тепла вони втрачають смак і аромат.
- Холодильник також невдале місце для зберігання з-за високої вологості.
- Ємності для зберігання повинні бути герметичними. Підійде скляна, бляшана, керамічна тара. У баночках з дырчатыми кришками вони швидко втратять властивості з-за постійного контакту з повітрям.
- З розкритих фабричних пакетів спеції краще пересипати в герметичні баночки. В крайньому випадку — закручувати розкритий край і щільно фіксувати його скріпкою або маленьким канцелярським зажимом.
- У запечатаному фабричній упаковці цілісні спеції, насіння, сушені коріння зберігаються до 4 років, мелені спеції та сушені трави — до 2 років, засушені овочі — до року.
- Після розтину термін служби залежить від умов зберігання. В середньому — 10 місяців.
- Для домашніх потреб краще не купувати спеції у великих обсягах.
? Як зробити приправу для борщу в домашніх умовах [відео]
Для цього варіанту домашньої приправи знадобиться електросушарка.
✍ Інгредієнти:
- 2 моркви;
- половина кореня селери;
- дві цибулини;
- три головки часнику;
- за бажанням: столова ложка зерен коріандру.
? Приготування:
- Овочі помити, очистити. Моркву, селеру, цибулю нарізати соломкою, часник – часточками. Розкласти кожний на окремому піддоні.
- Піддони скласти в електросушарки, встановити температуру 50 °С, сушити орієнтовно 12 годин.
- Висушені овочі остудити. Подрібнити ножами в блендері або кавомолці до потрібного стану (дрібні шматочки або порошок). Скласти в герметичну посуд, прибрати на зберігання в темне сухе місце.
Цю універсальну приправу додають і в борщ, і в інші перші і другі страви.
? У відсутність електросушарки овочі сушать у духовці. Попередньо їх у вже нарізаному вигляді бланшують 2 хвилини в окропі.
Обсушують, розкладають на деко, відправляють в розігрітий до 50 °С духова шафа, включають режим вентиляції. Двері духовки залишають відчиненими. Сушать від 12 до 15 годин.
? Відео-рецепт приготування універсальної приправи
Рецепт борщу зі спеціальними спеціями
✍ Інгредієнти:
- 2,5 літра курячого бульйону з шматочками курки (близько 300 грам);
- 2 середні буряків;
- банка консервованої квасолі;
- 200 грам капусти;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- їдальня ложка з гіркою томатної пасти;
- столова ложка лимонного соку;
- рослинна олія;
- столова ложка готової приправи для борщу (див. попередній розділ);
- сіль, перець, цукор за смаком.
? Приготування:
- Буряк і моркву нарізати соломкою, цибулю — дрібними кубиками, капусту нашаткувати.
- У киплячий бульйон відправити промиту квасолю і нашатковану капусту.
- Буряк згасити з додаванням рослинного масла, цукру і томатної пасти до м’якості. Моркву з цибулею обсмажити в окремій сковороді.
- Коли капуста буде готова, влити в каструлю лимонний сік, покласти обидві піджарки, приправу для борщу. Суп посолити, кинути кілька горошин чорного перцю. При повільному кипінні варити 5 хвилин. Ще 15-20 хвилин, дати настоятися під кришкою на вимкненій плиті.
Якщо хочеться більш виразною гостроти в супі, то замість чорного перцю можна додати чайну ложку аджики по-абхазьки.